Arhiva 27.04.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Međimurske tvrtke opremaju hrvatske vojnike i policiju

Ministar obrane RH Davor Božinović i predstavnici Zajednice ponuditelja pet hrvatskih tvrtki, među kojima je i “Jelen profesional” d.o.o. Čakovec, nedavno su predstavili novu vojnu čizmu, projekt vrijedan ukupno 19 milijuna kuna.
Koliki će dio od ukupnog kolača pripasti Jelenu poslovna je tajna, ali da međimurskim obućarima u sadašnjoj situaciji ovakav posao mnogo znači, ne treba trošiti riječi, tim više što će izrada čizme osigurati posao za oko 1.000 zaposlenih u pet tvrtki koji će svake godine izraditi blizu 7.000 zimskih i ljetnih pari čizama. Prva isporuka oko 24 tisuće pari čizama trebala bi biti realizirana do sredine godine. U izradi čizama korišteni su novi materijali u proizvodnji obuće specijalne namjene, kao što su membrana s parapropusnim i vodonepropusnim svojstvima. Tijekom dvogogodišnjeg testiranja u postrojbama Oružanih snaga RH i mirovnim misijama u inozemstvu u svim uvjetima i na različitim terenima, novi se proizvod pokazao izuzetno kvalitetnim. Osim toga, cijena para hrvatske vojne čizme iznosi 580 kuna plus PDV, što je znatno jeftinije od inozemne konkurencije. U svakom slučaju, ovo je velika prilika, ali i priznanje za Jelen.
- Ovim projektom zaokružuje se plan o hrvatskom vojniku koji će biti opremljen hrvatskim proizvodima od glave do pete, odjeven u hrvatsku odoru s hrvatskom kacigom na glavi, naoružan domaćim pištoljem i domaćom jurišnom puškom te obuven u hrvatsku čizmu, pohvalio se ministar Božinović.
Naime, hrvatska vojska oprema se domaćim odorama u čijoj proizvodnji sudjeluje “Čateks” Čakovec. Veliki posao dobiven je za vrijeme bivšeg ministra Branka Vukelića, a radi se o izradi 10 tisuća kompleta vojnih odora za potrebe Hrvatske vojske, vrijednih 40 milijuna kuna. Ova međimurska tvrtka specijalizirala se za izradu specijalnih tkanina za vojne odore koje su zbog svoje kvalitete našle mjesto i na tržištima drugih zemalja. Ne čudi što je nakon sklapanja ovog posla iz Čateksa sve prštalo od optimizma o razvoju i budućnosti tvrtke. Čateks u ovom poslu sudjeluje s drugim tvrtkama pod “kapom” Croco internacionala.
No, osim hrvatske odore i hrvatske čizme za hrvatskog vojnika, iz međimurskih proizvodnih pogona već od ranije izlaze i svjetski poznate hrvatske kacige za glavu hrvatskog vojnika. Dok su čizma i odora proizvod grupe proizvođača iz cijele Hrvatske, vojnička kaciga u cijelosti je međimurski proizvod – tvrtke Šestan-Busch - zajednički projekt preloške obitelji Šestan i proizvođača biciklističkih kaciga Egona Buscha. Osim glave hrvatskog vojnika, hrvatska kaciga čuva i glave vojnika iz Meksika, Indije, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Češke, Litve... To ne treba čuditi jer je za kvalitetu kacige dobiven certifikat STANAG2920 jedini takve vrste dodijeljen nekoj tvrtki u RH. Šestan-Buch proizvodi jednu od najboljih kaciga na svijetu koja je postala i jedan od najboljih hrvatskih izvoznih proizvoda upće.
Ne treba posebno spominjati koliko poslovi s MORH-om znače međimurskim tekstilcima i obućarima koji plešu na tankoj žici između propasti i opstanka (Šestan – Buch je jedna sasvim druga priča). Sada samo treba opravdati povjerenje i paziti da se ne događaju pogreške u proizvodnji, kakvih je u početku bilo kod, primjerice, izrade tkanine za vojne odore.
Radi se o specijaliziranoj i vrlo zathjevnoj proizvodnji u kojoj se naglasak stavlja na trajnost, funkcionalnost, udobnost i sigurnost, a dobro odrađeni poslovi u vojnom segmentu sjajne su reference i za prepoznatljivost u civilnom sektoru.
Vlado Trstenjak

Izvor: 2922