Arhiva 28.09.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

MIHOVLJAN: Psi lutalice poklali cijelo stado koza!

Stravičan prizor zatekao je u srijedu ujutro Zlatko Sabo iz Mihovljana koji na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu uzgaja stado francuskih alpino koza. Psi lutalice na mjestu su ubili četiri odrasla grla, još četiri odrasle životinje izgrizene su do te mjere da su im vlasnici morali prikratiti muke, a troje mladunaca koje se uspjelo zavući u obližnje šipražje također je teško izranjavano, pa će i oni najvjerojatnije morati pod nož. Na pravi pokolj koji se to jutro događao u području Hrastje (prostor između Ulice Vladimira Nazora i Mihovljanske, uz kanal Lateralac) Zlatka je upozorio susjed Ivan Patafta koji je, kao i svako jutro, išao prošetati do kanala. Ivan je čuo komešanje i lavež pasa. Čopor od četiri velika psa predvođen, kako nam je potvrdio Sabo, crnim labradorom, nakon što im se pokušao približiti, pobjegao je preko kanala u pravcu Čakovca. Iza njih su ostale zaklane i izranjavane životinje porazbacane pedesetak metara jedna od druge. Prizor jadnih životinja bio je zaista potresan, a Mihajlo Sabo, sin vlasnika OPG-a, uz plač supruge, bio je prisiljen prikratiti muke nemoćnim životinjama koje su ugibale od pretrpljenog šoka i nanesenih ozljeda.
Sabo je pozvao policiju, veterinare, komunalne redare. Svi su se oni odazvali, napravili zabilješke i... otišli.

Hoće li konačno netko uvesti red?

Međutim, ostaje pitanje hoće li nakon ovoga konačno netko nešto poduzeti jer ovo nije prvi slučaj da su psi lutalice zagospodarili Hrastjem. Prošle godine čopor pasa ovdje je zaklao ždrijebe, a Zlatko Sabo zbog nasilnih pasa u više je navrata zvao 112 i komunalne redare, ali psi lutalice i dalje kruže ovim prostorom predstavljajući opasnost ne samo za životinje, nego i ljude. Tko će vlasniku koza nadoknaditi štetu koja iznosi više desetaka tisuća kuna? Grad, koji bi sa svojim službama trebao brinuti za komunalni red i koji je u više navrata bio upozoravan na neodrživo stanje? Policija? Veterinarske službe? Prijatelji životinja? Lovci koji ionako ne smiju u ovo područje? Baš.
Gospodin Sabo vjerojatno će biti upućen na građansku parnicu, ali koga će tužiti?
Zaista je krajnje vrijeme da se poduzmu ozbiljne mjere, ma kakve one bile i koliko god koštale, jer umjesto koza ili ždrebeta, pred čoporom pasa mogli su se zateći kakvo dijete ili šetač...(vt)
Snimio V.Trstenjak

Izvor: 2944