Arhiva 24.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Međimurski HNS-ovci nezadovoljni izbacivanjem Čačića

Prijelomna vijest svih medija u državi u četvrtak je bila da je nekadašnji predsjednik Radimir Čačić izbačen iz Hrvatske narodne stranke. Večer prije njegova isključivanja, medijske duhove uzburkala je i informacija da se spomenutom usprotivila, odnosno Čačića podržala Županijska organizacija HNS-a Međimurja, preciznije - njeno predsjedništvo. Nakon što je Predsjedništvo HNS-a na nacionalnoj razini i napravilo drastičan, ali po mnogima očekivan korak te jednoglasnom odlukom Čačića isključilo – međimurski HNS ostao je pri stavu koji je dan ranije izrekla potpredsjednica županijske organizacije Sandra Herman. Čelništvo međimurskog HNS-a u četvrtak poslijepodne održalo je i konferenciju za novinare.
- Stavovima koje smo iznijeli željeli smo utjecati na konačnu odluku Predsjedništva stranke da se Čačića ne izbaci. U tome nismo uspjeli. Osobno mi je jako žao što se to dogodilo i što je isključen iz stranke. Od njega sam mnogo naučio i s njim proveo mnoge trenutke. Ipak, nastala situacija podrazumijeva odgovornost i tako ću se i kao predsjednik Županijske organizacije stranke i kao međimurski župan ponašati. Svaki član bilo kojeg sustava, političke stranke, pa tako i svaki član HNS-a ima prava i obveze. Naše je pravo da iznesemo svoj stav i mišljenje, što smo i učinili, a obveza da poštujemo hijerarhiju, odnosno odluke viših stranačkih tijela. U skladu s time ćemo se i ponašati, rekao je u uvodnom obraćanju predsjednik ŽO-a HNS-a Matija Posavec.
Istaknuo je da su i on i njegovi suradnici na svoje funkcije izabrani na platformi borbe za interes Međimurja i od toga neće odustati.
- To znači da su nam interesi Županije, projekti i razvoj najvažniji i učinit ćemo sve da budemo uspješna županijska vlast. Nepotrebno je dalje trošiti energiju na bilo kakva unutarstranačka previranja. Otkad sam predsjednik, međimurska organizacija stranke je jaka, stabilna, jedinstvena i takva će i ostati, poručio je Posavec.
Sandra Herman: Nije bilo razloga za Čačićevo
izbacivanje
U izjavi za list Međimurje potpredsjednica ŽO-a HNS-a Međimurja, ujedno i zamjenica župana Sandra Herman razočaranje odlukom vrha stranke krila je još manje od svog šefa.
- Nije postojao nijedan element zbog kojeg bi Radimira Čačića trebalo izbaciti iz stranke. Odlaskom na odsluženje kazne on je zamrznuo sve svoje stranačke funkcije, nije politički djelovao ni u Međimurju niti igdje drugdje te, samim time nije, kako ga se optužuje, mogao naštetiti ugledu stranke, povrijediti poslovnik ili bilo koji drugi stranački akt. Nije inicirao ni sazvao nijedno stranačko okupljanje ili razgovore, pregovore, dogovore oko stranačkih tema. Onaj blagdanski susret bio je samo ležerno druženje Nikad ničime nije, kao što se spominje, vršio pritisak niti na županijsko vodstvo stranke ni na članstvo. Zato je naše predsjedništvo, i to svih 22 članova, podržalo Čačića, no, nažalost time nismo uspjeli utjecati na Zagreb. S druge strane, na odluku ne možemo utjecati niti je opozvati, kaže Herman. Izjavi za naše novine na konferenciji je pridodala da je stav Predsjedništva i odraz onog članova na terenu.
Matija Posavec: Ako dođe do
poremećaja, osobno ću snositi odgovornost
Na novinarski upit boji li se da će iznošenje stava suprotnog onom stranačkog vodstva utjecati na odnos prema Međimurju općenito, Matija Posavec odgovorio je da javno iznošenje mišljenja u temeljima svake demokracije te to neće utjecati na odnos sa središnjicom stranke, ali ni ministrima te Vladom uopće.
- To je, prije svega, moja odgovornost. Ako bi i došlo do kakvih poremećaja, za to ću biti sam kriv i snosit ću posljedice. No, u ovom trenutku smatram da neće biti problema.
Slično je reagirala i Herman: Premda to na nacionalnoj razini, izbacivanjem Radimira Čačića, baš i nismo pokazali - ako smo demokratska stranka, bilo bi žalosno da međimurska organizacija osjeti posljedice zato što smo iznijeli svoj stav i mišljenje. Smatram da na to ima pravo svaki član, pa i simpatizer.
Raskola neće biti?
Odgovarajući na upit o mogućnosti eventualnih većih podjela unutar stranke, Posavec je nastavio:
- Odluku moramo poštivati. Ako ne, svi moramo izaći ili voditi neki paralelni sustav, no, to nećemo činiti. Što će odlučiti svaki član pojedinačno, pa i što planira Radimir Čačić kad izađe iz zatvora, to ostaje na njima.
Ali nemam informaciju da Čačić planira bilo kakve političke ili druge aktivnosti. Međimurskom HNS-u sigurno ne prijeti raskol, a ne vjerujem da bi se išta slično moglo dogoditi i na nacionalnoj razini. Ipak, međimurski i varaždinski HNS čini više od polovice ukupnog broj članova i dužnosnika, naglasio je Posavec.
Velimir Kelkedi

DRAGUTIN GLAVINA
Nesretan sam, ali legalist
Konferenciji za novinare međimurskog HNS-a prisustvovali su i saborski zastupnik HNS-a Dragutin Glavina te predsjednik Kluba vijećnika HNS-a u Skupštini Međimurske županije Vladimir Peršić. Dok je Peršić šutio, novinarima se na njihovo traženje kratko obratio Glavina:
- Iako sam nesretan zbog donošenja ovako radikalne odluke, ipak sam prije svega legalist. Odluku treba poštivati i, dakako, sigurno ostajem i dalje HNS-ov zastupnik u hrvatskom Saboru, rekao je Glavina. (vk)

MATIJA POSAVEC
Čuo se i s Pusić i s Čačićem
Na novinarsko pitanje je li u srijedu ili četvrtak, kad je odluka međimurskog HNS-a bila udarna vijest, razgovarao s Vesnom Pusić ili Radimirom Čačićem, Matija Posavec odgovorio je kako se čuo s njih oboje.
- Predsjednica stranke razumije naše stavove i mišljenje i poštuje ih. Radimir Čačić podršku je očekivao te također razumije naše stavove i odluku, kratko je razgovore prepričao Posavec. (vk)

SANDRA HERMAN
Ostavka zasad ne, no, ipak…
Na naše pitanje razmišlja li zbog razočaranja o eventualnoj vlastitoj ostavci na dužnosti u stranci, Sandra Herman odgovorila je niječno. No, ipak je dodala da će razmisliti i o toj opciji te u dogledno vrijeme odlučiti što učiniti. (vk)

Izvor: 3065