Arhiva 26.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Mijo Golubić iz Kotoribe proslavio 100. rođendan

Kotoripčaninu Miji Golubiću ostvarila se želja - proslaviti 100. rođendan! Slavilo se dva dana u domu vitalnog i komunikativnog Mije kojemu su čestitiali i općinski čelnici - načelnik Ljubomir Grgec, njegov zamjenik Roberto Ujlaki i predsjednik Općinskog vijeća Zoran Radmanić. Poklonili su mu sat s porukom - da nikada ne stane. Slavlje je nastavljeno drugi dan koncelebriranom misom koju je predvodio kotoripski vlč. Josip Balog.
Slavljenik je život vezao uz Boga, a rođen je 14. rujna, upravo na blagdan sv. križa. Surađivao je s brojnim svećenicima i iz njihovih riječi crpio snagu za trenutke u kojima mu je bilo najteže. Vjeru u Boga naziva svojom drugom hranom.
Teško je Miji bilo 1947. godine, kada se vjenčao u crkvi, da bi ubrzo zbog toga izgubio posao na željeznici te je bio izložen političkim pritiscima, ucjenama, prijetnjama. Unatoč tome, sa svojom životnom suputnicom Elizabetom, umrlom prije osam godina, podigao je osmero djece - četiri sina i četiri kćeri, od kojih je najstariji Stjepan koji ima 66 godina i danas živi u Argentini, dok je najmlađi sin Josip koji živi s ocem. Tu je još jedan sin koji je u Švicarskoj te kćeri koje su u Zagrebu, a uz njega u istom domaćinstvu živi sin Đuro sa suprugom Ljiljanom te kćeri Marija i Terezija. Slavljenik ima osmero unučadi, od kojih dvoje živi u Argentini, četvero u Švicarskoj i dvoje u Zagrebu. Dvoje praunučadi također živi u Argentini.
Stogodišnjak Mijo kaže da čovjek sve mora rješavati trijezan, da mora u životu biti pravedan i pobožan. Pridržava se životnih navika koje ga drže u zdravlju, prije svega pravilne prehrane.
Životna knjiga od sto stranica dugo bi se trebala čitati. Za jednog stogodišnjaka reći ćemo i to da redovito šeće, odmara sat dnevno, čita bez naočala, gleda vijesti u podne i večernji Dnevnik. Miju Golubića na rođendan su posjetili i aktivisti župnog Caritasa koji ga i inače redovito pohode.

Mladen Grubić

Izvor: 3048