Arhiva 14.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

MEISO GORIČAN: Snježana Dominić nova većinska vlasnica?

Vlada Republike Hrvatske na telefonskoj sjednici održanoj sredinom proteklog mjeseca izmijenila je odluku o raspisivanju javnog poziva za kupnju dionica Meisa iz Goričana pod posebnim uvjetima i produžila rok za prikupljanje ponuda do 16. travnja. Odluka je izmijenjena samo dan prije istjecanja roka za podnošenje ponuda određenog javnim pozivom (17. ožujka).
Do sada su za Meiso Goričan, koji je u većinskom državnom vlasništvu, bila raspisana četiri neuspješna javna poziva, a za ovaj zadnji, ponudbenu dokumentaciju od Hrvatskog fonda za privatizaciju kupila su dva potencijalna investitora.
O najnovijem, petom pokušaju privatizacije Meisa, tvrtke koja zapošljava 398 radnika i čije su obveze pri kraju prošle godine dosegnule iznos od 15 milijuna kuna, na konferenciji za novinare održanoj proteklog četvrtka govorila je Snježana Dominić, u svojstvu Uprave društva.
Dominić je na čelnu poziciju Meisa, u kojem je provela cijeli svoj radni vijek, došla nakon smjene bivše Uprave u svibnju 2009. godine, a ako se ostvare njezine želje i, kako tvrdi, želje svih zaposlenih, Dominić će postati većinska vlasnica s 51 posto vlasništva u tvrtki. Ostalih 49 posto pripalo bi radnicima. Takozvano radničko dioničarstvo tako bi se na velika vrata vratilo u Meiso.
- Radnici Društva, rekla je Dominić, procijenili su da jedini imaju moralno pravo javljanja na javni poziv budući da su u Društvo ulagali vlastita kreditna sredstva, besplatno su tri mjeseca radili u korist tvrtke, izgradnju proizvodnih hala i nabavku strojeva.
Odlučili su uzeti vlastitu sudbinu u svoje ruke i dostaviti ponudu za kupnju Meisa. Javnim pozivom traži se zadržavanje osnovne djelatnosti Društva, zadržavanje zatečenog broja radnika, zadržavanje prava iz postojećeg kolektivnog ugovora, obveza neprodavanja i neopterećivanja nekretnina poduzeća..., što je i interes radnika.
Budući da se radi o problematičnom poduzeću, s velikim dugovima koji su se godinama gomilali, pa radnici nemaju mogućnost kreditnog zaduživanja, Dominić je rekla da su radnici odlučili izdvojiti po 500 kuna i uložiti u Društvo u kojem ostvaruju egzistenciju. S po 500 kuna po radniku i 1,5 milijuna kuna, koliko bi izdvojila Snježana Dominić, bio bi isplaćen dug prema HFP-u. Za potencijalnog drugog interesenta za kupnju Meisa Dominić nije imala lijepe riječi iako se nije željela izjasniti tko joj je konkurencija u preuzimanju tvrtke.
Lijepih riječi nije imala niti za Sindikat tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske s čijim je predstavnicima nedavno održan sastanak.
Sindikat ne želi podržati sadašnju Upravu (iako je upravo TOKG doveo Snježanu Dominić na čelnu poziciju) jer im Uprava nije predočila petogodišnji plan upravljanja niti im je spremna dati na uvid ortački ugovor s radnicima.
Podršku Snježani Dominić na konferenciju je došao pružiti i Stjepan Blagus, predsjednik Općinskog vijeća Goričana, jedan od osnivača tvrtke.

V.Trstenjak

MEISO za jednu kunu

U javnom pozivu objavljeno je da se prodaje 48.891 dionica, odnosno 78,76 posto temeljnog kapitala Meisa, sve za jednu kunu. Od ukupnog duga od 15 milijuna kuna, oko 10 milijuna je dug prema HFP-u, a navodno postoji i dug prema Poreznoj upravi u iznosu od 1,3 milijuna kuna, što nismo mogli potvrditi. U Meisu je zaposleno 398 ljudi, od čega je 375 žena, a njih 290 ima preko 20 godina radnog staža.
Mjesečno se za plaće izdvaja 1,55 milijuna kuna, a prosječna plaća je 2.890 kuna. (vt)

Šokčević: Uprava nam taji informacije

Svetlana Šokčević, predsjednica Sindikata TOKG-a Hrvatske, potvrdila nam je da ima prijepora s Upravom MEISA te da je Sindikat zasut pozivima radnika koji žele objašnjenje što dobivaju, a što gube potpisivanjem ortačkog ugovora s Upravom i ovakvim načinom privatizacije.
- Ne možemo dati bjanko podršku nikome tko nam skriva određene stvari, rekla je Šokčević, a Uprava upravo to radi. Uprava nam nije mogla točno reći iznos duga prema HFP-u, što je nečuveno. Navodno i prema Poreznoj upravi postoji određen dug, što je prešućeno i nama, ali i Radničkom vijeću, i nije nam jasno otkupljuje li se i taj dug. Članstvo od nas traži da ih servisiramo informacijama.
Dužni smo to činiti i štititi prava zaposlenih, a mi prave informacije ne možemo dobiti. Tražili smo od Uprave da nam predoči petogodišnji plan upravljanja kako bismo vidjeli što je sa sudbinom kolektivnog ugovora. Nisu nam ga dali, naknadno smo zatražili na uvid ortačke ugovore s radnicima kako bi ih ocijenili nezavisni stručnjaci.
Ni to nam nisu dali, a ja ne vjerujem da će za 500 kuna ljudi moći sačuvati radna mjesta. To što će sami sebe kupiti, neće im sačuvati radna mjesta, ali im ih mogu sačuvati nabrijani menadžeri koji znaju svoj posao.
O drugom potencijalnom kupcu ne znam ništa iako smo dobili signale iz Njemačke kako i tamo postoji interes za kupnju tvrtke, rekla nam je predsjednica TOKG-a. (vt)

Izvor: 2868