Arhiva 28.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Miličino carstvo orhideja

Prelogom su se 23., 24. i 25. travnja ponovo prostrli cvjetni sagovi, a organizatori iz Turističke zajednice Grada trudili su se da ove godine sajam živi više kao izložbeni, a manje kao prodajni prostor. Proizvođači cvijeća predstavili su se na 26 štandova u zatvorenom i otvorenom prostoru gradske tržnice nudeći najrazličitije ljetnice te drugo ukrasno bilje. Punih jedanaest godina, otkada se sajam održava, svoje cvijeće nude uzgajivači Toplek iz Poleva. Na šarenom, bogatom štandu zatekli smo Željku i Marija Topleka:
- Trudimo se svake godine unijeti neku novost, pa smo ovaj put izložili alstromeriju, cvijet koji je prošle godine u Nizozemskoj među ljubiteljima i uzgajivačima cvijeća bio hit. Duga zima relfektira se i na našu prodaju, kao i kriza. Ljudi više razgledavaju, a manje kupuju - rekao nam je Mario Toplek.
Među proizvođačima iz Međimurja svoje su cvjetne rapsodije, među ostalima, izložili Obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Krunoslava Novaka iz Preloga, Marija Zelenić iz Domašinca, Đemila Martinec iz Donjeg Mihaljevca, Pre-kom itd.
- Izlazak na sajam je poslovni rizik, međutim, nužan jer je potrebno da što većem broju potencijalnih kupaca pokažemo što nudimo - kaže Đemila Martinec.
Po prvi se put na sajmu cvijeća pojavila preloška cvjećarnica MCG Milice Sinković koja je proglašena najljepše uređenim izložbenim prostorom. U carstvu orhideja aranžiranih vještom rukom i rafiniranim osjećajem zadržavalo se najviše posjetitelja sajma:
- Petnaest godina vodim cvjećarnicu koja sada ima najdulju tradiciju u Prelogu, no do sada nisam izlagala na sajmu. Želja mi je ovom izložbom pokazati ljudima pravu ljepotu cvijeća kao ukrasa kad se aranžira s ljubavlju i pažnjom - rekla nam je Milica Sinković.
Desetak se godina proizvodnjom cvijeća bavi i Marija Zelenić koja osobno najviše voli surfinije i begonije:
- Odmalena volim cvijeće jer sam uz njega rasla. Oko našeg doma uvijek ga je bilo puno te sam se zato i odlučila i na ovu vrstu proizvodnje, uz povrće koje uzgajamo već dugi niz godina. Trenutno se najviše prodaju surfinije i pelargonije čiji su slapovi nezamjenjiv ukras balkona i prozora - rekla nam je Marija kojoj je na preloškom Sajmu pomagala kćerka Maja Zelenić.
Tradicionalan sajam cvijeća tradicionalno je pratio i bogat trodnevni zabavni program koji je osmislio i realizirao tajnik Turističke zajednice Grada Ivan Gradečak.
Ž. Drljić

Izvor: 2870