Arhiva 19.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

Mezzosopranistica Ena Pongrac - glas do zvijezda

Čakovec i Međimurje uskoro će se moći dičiti još jednim značajnim pjevačkim imenom poniklim ovdje – to je mezzosporanistica Ena Pongrac iz Čakovca. Svoj dar i izvanredno snažan glas čakovečkoj je publici predstavila koncertom održanim 6. rujna u dvorani Scheiereve zgrade u Čakovcu. U prvom samostalnom predstavljanju čakovečkoj publici pomogle su joj prijateljice, za klavirom Nadia Varga Modrić, pijanistica iz Zagreba, ali rodom Čakovčanka, a u duetima Tamara Korunek iz Nedelišća, još jedna mlada pjevačica velikog potencijala, sopranistica.
Ena je izvela vlastiti izbor iz klasika svjetske i domaće glazbene literature, kojim je koncem lipnja svoje profesore na Akademiji za glazbu i scensku umjetnost u Grazu navela da joj izdaju diplomu iz solo pjevanja s odličnom ocjenom. Sve je počelo još prije 16 godina, kako nam kaže Ena, pred publikom je zapjevala sa 6 godina, u crkvenom zboru.
- Kao gimanzijalka sam bila članica zbora “Josip Slavenski”. Završila sam osnovnu glazbenu školu, ali za klavir, učila sam od Nade Varga, a sa 16 godina počela učiti solo pjevanje kod profesorice Darije Hreljanović s Glazbene škole u Varaždinu, ali privatno. Ona je imala odlučujući utjecaj na mene, ali i na roditelje, majku Melitu i oca Mladena, nagovorila ih je da odem na prijemni ispit u Graz. Roditelji su se isprva nećkali, pribojavajući se da bavljenje klasičnom glazbom ne jamči dobar život. Za svaki sam se slučaj pripremala i za ekonomiju (to je majčina struka), ali sam u Grazu primljena, te je ekonomija postala prošlost.
Ena nema obiteljskih pretpostavki za svoj životni izbor, roditelji se nisu bavili glazbom. Ali baka Albina Macakanja je imala utjecaj na ukus: nije propuštala nedjeljni operni program na televiziji. U ovoj drugoj fazi odlučujući utjecaj imala je prof. Agathe Kania - Knobloch s Akademije u Grazu, kako ističe Ena.
- Od nje sam naučila puno, a i od drugih profesora, kako o teoriji glazbe, tako i o pravilima nastupa na sceni. Sad želim usavršavanje i nastaviti, upisala sam trogodišnji postdiplomski studij na Akademiji za glazbu i scensku umjetnost u Berlinu. Nakon toga treba nastojati osigurati angažman. Svaka operna kuća ima dvije postave za svoje predstave u rasponu od najmlađih i najmanje iskusnih pjevača do zvijezda. Uspijem li se uvrstiti među ove s manje iskustva dobit ću i posao, a onda treba raditi, pojavljivati se na sceni, putovati i skupljati iskustva.
Nitko tko je bio na koncertu Čakovcu neće posumnjati da će Ena naći angažman, i to brzo. Ali ne znači li to da ćemo mi u Međimurju rijetko uživati u njenom pjevanju? Malo peckajući, zapitali smo Enu ima li uz roditelje, sestru Mariju i prijateljice, onog nekog posebnog u Čakovcu zbog koga bi čeznula za posjetima kući. Ena kaže da nema, ali dodaje:
- Kad završim postdiplomski studij ponovit ću koncert u Čakovcu. Sada se već razgovaralo o nekim skorašnjim koncertima, možda za Božić ili za Uskrs, no zasad ništa nije konkretno dogovoreno. Ovoga trenutka sam ipak zaokupljena preseljenjem u Berlin.
Snaga slavuja
Pred Enom je sada i odgovornost nastupa na sceni, s njom se treba nositi. Pitali smo ju gdje je imala veću tremu, na diplomskom koncertu u Grazu, ili pred domaćom publikom.
Ovdje je dvorana bila prepuna, stajalo se i na stepenicama. Osim moćnim glasom, Ena i gracilnom pojavom zaziva metaforu o slavuju kao najboljem pjevaču. Možda malo indiskretno, ali s dobronamjernim razlogom, recimo da mlada mezzosopranistica ima samo 48 kilograma, no glasom doseže zvijezde!
- U Grazu je svakako bilo teže. I onaj je kocert bio otvoren za publiku, ali su za mene najvažniji slušači bili profesori, koji o glazbi znaju sve i vide svaku slabost. Ovdje su publiku činili poznati ljudi, sve je bilo puno pozitivne energije. Iskreno, nisam se nadala ni ovakvom odzivu ni uspjehu. Zato, i ovim putem, zahvaljujem svima koji su došli.
Dražen Kovač
Snimio Dubravko Lesar

Izvor: 3047