Arhiva 28.01.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Međimurski tekstilci u Parizu

Prilikom nedavnog posjeta predstavnika Međimurske županije najvećem svjetskom sajmu vina u francuskom Bordeauxu, uspostave suradnje i kontakata, jedna od glavnih tema razgovora zamjenika župana Matije Posavca s predstavnicima razvojnih agencija, Veleposlanstva i Vladinih institucija bila je ulaganje u tekstilnu industriju na području Međimurja. Tom je prigodom dogovoren nastup zainteresiranih međimurskih tekstilnih tvrtki na tjednu mode u Parizu koji se održao proteklog vikenda. Međimurska županija sudjelovala je u organizaciji štanda na sajmu na kojem se predstavilo petnaestak tekstilnih tvrtki iz Hrvatske, od kojih većina iz Međimurja. Sudjelovali su Čateks Čakovec, Pozamanterija-MTČ M. Središće, MTČ Tvornica trikotaže Štrigova, Bali D. Dubrava, Vincek-trgoteks Čakovec, Studio-stuff Čakovec, Krojački obrt Anna Mursko Središće i drugi.
Štand su, uz mnogobrojne, posjetitelje i poslovne partnere, obišli veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj dr. Ivo Goldstein, prvi tajnik Veleposlanstva i gospodarski ataše Lea Lasić te menadžment sajma. Na radnom sastanku u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske prezentaciju o potencijalima gospodarstva Međimurja održao je zamjenik župana Matija Posavec, istaknuvši prednosti ulaganja u Međimurje. Dogovoreno je kako će Veleposlanstvo koordinirati gospodarsku suradnju te proslijediti potencijalni interes investitora. Također je dogovoreno kako će se u rujnu ove godine, u okviru dana Hrvatske u Francuskoj, predstaviti dvije županije (jadranska i kontinentalna), a kontinentalnu Hrvatsku predstavljat će Međimurska županija. Već je ranije dogovorena kulturna suradnja s jednom francuskom pokrajinom.
Zaželjevši dobrodošlicu gostima iz Hrvatske, veleposlanik dr. Goldstein rekao je kako je dolazak u Francusku i nastup na sajmu jedini ispravan način prezentacije koji može donijeti konkretne rezultate te je ponudio svu pomoć koju pruža diplomacija. Dožupan Posavec naglasio je kako je svrha politike i diplomacije otvarati vrata novim mogućnostima i potencijalima. Prezentacija Međimurja u stranim regijama i zemljama jedini je put da novim investicijama, tehnologijama i kapacitetima gospodarski jačamo, otvaramo nova radna mjesta i budemo prepoznatljiva europska regija. Međimurska županija nastavlja započetu uspješnu suradnju s agencijom francuske Vlade Promosalons koja povezuje regije i tvrtke zemalja iz cijelog svijeta. (mp)

Izvor: 3014