Arhiva 15.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

MILAN IGNAC: Imaju Romi novac za odvoz otpada!

Nakon posjeta ministrice zaštite okoliša i prirode dr. sc. Mirele Holy Međimurskoj županiji, sa svojim podsjećanjem na problem o kojem je ministrica razgovarala s domaćinima javio se – nakon što je pročitao o čemu se razgovaralo s ministricom - član Vijeća romske nacionalne manjine Milan Ignac (svojevremeno i član Vijeća mjesnog odbora Paraga) koji je lani, preko Ureda za nacionalne manjine, uspio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost upoznati s teškim problemom nagomilanog smeća uz Parag.
Uostalom, zamolili su ga to sami mještani Paraga, a M. Ignac je 2. svibnja 2011. iz navedenog ureda obaviješten da je s predstavnicima Fonda i načelnikom Općine Nedelišće Mladenom Horvatom održan sastanak i dogovoren moguć model zbrinjavanja smeća.
Naime, M. Ignac kaže da ga je Fond za zaštitu okoliša izravno (24. listopada 2011.) obavijestio da je (na urgenciju iz Ureda predsjednice Vlade RH kojoj se također obratio) još 31. svibnja, odlukom Fonda, Općini Nedelišće odobreno 189.456,00 kuna za sufinanciranje zbrinjavanja smeća. To je bilo čak 60% procijenjene vrijednosti tog zahvata vrijednog ukupno 315.760 kuna. Općina Nedelišće trebala je iz svoje kase izdvojiti razliku, ali i prije provesti postupak javne nabave te o tome Fondu dostaviti dokaznu dokumentaciju.
Tu su, čini se, počeli problemi koji muče M. Ignaca:
- Općina Nedelišće angažirala je Čakom, a ja sam našao Josipa Šinceka iz Varaždinske županije koji je rekao da bi za zbrinjavanje otpada bilo dovoljno već i to što daje samo Fond. Moji Romi bili su spremni obvezati se da će dalje, nakon sanacije, plaćati odvoz otpada. Mislim da tamo nema otpada koliko se procjenjuje. Znam da mještani Općine ne žele plaćati nešto što nisu napravili. Meni je to jasno, ali isto tako – treba pogledati koliko se novca dobiva različitim socijalnim davanjima, pa nije istina da moji Romi ne bi mogli plaćati 40 ili 50 kuna za odvoz otpada. Mogu, ali onda ipak treba i Centar za socijalni rad pitati (ili već netko drugi) - što rade s novcem koji dobiju. A ne dobiju malo novca...
Reakcija M. Ignaca ukazuje samo na to koliko je problem sa zbrinjavanjem otpada nataloženog uz romska naselja (ne samo uz Parag) eskalirao, ali pokazuje i da je mu je nedovoljno poznat kompliciran sustav u kojem se mora provesti javna nabava, u kojem nema pogađanja što se za koliko (i čijeg) novca može ili ne može obaviti...
Načelnici općina koji su se najavili ministrici u Zagreb (V. Domjanić i M. Horvat) imaju materijala za vrlo opširan razgovor. Što ga prije obave, prije bi otpad uz naselja Roma mogao nestati. (M)

Izvor: 2964