Arhiva 09.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

MENINGOKOKNA SEPSA: Umrlo dijete iz Pribislavca

Trogodišnji dječak iz romskog naselja u Pribislavcu koji je u srijedu zadržan u Županijskoj bolnici na promatranju umro je u četvrtak u 6.50 sati od meningokokne sepse. Fulminantni oblici (oblici s vrlo brzim razvojem bolesti i često fatalnim ishodom) vrlo su rijetki te ih se u Međimurju posljednih godina bilježi tek jedan godišnje. Zavodu za javno zdravstvo slučaj zarazne bolesti odmah je prijavljen iz Županijske bolnice te je uslijedio propisan postupak zaštite ljudi koji su bili u kontaktu s oboljelim djetetom, nakon što je uzročnik izoliran u Mikrobiološkom laboratoriju ove ustanove:
- Na naš poziv roditelji pokojnog djeteta odmah su se (u četvrtak) odazvali sa svojom ostalom djecom te im je dana odgovarajuća kemoprofilaksa, odnosno lijekovi za zaštitu. Obično se takvi lijekovi uzimaju tijekom dva dana te smo i u petak provjerili jesu li svi članovi obitelji uzeli propisan medikament. Uzročnik ove bolesti prenosi se aerosolom, dakle slinom prilikom ljubljenja i sl. Zato u ovakvim slučajevima zaštićujemo osobe iz kontakta 1. reda, a to je, u ovom slučaju, obitelj djeteta.
U našem kraju nikada nismo zabilježili sekundarne slučajeve kod pojave ove bolesti te se nadamo da će i sada poduzete mjere biti dovoljne. Meningokokne sepse su rijetke i godišnje bilježimo od 1 do 5 slučajeva, ali tek jedan slučaj godišnje završi smrću.
Kad je riječ o fulminantnom obliku meningokokne sepse, simptomi su u početku vrlo slični običnoj prehladi te je teško prepoznatljiva, a razvoj bolesti istovremeno je iznimno brz i često s tragičnim ishodom - kaže voditeljica Djelatnosti epidemiologije pri Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije Višnja Smilović, dr. med.
Željka Drljić

Izvor: 2889