Arhiva 10.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Mezgi i Jalšovcu povelje Sabora

Povodom Dana Hrvatskog sabora, u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu održana je svečana akdemija kojom je obilježena 20. obljetnica konstituiranja našeg prvog višestranačkog parlamenta. Tom su se prilikom na jednom mjestu okupili saborski zastupnici, njihovi predsjednici i potpredsjednici svih dosadašnjih mandata, zajedno s predsjednikom RH Ivom Josipovićem, premijerkom Jadrankom Kosor, predstavnicima sudbene vlasti, diplomatskog zbora i vjerskih zajednica.
Predsjednik Sabora Luka Bebić prisjetio se 30. svibnja, dana konstituiranja Sabora, kao rođendana hrvatske demokracije. Zastupnicima su u toj prilici uručene ovelje, a među dobitnicima su i zastupnici iz Međimurja - Ivan Mezga iz Selnice i Baltazar Jalšovec iz Štrukovca koji je od 3. siječnja 2000. do 22. prosinca 2003. bio i potpredsjednik hrvatskog Parlamenta. Za list Međimurje obojica govore o svojim dojmovima.
- Saborski zastupnik bio sam u prvom mandatu, a taj je, kako je i rečeno na svečanoj akademiji u HNK-u, bio najvažniji.
Tome je tako iz razloga što su se donosile najvažnije odluke - od božićnog Ustava preko Odluke o suverenosti donesene 25. lipnja 1991. do Odluke o raskidanju državno-pravnih sveza RH s bivšom SFRJ donesene 8. listopada iste godine. To je bio temelj za samostalno djelovanje Hrvatske i sve što je potom uslijedilo.
Ako me pitate za osobni dojam tog vremena, mogu potvrditi da je vladala klima koju više ništa ne može zamijeniti. Tada su bile prisutne emocije, naboj i želja za samostalnošću, imali smo prvu demokratski izabranu vlast, davali smo sebe, svoje obitelji, kako bi se ubirali drugačiji plodovi. Sve je bilo puno čišće i poštenije, danas se to razvija nekako drugačije. Sada imamo interesni sabor, sabor za različite političke lobije. Tome usprkos, ponosan sam na sve u čemu sam sudjelovao. Nama koji smo u to vrijeme djelovali kroz Sabor to je bila čast.
Danas je puno lakše biti saborski zastupnik nego je to bilo prije dvadeset godina. Nema ni moralne ni bilo koje druge odgovornosti, mnogi su se, na žalost, poslije okoristili u pretvorbi i kroz politiku generalno. Mi to nismo činili i to nam služi na čast - kaže Ivan Mezga i izražava žaljenje što u današnje vrijeme u Saboru nema nijednog predstavnika iz gornjeg Međimurja.
Baltazar Jalšovec za list Međimurje govori s manje žara, ali u biti s istim dojmovima kao i Ivan Mezga.
- Osjećam se jednako i sada i onda. Jesu ono bile druge okolnosti i mogu reći da smo djelovali drugačije. Vrijeme ide, nosi svoje i donijelo je to da je nestao nekadašnji elan.
Ovo su druga vremena, drugačiji interesi, liberalni kapitalizam napravio je svoje, točnije - sve je opustošio. U mirovini sam i nemam osobitih poriva za nastavak bavljenja politikom iako sam u Odboru za poljoprivredu HNS - Liberalnih demokrata. Gledam kamo je sve to otišlo i čini mi se da je otišlo u svim smjerovima osim onog koji smo mi željeli. Vrijeme ide i nosi svoje, a na nama je da se prilagođavamo i s tim živimo - zaključuje Bolta Jalšovec.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2876