Arhiva 28.12.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Međimurskim lovcima pokušali oduzeti lovište!

SKANDALOZAN ZAKLJUČAK PANKRETIĆEVOG MINISTARSTVA

Sada već bivši potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva mr. sc. Božidar Pankretić samo tri dana prije izbora potpisao je zaključak koji, kako tvrde međimurski lovci i pročelnica Županijskog ureda za poljoprivredu Danica Pošta, nema nikakvog uporišta u pozitivnim zakonskim propisima. Radi se o lovištu Orešec koje se nalazi u sastavu zajedničkog otvorenog lovišta XX/102 – Donji Vidovec, koje je nakon formiranja državnog lovišta Dubrava postalo izdvojena enklava na koju su oko bacili lovački lobiji i politika iz Koprivničko–križevačke županije. Oreško polje ukupne je površine oko 200 hektara, od kojih se 188 ha nalazi u granicama Međimurske županije. Ukratko, jer je cijela priča prilično komplicirana, Ministarstvo od LD-a Patka Donji Vidovec traži dostavu važeće lovnogospodarske osnove (LGO) koju je to Ministarstvo još 2007. godine odobrilo Lovačkom društvu Patka, a dostavu traže jer je navodno prilikom pregleda LGO-a Ministarstvo utvrdilo pogrešku. Lovcima iz Patke Donji Vidovec nije niti na kraj pameti dostavljati LGO na ispravak Ministarstvu koje bi “tako ispravljene stranice iz dijela LGO ugradile u važeću LGO”. Isti postupak ispravljanja i ovjere ponovio bi se i s primjerkom LGO-a za predmetno lovište koji je pohranjen u arhivi Međimurske županije. Tako ispravljen i ovjeren LGO dostavio bi se natrag Lovačkom društvu i UO-u za gospodarski razvoj Međimurske županije. Iz Ministarstva prijete da će, ako im se ne dostavi LGO, rješenje o njegovom odobrenju biti poništeno. Činovnici u Ministarstvu tako bi, ispravljajući “krive Drine” i vlastite pogreške, lovište jednostavno izbacili iz LGO-a Patke i dodijelilo ga Podravcima.
Prijepor oko Oreški polja između lovaca iz Međimurja i Koprivničko–križevačke županije traje niz godina iako je još 1996. godine sklopljen prvi ugovor između LD-a Patka i Međimurske županije o zakupu zajedničkog lovišta br.2. Desetljeće kasnije, Međimurska županija i LD Patka sklopili su ugovor o produljenju ugovora o zakupu, a u LGO-u su navedene granice lovišta potkrijepljene preciznim kartama. Ministarstvo je 29. ožujka 2007. godine odobrilo sada navodno sporno LGO Patki Donji Vidovec iako je u siječnju iste godine dalo suglasnost na odluku Skupštine Koprivničko–križevačke županije o ustanovljenju zajedničkog lovišta “Koprivnica 1”. Skupština Koprivničko–križevačke županije tada je dio teritorija Međimurske županije pripojila lovištu druge županije – bez da je Međimursku županiju o tome bilo tko obavijestio ili pitao, a u stručnom povjerenstvu nije bilo predstavnika Međimurske županije, što je u suprotnosti sa Zakonom o lovstvu. Pogreške u donošenju odluke o ustanovljavanju svog lovišta bili su svjesni i u Koprivničko–križevačkoj županiji, pa njihov župan upućuje molbu da Međimurska županija da suglasnost za uključenje Oreškog polja u “Koprivnicu 1”. Međimurska županija odbija izdati suglasnost jer je Oreški polje već uključeno u lovište Donji Vidovec. Osim toga, rješenje Ministarstva kojim s odobrava LGO za lovište Donji Vidovec postalo je pravomoćno, a prema Zakonu o općem upravnom postupku, može se poništiti u roku od dvije godine, a ukinuti u roku od godinu dana od dana dostave rješenja stranci. Uza svu tu zavrzlamu, brigu o lovištu svo to vrijeme vodi Patka Donji Vidovec, štetu od divljači također isplaćuju oni, ali na tom dijelu love Podravci.
Žalostan postupak Ministarstva
Proteklog tjedna o toj su temi konferenciju za novinare održali predsjednik LD-a Patka Donji Vidovec Josip Mihalac, predsjednik Lovačkog saveza Međimurske županije Ljubomir Grgec i pročelnica županijskog Ureda za poljoprivredu i turizam Danica Pošta.
- Žalostan je način na koji je Ministarstvo regionalnog razvoja riješilo problem Oreško polje, a ovaj zaključak koji je iz Ministarstva upućen LD-u Patka Donji Vidovec, na koji nema prava žalbe, nije u skladu sa Zakonom o općem upravnom postupku. Također u članku 2. zaključka, Ministarstvo je priprijetilo LD-u Patka da će im poništiti rješenje o odobrenju lovno-gospodarske osnove, pa mi se čini da, ili ne znaju, ili nisu pročitali novi zakon u kojem jasno piše da se nezakonito rješenje (u ovom slučaju ono to nije) može poništiti u roku od dvije godine od dana uručenja rješenja, odnosno može se ukinuti u roku od godinu dana. U ovom slučaju, već su prošle više od četiri godine. Isto tako, Zakonom je propisano u kojim se slučajevima rješenje može poništiti, odnosno ukinuti, a niti jedan od tih slučajeva koji su navedeni u zaključku ne može se primijeniti na ovaj slučaj, rekla je Danica Pošta.
Dva rješenja za jedno lovište
Josip Mihalac podsjetio je da je slučaj eskalirao 2008. godine, kad je viši šumarski inspektor uputio inspekcijski nadzor u kojem je utvrdio da je Oreško polje u navedeno i u Lovno gospodarskoj osnovi “Koprivnice 1” i Patke Donji Vidovec te je tražio da se Ministarstvo očituje o tome kako je moglo izdati rješenja i jednoj i drugoj županiji. Nakon toga, kreće cijela priča, a Župan Koprivničko–križevačke županije piše molbu Međimurskoj županiji u kojoj kaže da su napravili “previd” kod donošenja odluke o ustanovljavnju lovišta jer su međimursku stranu “pogreškom izostavili iz stručnog povjerenstva”. Oni su jednostrano taj dio upisali u svoj LGO, a Ministarstvo nije reagiralo, tvrdi Mihalac.
Pročelnica Pošta proziva Ministarstvo kako u ovom slučaju ne poštuje ni svoj materijalni zakon, Zakon o lovstvu, u kojem stoji da je u slučaju da se županije ne mogu dogovoriti, ili ne mogu formirati zajedničko stručno povjerenstvo, Ministarstvo dužno provesti postupak arbitraže. Nisu to ispoštovali, nego na ovako mučan način, tri dana prije izbora, šalju zaključak Patki Donji Vidovec u kojem traže da im se dostavi LGO, kako hi se izmijenile stranice i Patki oduzelo lovište. Simptomatično je da Ministarstvo već ima izrađene te stranice iako u Zakonu o lovstu stoji da LGO daje izraditi lovoovlašetenik, u našem slučaju Patka Donji Vidovec. Ovako, ostalo bi rješenje o odobrenju LGO-a, ali s umetnutim i izmijenjenim stranicama, a isto bi učinili i s LGO-om koji posjeduje Međimurska županija.
To je jako mučna situacija, ali Međimurska županija daje podršku LD-u Patka i u slučaju da se bilo što dogodi, Županija će platiti izradu novog LGO-a, a na raspolaganje će dati i svoje stručne kapacitete, potvrdila je Pošta. Podršku L-u Patka dao je i predsjednik LS-a Međimurske županije Ljubomir Grgec.
V.Trstenjak

Zašto lovci ne daju svoju LGO?
Ako Patka Donji Vidovec pristane na ucjenu da se u rješenje o odobrenju Lovno gospodarske osnove umetnu samo “ispravljene” stranice, temeljem ovog nezakonitog zaključka, bilo bi im uzeto pravo da zaštite pravni interes. Nedostavljanjem LGO-a Ministarstvu pokušava se isprovocirati novo rješenje Ministarstva na koje će postojati pravo žalbe. (vt)

Nema dogovora
U svibnju ove godine održan je sastanak u upravi za lovstvo na kojem su bili i predstavnici Koprivničko-križevačke županije, predsjednik LS-a Koprivničko–križevačke županije, Lovačkog saveza Međimurja, i kompletno stručno povjerenstvo koje je davne 1996. ustanovljavalo granice. Na tom su sastanku bila spominjana tri moguća rješenja. Jedno je da se ponište svi akti obje županije i da se cijela priča vrati na početak te da do ustanovljenja granica lovišta nitko ne smije loviti. Druga mogućnost je da se provede postupak arbitraže i treća - da se postigne dogovor, ali ništa od toga nije ispoštovano, već se pokušava “preko koljena” prelomiti problem na štetu Međimurja. Previd je napravila i Koprivničko-križevačka županija, ali i Ministarstvo koje je dalo suglasnost i jednoj i drugoj županiji. (vt)

Izvor: 2957