Arhiva 27.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

MEISO GORIČAN: Hoće li sada Svetlana Šokčević dati ostavku?

Nakon što je predsjednica Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske Svetlana Šokčević prozvala direktoricu Meisa d.d. iz Goričana Snježanu Dominić, reći ću to tako, za neznanje i neumješnost u privatizacijskom postupku, radnici tvornice u donjem Međimurju odlučili su stati na stranu žene koja ih vodi. Povrh svega, Šokčević je pozvala Dominić, koja je na mjesto direktora došla iz pogona, da ponudi ostavku jer ne zna kako se javiti na natječaj za privatizaciju.
Događanja koja su potom uslijedila potvrđuju da bi možda baš predsjednica Sindikata TOKG-a trebala dati ostavku. Nakon njezinih izjava i svojevrsne brutalnosti - sindikalno se članstvo osipa. U Meisu d.d. u roku tri dana 299 radnica i radnika izašlo je iz Sindikata. Ima li moćnije geste koja će potvrditi da je radništvo na strani Snježane Dominić koja osigurava poslove za tvrtku koju vodi? Rekla bih da u ovom trenutku, ali i generalno, nema. Argumenti na djelu ponukali su Šokčevićku i suradnike da se promptno pojave u prostore Meisa d.d. u petak, 21. svibnja. I da učine - što? Ubijede ljude čije interese navodno zastupaju da se vrate TOKG-u? Dogodio im se novi debakl. Radnici su ih pred tvornicom dočekali s transparentima, a potom ih i pozdravili u dvorani za sastanke te se okrenuli i ostavili ih da sjede sami. Točnije, s predsjednicom Radničkog vijeća Katarinom Lisjak i sindikalcem Josipom Zadravcem kojeg kolege radnici ne štede kritika.
Je li vrijeme da Svetlana Šokčević preispita svoje javno djelovanje i ponudi ostavku? Je li broj od 299 radnika koji su napustili Sindikat koji ona vodi dovoljan argument za to? Čini mi se da u našoj zemlji nije. Sindikati ovih grana već dugo vremena ionako mlate praznu slamu, pa zašto sad ne bi umlatili još malo? Svi odreda imaju lijepa primanja, mislim na sindikalce, a za njih rade - količinski i efektivno upitno. Dok direktorica Dominić nastoji očuvati mir u proizvodnji, među ljudima, zadržati poslovne partnere i jednako tako uvjeriti one nove da posao ide dalje, bilo bi dobro da u tome ima partnera. Sindikat, primjerice. Umjesto da Šokčević zajedno s kolegama nastoji pomoći, ona jedinu osobu koja je dosad uspjela podići proizvodnost poziva da odstupi. Reći ćete - nije uloga sindikata pomagati menadžerima. Nije. Ali ovdje imamo specifičnu situaciju u kojoj je menadžerica došla iz redova radnika i koristi svo svoje umijeće da stvar održi na površini. Pomoć u konzultacijama vjerojatno bi bila djelotvornija od sindikalnog pljuvanja.

P.S.
Bilo bi zanimljivo gledati predstavnike sindikata kako bi se oni nosili s problemima koje ima Meiso d.d. da su u ulozi menadžera. Bi li tada izlazak 299 ljudi iz Sindikata TOKG-a nazvali porazom sindikata samog ili laskanja direktoru?

Izvor: 2874