Arhiva 14.03.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Ministar Maras u radnom posjetu Međimurju

U radnom posjetu Međimurskoj županiji 7. ožujka boravio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras sa svojim pomoćnikom Stjepanom Korajem. Maras je boravak u Međimurju započeo u Goričanu, otvorivši radionicu u okviru EU projekta Zajedničkog industrijskog parka Općina Goričan i Serdahelj, vrijednosti 193.383 eura.
Cilj projekta je jačanje ekonomske konkurentnosti prekogranične regije intenziviranjem prekogranične suradnje poduzeća, lokalnih vlasti i institucija za potporu poduzetništvu. Maras je potom s čelnicima Županije održao sastanak na temu stanja gospodarstva u Međimurju, s naglaskom na obrtništvo i malo poduzetništvo. Međimurski župan Ivica Perhoč predstavio je potencijale naše županije. U njoj je osnovano 60 poslovnih zona, od toga je 41 u funkciji, ali je samo njih 14 potpuno popunjeno, rekao je.
- Međimursko se gospodarstvo temelji na malom i srednjem poduzetništvu, zato od ovog ministarstva očekujemo konkretnu potporu, manje u privlačenju investitora, nego u prvom redu u financiranju projektne dokumentacije i komunalnog opremanja. Očekujem da se Ministarstvo, nakon što budu prepoznate određene potrebe koje imaju naši poduzetnici, uključi konkretnim mjerama, a upravo je u ovom razgovoru naznačeno u kojem bi smjeru išle. Vjerujem da će za mjesec do mjesec i pol one i zaživjeti.
Ministar Maras je kao jedan od glavnih zadataka svog ministarstva istaknuo promjenu sustava poticaja. Dosad je u tu svrhu godišnje trošeno 325 milijuna kuna, uz slabe konačne učinke. Odustat će se od poticaja manjih od 20 tisuća kuna jer se njima ne može pokrenuti nikakva proizvodnja.
- Ova vlada pružat će podršku proizvodnim djelatnostima, ali isključivo malim i srednjim poduzećima. Sad idemo pomoći njima, da budu konkurentna, kako bi sutra zapošljavala veći broj ljudi – u tome je naša politika u skladu s politikom EU. Mjere su sada na raspravi u Vladi i najvjerojatnije ćemo u četvrtom mjesecu krenuti s prvim natječajima za bespovratna sredstva. Međimursku županiju pritom prepoznajemo kao jednu od kvalitetnijih u Hrvatskoj koja se znala pripremiti za ulazak u EU i prilagoditi se gospodarskoj situaciji u kojoj je Hrvatska sada.
Ministar poduzetništva i obrta posjetio je i dvije tvrtke u Goričanu, Meiso i Dohomont, a radni dio boravka u Međimurju zaključio sudjelovanjem na okruglom stolu u Čakovcu kojem je domaćin bila Obrtnička komora Međimurske županije. Prisutni obrtnici i gospodarstvenici upoznali su ga sa stanjem u obrtništvu i gospodarstvu Međimurja, a postavili i niz pitanja vezanih uz politiku poreza, poticanja proizvodnje i zapošljavanja i drugo. Istaknuo je da će jedan od prioriteta Vlade biti osiguranje plaćanja, odnosno uvođenje reda na tržištu i otvaranje novih mogućnosti, pogotovo obrtnicima koji su najmanji i najnezaštićeniji posljednje tri godine recesije u Hrvatskoj. Domaćin skupa Slavko Faltak, predsjednik OK-a Međimurske županije, izrazio je zadovoljstvo time što je ponovo uvedeno Ministarstvo za obrt, a i činjenicom da je resorni ministar posjetio Međimurje, nakon punih deset godina – zadnji je tu bio Željko Pecek iz Vlade Ivice Račana.
- Upozorili smo ministra na trajne probleme obrtništva, ali i na to da procjenjujemo kako se i aktualnim mjerama Vlade jednom rukom daje, ali drugom uzima više. U tome se nismo složili, ali dobro je što je uopće došao. Zakazali smo mu sastanak, ali sada za dogledno vrijeme i to s dobrim vijestima – rekao je nakon okruglog stola Faltak. (d.k.)
Snimio Dubravko Lesar

GORDAN MARAS POSJETIO MEISO I DOHOMONT
Pogled izbliza na konkretne probleme gospodarstva
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras iskoristio je priliku da izbliza baci pogled na rad i poslovanje nekih tvrtki. Posjetio je dvije u Goričanu, Meiso i Dohomont. Njihova vodstva upoznala su ga s poslovanjem i razvojnim planovima, a pritom istaknula kojim bi potezima država mogla konkretno pomoći u njihovom ostvarenju. U slučaju Meisa to je rješenje pitanje zaostalih dugovanja prema Agenciji za upravljanje državnom imovinom u iznosu od 12 milijuna kuna, iz razdoblja prethodne uprave. To bi bilo moguće učiniti pretvaranjame duga u udio države u vlasništvu kojim se i povećao njen kapital, kako je rekla direktorica Snježana Dominić. U slučaju Dohomonta to je osiguranje prostora za širenje, za nove investicije, čemu je preduvjet prijenos državnog vlasništva na prostoru industrijskog parka na Općinu Goričan, nakon čega će tu zemlju biti moguće i kupiti. Direktor Dohomonta Antun Horvat zamolio je za promptnost toga postupka. Gordan Maras odgovorio je da bi sve trebalo biti u redu jer projekti koji su spremni za realizaciju, a ovaj to jest, ionako imaju prednost u rješavanju. U slučaju Meisa, koji je ipak delikatniji, nije odmah odredio svoj stav, ali to će pitanje proučiti.

Izvor: 2968