Arhiva 12.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

MEISO GORIČAN: Propali pokušaj privatizacije

Hrvatski fond za privatizaciju odbio je ponudu radnika Meisa i direktorice Snježane Dominić o kupnji tvrtke koja tako do daljnjeg ostaje u većinskom vlasništvu države. Podsjetimo, nakon četiri neuspješna pokušaja privatizaije, za ovaj zadnji natječajnu dokumentaciju otkupila su dva potencijalna kupca, a jedan od njih bila je i Snježana Dominić, odnosno radnici Meisa. Međutim, na natječaj je pristigla samo ponuda radnika, ali njihova je ponuda odbijena, prema onome što smo uspjeli saznati, “zbog formalnih nedostataka i neprihvaćanja obveznih uvjeta natječaja”. Pod obvezne uvjete natječaja spada i obveza podmirenja svih dugovanja koja ukupno iznose preko 17 milijuna kuna. Direktorica sa svojim ortacima, odnosno radnicima s kojima je potpisala ortački ugovor, to nije navela u svojoj ponudi.
Iz Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske uvjaravaju nas kako se sadašnja direktorica ranije uporno pozivala na činjenicu da “iza svih njezinih poteza stoji Leo Begović”. Čelnica tog sindikata Svetlana Šokčević kaže kako joj nije jasno kakva je to bila ponuda koja ne uvažava uvjete natječaja, bez obzira na to tko “stoji iza direktorice”. Šokčević javno poručuje neka direktorica nakon ovoga da ostavku, a budući da je đonom išla na one koji su je i postavili na to mjesto, Sindikat i Radničko vijeće, ostala je bez saveznika.
- Kako bilo, direktorica će nakon ovog fijaska trebati stati pred radnike, a saveznike više nema, rekla je Šokčević. Htjela je steći 52 posto vlasništva, a ne zna niti kupiti tvrtku. Radnicima će trebati objasniti da će sada trebati raditi tri puta više jer moraju zaraditi za dva milijuna kuna duga prema Poreznoj upravi, plus sve ove milijune koje predviđa ovaj natječaj, ako se žele ponovo javiti, tvrdi predsjednica Sindikata TOKG-a Hrvatske.
Kad će se raspisati novi natječaj i pod kojim uvjetima - tek ostaje da se vidi.
V.Trstenjak

Izvor: 2872