Arhiva 02.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Milena Petković - umjetnica iz M. Središća

Svestrana žena Milena Petković - umjetnica, pjesnikinja, humanitarka i bivša gradonačelnica Murskog Središća, u posljednje vrijeme sva se predala umjetnosti i društvenom radu, no ne isključuje povratak u politiku. Kaže, za politiku još nije povoljan trenutak. Trenutno je najviše zaokuplja rad udruge Likovna republika, čija je predsjednica.
Gdje biste se smjestili na polju umjetnosti?
- Zamislite me u čarobnom svijetu, oslobođenu svih vremenskih i prostornih granica, svijetu u kojem kistom i bojom mogu kreirati izmaštane motive po želji ako govorimo o slikarstvu ili riječima ako govorimo o pjesništvu. Dočarati na papir ili platno osjećaje koji me trenutno zaokupljaju. Umjetnost je i način mog života.
Gledamo li u sliku ili pjesmu, otkrivaju li Vas do kraja?
- Ne, ima stvari koje ostavljam samo za sebe… Teško je sve otkriti do kraja. Ponekad nepotrebno. Otkrivam baš onoliko koliko mislim da je potrebno.
Radovi vam progovaraju toplinom. Jesu li inspirirani ljubavlju žene?
- Ljubav je prioritet u svakom pogledu. Ona pokreće svijet. Žena umjetnica bez ljubavi nikada ne bi mogla stvarati s tolikom strašću kad u sebi ne bi imala ljubavi prema svim bićima, prema svijetu, svemiru… Ja stvaram sa strašću.
Obitelj je potpora ili nešto uz Vaše stvaranje?
- Moja obitelj uvijek je imala razumijevanja za moj umjetnički život, uostalom i politički. U vrijeme u kojem sam bila gradonačelnica Murskog Središća - bez njihove potpore, teško bih uspjela ostvariti sve svoje naume u svemu.
Politika je tu negdje, ali niste konkretna osoba u njoj.
- Politika je dio mog života, možda na prvi pogled nespojiva s umjetnošću, ali osoba koja živi umjetnost može kreativno djelovati i u političkom smislu.
Trenutno sam na „čekanju“- ha, ha. Svojevoljno sam prioritet dala umjetnosti, povukla se iz vlastitih razloga, ali to ne znači da nisam spremna odgovorno prihvatiti i političku dužnost kada se za to stvore uvjeti i dođe vrijeme. I najvažnije, kad se stvori podrška naroda.
Zašto ste istupili iz HSLS-a?
- Nisam dobila potrebnu podršku kad mi je bilo najpotrebnije i kad sam to najviše očekivala.
Budući da se krećete u raznim krugovima ljudi, može li Vam ljudska zloća inspirativno štetiti?
- Kao hipersenzibilna osoba, normalno je da sam pogođena ljudskom zloćom koju uvijek ne mogu izbjeći, ali se tješim da postoji i nemali broj dobrih ljudi s kojima želim kontaktirati u svakom pogledu.
Što je zapravo Likovna republika?
- Prije godinu dana, s prijateljima sam osnovala udrugu Likovna republika kojoj je sjedište u Svetom Martinu na Muri. Udruga teži otkrivanju novih dimenzija u slikarstvu i kiparstvu te međunarodnim poduhvatima. Naši članovi dolaze iz svih krajeva Hrvatske, tako da nismo regionalno ograničeni kao većina udruga ovog tipa. Do sada smo ostvarili jako puno. U nizu izložbi koje smo priredili, tu su i likovno-kiparske kolonije diljem Hrvatske i u Italiji.
Unatoč svemu, širite umjetničke obzore, karijera sve više dobiva u svojoj punini…
- Da, kao umjetnica, smatram da su tri zbirke poezije i jedna knjiga pripovijesti za djecu već neka spisateljska karijera. Likovno gledano, iza mene je niz humanitarnih kolonija, nekoliko samostalnih izložbi u Hrvatskoj i Mađarskoj, niz zajedničkih izložbi. Moja omiljena tehnika je ulje na platnu, na staklu, suhi pastel, akril, akvarel. Slike su mi više nadrealne apstrakcije, ali stvaram i klasične motive.
Znači, uskoro možemo očekivati Vaš povratak u politiku?
- Politika je nešto bez čega se ne može. U kojoj god sferi egzistencije djeluješ, ona je zastupljena manje ili više. Smatram da još puno toga mogu dati na tom području, no kad sam se malo povukla, bila sam već zasićena političkim prepucavanjima, svime… Najteže je biti i ostati čovjek, da ne dopustimo politici da utječe na našu humanost i rad za opće dobro. Da, kad dođe trenutak, ponovo ću se politički aktivirati.
Na kraju, prioritetno kao umjetnica, jeste li sretna žena?
- Veoma sam svestrana osoba, sve me zanima, uvijek vozim paralelno na nekoliko kolosijeka. Ponekad je to dobro, a ponekad iscrpljujuće, ali nikada svoj život ne bih mijenjala s nekim drugim. Sretna sam, koliko je to u ovo današnje vrijeme moguće biti.

Zinka Čižmešija

Izvor: 2888