Arhiva 14.11.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Mimohod mali ljepotana

Kinološko društvo Međimurje Čakovec - Matični klub uzgajivača malog međimurskog psa, priredilo je u Donjoj Dubravi specijalnu izložbu 1.FCI grupe s dodjelom kandidature CAR-HR za malog međimurskog psa Međija. Taj se pas preko sto godina uzgaja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a u Donjoj Dubravi ustrojen je i Matični klub uzgajivača te pasmine koja se odlikuje svojstvima psa čuvara i psa za kuću. Pored toga je i vrsni lovac na štetne glodavce. Stoga ni ne čudi činjenica što se sve više ljudi odlučuje da u svojim domaćinstvima ima upravo takve male ljepotane - srednje građe tijela, ne preteškog, živahnog, pokretnog, okretnog, visine između 28 i 33 cm i vrlo inteligentnog i poslušnog psa.
Na izložbi su pokazana 35 psa u četiri starosna razreda. U razredu mladi privedeno je 16 pasa. Prvo mjesto kod ženki osvojila je Lika von Novi Zrin vlasnika Branka Horvata iz Kotoribe, a kod mužjaka je prvak postao pas Joškec vlasnika Marija Šipeka iz Nedelišća.
U međurazredu pasa kod ženki je najboljom ocijenjena Žunka vlasnika Pavla Močilca iz Pušče, a kod mužjaka je pobijedio Aris vlasnika Vladimira Stančeca iz Donjeg Kraljevca
U otvorenom razredu nastupilo je 10 pasa. Prvo mjesto kod ženki osvojila je Nera, vlasnika Josipa Štirnića iz Donje Dubrave, a kod mužjaka Urban od Novog Zrina Stjepana Kramara iz Donjeg Pustakovca.
U završnom biranju između najboljih u svim razredima, za najljepšeg psa izložbe izabrana je ženka Lika von Novi Zrin, vlasnika Branka Horvata iz Kotoribe, koja je dobila pehar izložbe i prijelazni pehar organizatora.
Mladen Grubić

Izvor: 3003