Arhiva 31.10.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Međimurski mljekari mlijeko dijelili

Još jedna od mljekarskih kriza na kakve smo navikli posljednjih godina eksplodirala je prošlog ponedjeljka: nezadovoljni otkupnom cijenom, koja je za većinu proizvođača pala na ispod dvije kune po litri, proizvođači mlijeka u desetak hrvatskih županija krenuli su u obustavu isporuke mlijeka mljekarama, ne bi li prisilili otkupljivače (u prvom redu najveće – Dukat i Vindiju) i resorno Ministarstvo da se sjedne za stol i otvori novi razgovor o otkupnoj cijeni mlijeka.
TROŠAK JE 4,05 KUNA
Ozbiljne kalkulacije izvedene u struci (na Agronomskom fakultetu) pokazale su da je prosječan proizvodni trošak za litru mlijeka na prosječnoj farmi u hrvatskim uvjetima čak 4,05 kuna!
Farmeri su (posebno nakon skokovitog rasta cijena stočne hrane zbog suše) u nemogućoj misiji: uz gubitak do čak dvije kune po litri treba - preživjeti?!
Kako za razgovor na tu temu farmeri organizirani u nekoliko (u prvom redu slavonskih) zajednica udruga, krovno i u Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka, nisu mogli naći sugovornike u situaciji u kojoj su se počela klati genetski vrijedna stada radi otplata rata za kredite i golo preživljavanje, krenulo se s bojkotom mljekara. Obustavljena je isporuka, a građani su pozvani da dođu na farme i uzmu besplatno mlijeko (jer izravno ga ne smiju prodavati bez potvrda, dozvola, suglasnosti...).
MEĐIMURCI NISU RAZLIJEVALI
U Međimurju se mlijeko nije razlijevalo ni upropaštavalo. Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Murković u Novakovcu koje su utemeljili braća Josip sa suprugom Danijelom i Ivica sa suprugom Veronikom u dva je dana sumještanima i onima koji su došli iz susjednih sela podijeljeno 6.000 litara mlijeka!
A OPG Murković (najveća farma u Međimurju) možda je najbolji primjer apsurda u kojem žive proizvođači mlijeka. Na OPG-u je 300 grla, stado holstein-frizijske pasmine, 135 krava je u mužnji, dvadesetak trenutno u suhostaju, ostalo je kvalitetan pomladak – ženska telad i junice za remont stada i prodaju.
Nad financijama farme bdije Veronika koja je upravo ogorčena situacijom:
- Ne znam tko može poslovati pozitivno ako mi, koji imamo najbolju farmu, najbolju tehnologiju, opremu, kvalitetno stado i s najvišom postignutom cijenom, ne možemo doći na prag rentabilbnosti?! Uspjeli smo postići i tri kune za litru mlijeka jer nam je Vindija na kvalitetu plaćala 2,05 kuna za litru, dodala 45 lipa na količinsku premiju jer smo isporučitelji i preko 3.000 litara dnevno, a tu je i 48 lipa državnog poticaja... A troškovi?! Troškovi su na četiri kune - i kako onda gospodariti?! Kad su najavljene obustave isporuke, ponuda koju su dali otkupljivači i ministar kapljica je vode na užareni kamen!
Pred koju godinu nagovaralo nas se da gradimo farme, uzmemo kredite, podižemo proizvodnju... Ivica i ja vratili smo se iz Austrije u kojoj nismo bili bokci. Obrazovani smo ljudi, imali smo dobra zaposlenja. Tamo smo prodali imovinu i s Ivičinim bratom i njegovom suprugom sve što smo imali uložili smo u ovu farmu, zadužili se... I sad nam se događa ovo?!
ULAGANJA DO NEBA
Ivica dodaje svoju argumentaciju:
- Ulaganje u ovakvu farmu danas vrijedi 12 milijuna kuna! Slična farma našoj prošli je tjedan na televiziji pokazana s troškovnikom, pa možemo točno reći. A 50% od toga je mehanizacija i stoka!
Josip također računa i preračunava:
- Godišnje imamo preko milijun i dvjesto tisuća litara mlijeka, što je proizvodnja u kojoj se ne može improvizirati, ići prečacom... Troškovi koji su neizbježni nama se ni ne priznaju. Znate da godišnje za strojeve potrošimo 35.000 litara goriva?! A gdje su struja, voda, sredstva za higijenu, serviseri uređaja, dijelovi za održavanje sve te tehnike... Evo, već sad znamo da nam najkasnije iduće godine treba novi stroj za hranidbu. Doderali smo jedan, a novi košta 300.000 kuna! Iz čega izvojiti taj novac da bismo kupili novi stroj kad se s otkupnom cijenom ne pokriva troškove proizvodnje? Ili netko misli da se toliko krava može hraniti ručno? To se moglo kad su bile dvije kravice u štalici...
I NEPOGODE NAS PRATE
Danijela također ima brojki koje se moraju spomenuti:
- Sad nam je proizvodnja na oko 3.000 litara na dan, a s istim brojem krava imali smo i do 3.500 litara. Kakva nas je tek nepogoda zadesila ove godine - suša je ugrozila proizvodnju hrane za krave, hrana je slaba, što se odmah osjeti na mužnji... I to isto oni ljudi na položajima teško shvaćaju: mi ovisimo i o nebu i o zemlji, ne samo o tome znamo li raditi ili ne. Mi znamo raditi, ali se - uz sve ostalo, moramo boriti i s vremenskim nepogodama.
Murkovići su – kao i svi veći međimurski farmeri koji su uskratili isporuku mlijeka, namuzeno mlijeko u srijedu, kad je zasjedao savjet za mlijeko, kao znak dobre volje, nastavili isporučivati mljekari.
KRHKO PRIMIRJE
Dogovor koji je postignut u Ministarstvu poljoprivrede ne može se drugačije nazvati nego krhkim primirjem, kaže Bojan Kolarić iz Turčišća, potpredsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka koji je bio sudionik pregovora:
- Na pregovorima je naj-korektniju cijenu - 2,43 kune za litru, ponudila naša Vindija, znači 28 lipa više od prethodno ponuđene najviše cijene. I sad se cijena konstruira tako da se na taj iznos dodaje 48 lipa državne premije, a otkupljivači daju od 5 do 45 lipa količinskih premija. Uz postojeća i dodatna plaćanja po kravi (novo je još 800 kuna), nama se računa da je i tu oko 12 lipa po litri. Kad se sve skupa zbroji: 2,43 plus 0,48 plus 0,12 plus prosječnih 10 do 15 lipa količinske premije, dolazimo jedva preko tri kune! Ili do raspona cijene od 3,03 kune za litru (bez količinske premije) do 3,48 kuna (s maksimalnom premijom), ali samo za mlijeko prvog razreda (po starom ekstra klase) s 4,2 posto mliječne masti i 3,4 posto bjelančevina. To je cijena koja pokriva mlijeko kao sirovinu, ali ne naš rad, amortizaciju opreme i strojeva, niti zemlju kao materijalni resurs... Vidite da problem nismo riješili. Samo smo ga primirili, odgodili...
Marijan Belčić

Izvor: 3001