Arhiva 24.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Ministranti iz Svete Marije ponovo darivali djecu i mlade

Župnik iz Svete Marije vlč. Pavao Markač, nastavljajući plemenitu tradiciju, sa župnim ministrantima posjetio je u petak, 10. siječnja djecu i mlade, korisnike Dnevnog boravka “Dr. Antun Bogdan” Caritasa Varaždinske biskupije u Čakovcu.
Pri kraju božićno-novogodišnjih blagdana župnik Markač s izaslanstvom ministranata svoje župe već niz se godina dolazi susresti s mladim korisnicima te ustanove koji zbog poteškoća u razvoju uzrokovanih cerebralnom paralizom i drugih viševrsnih razvojnih teškoća žive drugačiji život od svojih vršnjaka. Kako bi ministranti upoznali i onu djecu i mlade koji su trajno vezani uz invalidska kolica i zakinuti govornom komunikacijom, iz donjomeđimurske Župe Sveta Marija svake godine dolazi druga skupina djece koja se upoznaje s radom te ustanove i svakodnevnim aktivnostima koje za korisnike priređuju djelatnici i volonteri tijekom njihova dnevnog boravka.
Župnik Markač radostan je i ponosan zbog svojih župnih ministranata koji redovito izdvajaju dio svoje novčane godišnje nagrade koju im župljani daruju prigodom božićnog blagoslova domova. Ovogodišnji dio od 2.000 kn darovali su ponovo ovoj Caritasovoj ustanovi koja već neko vrijeme prikuplja novčana sredstva za nabavu novog kombi-vozila koje njihove korisnike ujutro preuzima u njihovim obiteljskim domovima diljem Međimurja, a u poslijepodnevnim satima ih vraća, dnevno prelazeći više od 300 kilometara. Novim vozilom želja je zamijeniti dosadašnje koje je prešlo već više od 600 tisuća kilometara.
Caritasov Dnevni boravak u kući koju je darovao svećenik dr. Antun Bogdan djeluje od 1996. godine, a njegova je djelatnost omogućena donacijama lokalne sredine i raznih većih i manjih dobročinitelja koji ne zaboravljaju da je “dobro činiti dobro”, kako je to na svetoj misi podsjetio vlč. Markač.
Posjet svetomarskog župnika, dugogodišnjeg dobročinitelja i prijatelja ove ustanove, bio je prigoda i za božićno-novogodišnji blagoslov kojem su nazočili djelatnici, korisnici i volonteri, a odazvao se i dio roditelja, kako bi svi zajedno zamolili i primili Božji blagoslov za sve što je pred njima u svakodnevnom životu.
Nakon mise, gosti iz Svete Marije zadržali su se na druženju te se pobliže upoznali s radom ustanove. Voditeljica Katarina Hoblaj prigodno je na novčanom daru zahvalila župniku i njegovim ministrantima koje su ovaj put zastupali Borna Čanaki, David Herman i Gabriel Kvakan iz 3. razreda te Karlo Vlah iz 4. razreda. Rekla im je kako je svaki njihov dolazak jedan novi duhovni doživljaj za sve njih i svjedočanstvo dobrote i ljubavi koji ne slabe, nego se jačaju i povećavaju dijeljenjem sa slabijima i potrebitima.
U razgovoru je iznesen prijedlog da se međimurske župnike potakne na sličan dolazak s ministrantima ili župnom mladeži u njihovu ustanovu budući da su korisnici iz više međimurskih župa te bi zajednički susreti zasigurno bili velik duhovni poticaj i okrepa za činjenje dobra najnemoćnijima i najpotrebnijima tuđe pomoći, skrbi, pažnje, prihvaćanja i ponajprije ljubavi.

Izvor: 3065