Arhiva 17.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

MESAP: Kirić umjesto Novaka

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća u Nedelišću načelnik Mladen Horvat izvijestio je o poništenju natječaja za imenovanje direktora Mesapa d.o.o. Rekao je tada da su se na natječaj javila tri kandidata, no među njima nije bio i aktualni v.d. direktor Marjan Novak.
- Gospodin Novak odlazi u mirovinu i zbog toga smo odlučili poništiti natječaj te se okrenuti drugim alternativama - rekao je Mladen Horvat.
U razgovoru s predsjednikom Nadzornog odbora Mesapa Mladenom Novakom saznajemo da v.d. direktor ostaje raditi do 31. ožujka i da će tada na tu poziciju imenovati sadašnjeg zaposlenika Vitomira Kirića, inače i zamjenika načelnika Općine Nedelišće iz redova HNS-a.
- Na zadnjoj sjednici Nadzornog odbora odlučili smo poništiti natječaj i načelno dogovorili da na idućoj sjednici, koja će biti održana ovaj tjedan, Kirića imenujemo v.d. direktorom od 1. travnja. O novim rokovima razgovarat ćemo na sjednici NO-a - kaže Mladen Novak za list Međimurje.
Na naše pitanje o konsolidaciji poslovanja odgovara kako je situacija i dalje teška. Tvrtka je opterećena kreditima, ima dugovanja i potraživanja te će u vremenu pred nama nastojati održati sajamske priredbe koje imaju pozitivan financijski rezultat.
- Situacija je teška. Imamo obveze, kredite koje treba rješavati - radio Mesap ili ne. Pokušavamo raditi sa smanjenim troškovima. Održat ćemo već predviđene sajmove, osobito one koji ostvaruju dobit. Tekuće poslovanje s jednim čovjekom mora biti pozitivno i mislim da ćemo iz poslovanja moći vraćati barem mali dio duga Mesapa. Osim sajmova, tu su plesnjaci i različite druge manifestacije, dat ćemo dio prostora u najam i uprihodovati koliko se može. Dosad smo imali jednog najmoprimca, tražimo ih i dalje. Novi v.d. direktor napravit će plan rada i zato mu dajemo rok od 15 dana da to učini - ističe M. Novak.
Novac
Mesap ovog trenutka ima oko 450 tisuća kuna neplaćenih obaveza, u što su uključeni krediti, porezi i doprinosi, troškovi suvenirnice.
- Potraživanja su nam 200 tisuća kuna od kupaca i od Županije 250 tisuća kuna dotacije koja ove godine još ni u jednom dijelu nije upućena. Postoji još jedna stvar, dopušten minus od milijun kuna na žiro-računu. Njega već koristimo, ali u dogledno vrijeme trebat će ga sanirati i svakako riješiti otplatom - zaključuje Mladen Novak.
Jedan zaposlen
Informaciju o tome da će Mesap uskoro imati jednog zaposlenog potvrdio nam je i v.d. direktora Marjan Novak. Osim njegove najave odlaska u mirovinu, jednoj djelatnici dat je otkaz iz poslovnih razloga.
- Zbog potrebe smanjenja troškova, vlasnici su odlučili da će Mesap u nastavku imati samo jednog zaposlenog. Iz tih razloga, jedna je djelatnica dobila “poslovno uvjetovani otkaz”, dok ja prestajem raditi temeljem isteka ugovora - kaže Marjan Novak. Dugogodišnjeg direktora koji odlazi u teškom trenutku i za Mesap i za gospodarstvo općenito pitali smo o stavovima vezanim uz sajmovanje. Ima li Mesap budućnost?
Novak: Mesap ima temelje europskih sajmova
- Kao razvojni projekt Međimurske županije, Mesap sigurno ima budućnost, mada to sada izgleda drugačije. U dvanaest godina postojanja, na Mesapu je održano 26 sajamskih priredbi, preko 30 stručnih skupova, a ovdje je često bio centar gospodarskih zbivanja šire regije. Danas se osjeća utjecaj krize i mnoge teškoće koje pogađaju gospodarstvo, pogađaju i nas. Svi sajmovi u okruženju značajno su oslonjeni na dotacije lokalne uprave. Kada lokalna uprava ima teškoće s budžetom, onda se to osjeća i na sajmovima. No, nakon dvanaest godina uspješnog rada, imena poznatog u široj regiji i u očekivanju ulaska Hrvatske u EU, na Mesapu će se sigurno pojaviti izlagači iz susjednih zemalja i udahnuti novu živost na ovom prostoru. Konačno, Mesap ima infrastrukturu i logistiku koja nije ništa slabija od one u europskom okruženju. Možda mi doma nismo svjesni što nam to može donijeti na planu ukupne gospodarske i društvene promocije - zaključuje za list Međimurje Marjan Novak.
A. Ličanin

Izvor: 2916