Arhiva 12.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

MEISO GORIČAN: Uspješno čelništvo, no država ne pomaže!

Tema obućarske industrije MEISO d.d. iz Goričana punila je naše stupce u svibnju 2010. godine. Bili su to dani neuspjelog pokušaja privatizacije tvrtke, dani u kojima je tadašnja čelnica Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske Svjetlana Šokčević prozivala direktoricu Snježanu Dominić za netransparentnost rada, dani za kojih su gotovo svi radnici tvornice izašli iz navednog sindikata.
Tada su nas predstavnici radnika pozvali da obiđemo pogone i upravu, a ovih smo dana pokazali interes da čujemo o posljednje tri godine rada Meiso d.d.-a
U razgovoru s direktoricom S. Dominić saznajemo kako je broj zaposlenika porastao i danas ih je 426 (2010. je bio 407). Dominantno žensku radnu snagu pojačava 26 muškaraca, a administrativne poslove obavlja tek šest zaposlenika.
U vlasničkoj strukturi najveći dioničar je država, tj., Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) - 62,85 posto. Mali dioničari drže 20,34 posto udjela, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje 16,01, a Jerko Penava 0,80 posto. Ukupan posao Meisa danas čine “lohn” poslovi za inozemne partnere Paul Green, HAIX i Künzli. Za njih proizvode 3.000 pari obuće dnevno, uz rastuću produktivnost posljednje tri godine od 10 posto. Financijska opterećenja koja je aktualna direktorica naslijedila od bivše Uprave tijekom 2010. godine danas iznose 13,327.687 kuna.
- Glavnica našeg duga prema Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom je 8 milijuna kuna, a sve do 13 milijuna su kamate. Dolaskom Uprave koju predvodim od kraja 2009. godine do današnjeg dana, mi podmirujemo sve svoje obveze, ali ne i naslijeđeni dug. Mi to nemao od čega platiti. Podmirili smo višegodišnja dugovanja bivše Uprave prema dobavljačima u visini 2,3 milijuna kuna, a unatrag tri godine, svakog 15-og u mjesecu isplaćujemo plaće, kaže nam Snježana Dominić.
Prosječna plaća u Meisu d.d. za 2012. godinu iznosila je 3.251 kunu neto, dakle, umanjena za poreze i druga davanja. Lani je tvrtka uplatila 10 milijuna kuna poreza i doprinosa, redovito isplaćuju jubilarne nagrade za 10,15 i svakih sljedećih pet godina radnog staža.
- Za jubilarne nagrade izdvojimo oko 280 tisuća kuna godišnje, isplaćujemo i božićnicu od 600 kuna, a ino-partner Paul Green našim radnicima dodatno isplati 70 eura božićnice. U ove četiri godine proveli smo adaptaciju i kupili neke nove strojeve ukupne vrijednosti milijun kuna - kaže direktorica.
Iza dobrih brojki je puno rada i
ekonomičnosti
Brojke kao krajnji pokazatelj uspješnosti rada kriju cijeli niz radnji koje tome prethode. Osigurati pune kapacitete nije jednostavno u uvjetima aktualnog tržišta, no, Upravi to još uvijek uspijeva. Oni koji stvaraju krajnji proizvod, radnice i radnici, najveća su vrijednost Meisa d.d.
Uz redovne zaposlenike, ovog trenutka u tvrtki je i sedam osoba na stručnom osposobljavanju, šest učenica Gospodarske škole Čakovec na praksi te 27 osoba na prekvalifikaciji, što je program koji se odvija u suradnji s Otvorenim pučkim učilištem u Čakovcu.
Sve što unutar poduzeća mogu odraditi sami, djelatnici to i čine. Naime, već smo na ulasku u predvorje tvornice uvidjeli promjenu.
- Maksimalno racionalno obnovili smo ulaz i hodnike službenih prostorija administracije. Materijal smo kupili na otplatu, a naši mehaničari posao su odradili sami. Čak su i velika spremišna vrata sami napravili i montirali, obrazlaže naša sugovornica koju pitamo i o viziji razvoja Meiso d.d.-a te zašto nemaju barem tvorničku prodavaonicu.
- Ne možemo imati trgovinu jer su nam fiskalizacija i neki drugi troškovi sada veliki izdatak. Međutim, već sam počela raditi s mladim visokoobrazovanim ljudima koje vidim kao naše tehnologe i dizajnere. U budućnosti namjeravamo proizvoditi svoju marku obuće, no, dajte nam još vremena. Omča oko vrata nam je dug prema državi koji nam ne dopušta ni javljanje na natječaje, ni kandidature u fondove koje bi nam otvorile nova vrata širenja proizvodnje. Strpljivi smo i optimistični, zaključuje direktorica Meiso d.d.-a u Goričanu Snježana Dominić.
Aleksandra Ličanin

Kad bi nam država otpisala dug...
Snježana Dominić: Nažalost, uspon Meisa d.d. primjećuju svi osim našeg većinskog vlasnika, države. Jedno smo od većih kožno-prerađivačkih poduzeća u Hrvatskoj i, uz prirodni odljev zaposlenika, mi smo u ova teška krizna vremena zaposlili pedesetak novih radnika. Kad bi nam država otpisala dug kao što je nekima to već učinila ili ih otjerala u stečaj, što nama ni u primisli nije opcija, mogli bismo se javljati na natječaje i dodatno proširivati kapacitete. Ograničenja koja sad imamo sputavaju nas, no, usprkos tome, mi stalno oplemenjujemo rad i kapacitete. (al)

Izvor: 3059