Arhiva 30.06.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

MESAP 2011 - Izložba međimurskih konja

Članovi Udruge uzgajivača međimurskog konja Međimurec spasili su ove godine izložbom odabranih jedinki iz uzgojnog krda tradiciju stočarskih izložbi na MESAP-u. Spletom nesretnih okolnosti (sumnja na pojavu bolesti plavog jezika), izložba papkara (krava, koza, ovaca, svinja) je otkazana, s obećanjem da će se posebna izložba organizirati krajem ljeta ove godine, ali sajamska je publika ipak došla na svoje.
SPAŠENA TRADICIJA
Po višegodišnjoj tradiciji, u nedjelju, zadnjeg dana MESAP-a, usprkos neugodnoj kiši, stotine je posjetitelja sajma prošlo uz izložbene boksove s međimurskim konjima, a zatim i stoički podnoseći kišu gledalo pojedinačno predvođenje konja u izložbeni ring.
Zahvaljujući naporima MESAP-a i rukovodstva UUMK-a Međimurec, uspjelo se osigurati dovoljno novca za organizaciju konjogojske izložbe, pa su uzgajivači predstavili ukupno šesnaest grla, većinom kobile s ovogodišnjom ždrebadi, ispunjavajući prošlogodišnje obećanje da će izložiti potomstvo matičnih kobila i novonabavljenog pastuha iz Mađarske, s dugom listom predaka muraközi fajte u pedigreu.
NAŠI KONJI
Iznimno vrijedna novost s kojom se UUMK Međimurec pojavila ove godine je još jedan novi, plemeniti pastuh, također uvezen iz Mađarske, također s dugom listom predaka originalne muraközi fajte u pedigreu, što Udruzi omogućava uzgoj u dužem nizu godina, bez opasnosti od bliskog parenja konja u srodstvu. A novi je pastuh svojom pojavom izazvao pravo oduševljenje jer stariji su posjetitelji uzdisali: Tak, tak su zgLedali i tak moraju zgledati naši konji...
SVIJET I EUROPA PRIZNAJU
No, naličje te slike prikazane na izložbi konja na MESAP-u nije nešto čime bismo se mogli kao Međimurci pohvaliti.
Međimurski je konj na svjetskoj razni, na kongresu EEAP-a (svjetske asocijscije stočara) održanom prošle godine na Kreti, nakon dugo godina zatajivanja, pa i sumnje da je nestao (jedva je pedesetak grla sa žigom međimurskog konja), priznat i prepoznat kao izvorna pasmina, i to ne bilo kakva, već hrvatska pasmina s usko zavičajnim porijeklom. Radi izbjegavanja nesporazuma o porijeklu, EEAP je odlučio i da će se u međunardnoj pisanoj komunikaciji naš konj prepoznavati kao medjimurec - medjimurje horse, a zatim u zagradi s imenom muraközi lo, muran, murinsulan, jer je ta imena pasmina herbala samo zato što je Međimurje u vrijeme formiranja pasmine bilo dio Austro-Ugarske, dakle Ugarskog kraljevstva. Još ranije, na zaključnoj sesiji međunarodnog projekta DAGENA-e (Danubian Countries Alliance for Conservation of Genes in Animal Species - Austria, Croatia, Czechland, Germany, Hungary, Romania, Slovakia, Slovenia, Switzerland, Serbia, Bulgaria), asocijacije podunavskih zemalja za očuvanje genetike izvornih pasmina domaćih životinja, odlučeno je da će se međimurski konj prepoznavati kao hrvatska pasmina, zavičajno međimurska, te da će matične knjige te kritično ugrožene pasmine voditi Hrvatski centar za konogojstvo za Hrvatsku, Mađarsku, Austriju i Sloveniju jer se i u tim zemljama izvan Hrvatske pokušava pronaći izvorne međimurske konje i uz pomoć UUMK-a obnoviti Međimurec (razmjenom pastuha) njihov uzgoj.
A DOMA KAO DA NE ZNAJU
Dakle, na europskoj i svjetskoj razini međimurski je konj reafirmiran, iz hipološke literature koja ga je bilježila kao jedinu izvornu hrvatsku pasminu konja vraćen je u stvarni život, ali u godini u kojoj UUMK Međimurec obilježava desetu obljetnicu rada i nastojanja da se međimurski konj, kao zavičajna baština i jasno prepoznatljiv zavičajni simbol Međimurja spasi od izumiranja, članovi Udruge već dvije godine prepušteni su sami sebi.
S državne razine – poticaji koje bi uzgajivči trebali dobiti zbog proračunskih su prilika skresani na jednu trećinu (a po zakonu za kritično ugrožene pasmine poticaji se ne bi smjeli smanjivati, već uvećavati za 50% za svako grlo u uzgoju). Natječaji koje raspisuju ministarstva već su dvije godine prodaja magle. U konkurenciji projekata mora se pisati kilograme dokumentacije, a onda obično nestane novca. Na županijskoj razini potpora uzgajivačima, dotično Udruzi Međimurec, svedena je na simboličnu razinu, na sredstva koja nisu dostatna (opet zbog proračunske krize) ni za provođenje mjera veterinarske preventive, kamoli za što drugo, pa je i ideja o utemeljenju matične ergele na proračunskom ledu.
ENTUZIJASTI SPAŠAVAJU
Ipak, zahvaljujući u prvom redu brizi uzgajivača koji drže međimurske konje, a nemaju od njih komercijalne koristi (zabranjeno je klanje za meso, otuđivanje grla izvan uzgojnih ciljeva prodajom i tsl.), te zahvaljujući potpori međimurskih poduzeća i dobronamjernih pojedinaca koji su svjesni o kakvom se baštinjenom blagu radi, o povremenim donacijama jedinica lokalne samouprave, Udruga uspijeva osigurati njegu konja, poboljšavati uvjete držanja na gospodarstvima uzgajivača, a u uzgoju i povećanju matičnog krda iznimnu pomoć – pro bono, bez ikakve naknade – pružaju na znanstvenici s Agronomskog fakulteta i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Krajem rujna, o desetoj obljetnici utemeljenja Udruge Međimurec, u centru Čakovca planira se velika izložba, međunarodni stručni skup i svečana skupština UUMK-a Međimurec da bi se sumiralo rezultate desetogodišnjih napora u spašavanju međimurskog konja od izumiranja i možda osiguralo instrumente trajnog očuvanja nečeg što je autentično međimursko zavičajno blago. (MB)

Izvor: 2931