Arhiva 21.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

Ministarstvo prijedloge mijenja iz dana u dan

U vijećnici Međimurske županije u utorak, 12. studenoga okupili su se međimurski obrtnici, čelnici Hrvatske obrtničke komore, Županijske komore Čakovec, Udruženja obrtnika Međimurja i Međimurske županije te saborski zastupnici. Povod – Zakon o obrtu i aktualno stanje u obrtništvu.
- Najveći problem Zakona jest taj što obrtnici nisu usklađeni s poduzetnicima. I dalje u slučaju dubioza odgovaraju vlastitom imovinom. To bi se trebalo odnositi na sve koji rade i plaćaju poreze, a ne samo na nas. Zakon o obrtu priprema se već godinu dana, no, predlagač - Ministarstvo poduzetništva i obrta, prijedloge mijenja iz dana u dan. Izgleda da ovisi o tome na koju tko nogu ustane u Ministarstvu. Tako se, primjerice, prvo predlagalo da komorski doprinos bude 88 kuna mjesečno. S time smo se složili. Zatim je najavljeno da će članstvo biti dobrovoljno, dok je posljednja ideja ministra Gordana Marasa da doprinos iznosi 44 kune. To je glupost i kukavičje jaje, nedovoljno za funkcioniranje i još je gore nego dobrovoljno članstvo, rekao je predsjednik Udruženja obrtnika Međimurja Ivan Rešetar. Podsjetio je i na Marasov prijedlog da, umjesto HOK-a, servis obrtnicima budu agencije.
- To je nemoguće, obrtnici nemaju novaca za agencije koje djeluju poput odvjetničkih ureda u kojima se 500 ili tisuću kuna plaća čim im čovjek zakuca na vrata. Ako se Zakon prihvati u sadašnjem obliku, to će biti kraj obrtništva, kategoričan je Rešetar.
Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec također je istaknuo sporni članak 2 zakonskog prijedloga kojim se, kako kaže, u nejednake pozicije stavljaju obrti i trgovačka društva.
- To nije dobro zbog zaštite potrošača, ali i zdravlja i života građana. Problem su i sporedna zanimanja i kućna radinost. Ako svi mogu raditi sve, hajdemo onda zatvoriti trgovačka društva i obrte. Nadalje, komorski doprinos od 44 kune nije dovoljan ni za hladni pogon 137 subjekata u okviru Hrvatske obrtničke komore. Tražimo veći rok prilagodbe i povećanje dok se ne organiziramo kako bismo počeli zarađivati na tržištu. To dosad kao neprofitna organizacija nismo smjeli, napominje Ranogajec.
D. Ranogajec:
Obrtništvo će ipak opstati, ali…
No, unatoč problemima, Ranogajec nije potpuno pesimističan:
- Obrtnici su opstali u svakom sustavu. Mijenjale su se vlade i ministri, no, odolijevali su tome. Obrtništvo je oslonjeno na obitelj i ona će biti ta koja će ga izvući. Ponovo ćemo stvarati novu vrijednost.
Međimurski župan Matija Posavec ukazao je na neslavnu činjenicu da je trend zatvaranja obrta u našem kraju prisutan još od 2004. godine.
- Prije 8 godina imali smo 1.914 obrta, a krajem prošle 1.452. Iako bilježimo lagani porast otvaranja obrta u općinama poput Belice, Donjeg Vidovca, Vratišinca, Podturna i Gornjeg Mihaljevca, to nije dovoljno da bismo bili zadovoljni. Međimurje je kolijevka obrtništva, a najmanje što Međimurska županija može učiniti jest da budemo na istoj liniji s Hrvatskom i županijskom obrtničkom komorom, naglasio je župan.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3056