Arhiva 05.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

Milica Vugrinec, izrađivačica rukotvorina iz Lopatinca

Zelen, žut, suh ili prešan list, cvijet, travka ili običan korov - Milici Vugrinec iz Lopatinca svejedno je. Za našu sugovornicu to je vrijedan materijal, izvor nepresušne kreativnosti koji slaže u skladnu kompoziciju te stvara unikate: slike, reljefe, čestitke... Osvojila je Milica rukotvorinama srca svoje obitelji - djece Jelene, Marte, Marije i Jerka - rodbine, prijatelja i brojnih poznanika. Kćerke i sin su joj pomogli da prepozna vrijednost svog dara jer su prve Miličine rukotvorine bile pokloni za prijatelje njezine djece.
- Vidjela sam da mi to ide i s puno većim entuzijazmom krenula sam u taj posao. Moj je otac bio užar, nosio je u sebi umjetničku crtu koju sam, valjda, naslijedila. Kako jabuka ne pada daleko od stabla, svoj entuzijazam i umjetničku energiju prenijela sam i na djecu. Kći Jelena cijelog je života u kreativnim vodama, živi i radi za čakovečki Centar za kulturu sa suprugom Davorom Doklejom. I ostala djeca također to nose u sebi i danas mi puno pomažu - kaže Milica Vugrinec.
Igrom slučaja, Milica je, svojevremeno, susrela jednu profesoricu biologije koja ju je uputila u tajne zanata, tj., naučila ju kako pravilno isprešati cvijet, koje su biljke najpogodnije za to, kada prikupljati materijal...
- Već tri godine sam na bolovanju i često šetam vrtom, obližnjom šumom i cestom te berem sve što vidim. Pri tome u biljci koju berem već vidim ono što će od nje nastati. List i travka sami me vode u kreaciju. Materijalu koji sam prikupila puštam da sam stvara. Puna sam ideja i, unatoč teškoj bolesti, energije i entuzijazma ne nedostaje mi. Da imam još tri života, ne znam bih li uspjela realizirati sve ideje - dodaje Milica.
Kako bi zadržala kontakt s prirodom, nastoji stvarati reljefne slike, slike koje se mogu dodirnuti, osjetiti te dati iluziju prave, a ne suhe prirode. Krenula je i sa stvaranjem likova od cvijeća poput Međimurke, izradila je čakovečku Crkvu sv. Nikole biskupa. Posebno joj je nadahnuće cvijet hibiskus koji je idealan za rad likova, haljina i krinolina. Nastupajući na raznim sajmovima u redovima čakovečkog Likovnog udruženja te suradnjom s Turističkom zajednicom Grada Čakovca, upoznala je brojne ljubitelje prirode i cvijeća.
Do sada je Milica izradila bezbroj sličica, a prije tri godine po prvi put se predstavila domaćoj javnosti i samostalnom izložbom. Nedavno je Milica Vugrinec svoje rukotvorine predstavila i na čakovečkom proštenju Porcijunkulovo na kojem su oblici i boje njezine mašte plijenili pozornost prolaznika.
Vlasta
Vugrinec

Izvor: 3045