Arhiva 01.06.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Mirisi ribe i šibe širili se Kotoribom

Kotoriba je danas prepoznatljiva po šibi, vodi i ribi, a zbog duge tradicije koju čuva, ove su godine po osmi put, od 27. do 29 svibnja, organizirani Dani šibe i ribe. Manifestacija je postala tradicionalna, a organizatori su joj bili Općina Kotoriba u suradnji Turističkom zajednicom Međimurske županije i Hrvatskom turističkom zajednicom.
- Manifestacija je to koja se od prve priredbe u jednom danu „protegla“ čak na tri, kako bi svatko „došao na svoje“- istaknuo je općinski načelnik Kotoribe Ljubomir Grgec koji je organizaciju priredbe povjerio tvrtki Pro media d.o.o. Varaždin jer se iskazala uzornom organizacijom lanjskih Dana Kotoribe.
Manifestacija je započela 27. svibnja rock koncertom za mlade pod šatorom, na igralištu kod nove škole. Zabavljali su ih članovi rock sastava Mustač band koji su tamo svirali i naredna dva dana. Dan poslije bio je rezerviran za kuhanje fiš-paprikaša koji su spravljali članovi 17 kotoripskih udruga. Ove godine nije se birao najbolji fiš jer su se tako dogovorile udruge. Pripremljen ukusan fiš mogao se besplatno degustirati, a kuhali su ga članovi ŠRD-a Som, LD-a Jarebica, Društva žena, KUD-a Kotoriba, MNK-a 75, Društva Naša djeca, MK-a Rolling fish, Udruge Žužička, NK-a Graničar, Kotoripskih mažoretkinja, UHVDR-a Ogranak Kotoriba, Podružnice umirovljenika, Romske udruge Za bolje sutra, KK-a Kotoriba, Karate kluba Samuraj, DVD-a Kotoriba i KLA-a Nada. Načelnik Općine Ljubomir Grgec uputio im je riječi zahvale za tako velik odaziv i slasno pripremljene paprikaše, u što su se uvjerili brojni degustatori. Svi kuhari, a njih je bilo blizu stotinjak, na poklon su primili prigodne majice i priznanja. Sve njih okupila je Udruga prijatelja i ribolova Žužička. Na žalost, zbog kiše se kuhalo pod šatorom. Poslije su svi ostali na zabavi duboko u noć.
Ovome valja dodati da je tijekom subotnjeg prijepodneva u školskoj sportskoj dvorani odigran kadetski turnir za stolnotenisače i stolnotenisačice Međimurja, uz domaćinstvo STK-a Kos/Kotoriba.
Središnji događaj bio je u nedjelju, 29. svibnja, kada se u Kotoribu sleglo mnoštvo gostiju, njih oko tri tisuće koji su toga dana obišli manifestaciju. Mnogi od njih „potegnuli“ su besplatnim „cugom“. Tu ih je dočekao velik broj izlagača, odnosno prodavatelja različitih proizvoda - od onih koje su radili vrijedni učenici učeničke zadruge Mura OŠ Kotoriba, pa do ponude različitih zabavnih igara. Ulica uz školu bila je tržnica i izložbeni salon. Posebno nas je dojmila prezentacija pletenja čipke koju je priredila Udruga Svetomarska čipka iz Svete Marije. Dojmili su nas se i ručni radovi sekcije vezilja Društva žena Kotoribe, kao i njihova bogata ponuda slastica. Bili su tu domaći proizvođači sokova, majstori starih igračaka, kao i srednjovjekovna ponuda sitnog obrta….
Posebno mjesto zauzimao je pladanj na kojem se spravljao šaran na rašljama, specijalitet manifestacije, kao i ostala vrsta ribe koja se našla na stolovima brojnih posjetitelja zbog koje su u Kotoribu došli ljubitelji iz mnogih krajeva sjeverozapadne Hrvatske. Prema informaciji koju smo dobili od kuhara, toga dana oni su pripremili 400 kilograma ribe i sva je u slast pojedena. Doda li se k tome bogata prodajna izložba proizvoda od šibe te prostor za demonstraciju pletenja košara, može se reći da je svatko imao prilike naći nešto za sebe. Bilo je zanimljivo vidjeti ljude koji su sjeli na mjesto za pletenje košara ne bi li dokazali što su oni u mladosti naučili i onih koji su htjeli provjeriti koliko su od toga zaboravili. Bogatu ponudu upotpunio je velik bazen iz kojeg se mogla loviti pastrva, pa je on jednostavno bio opkoljen ribičima koje su opsluživali i bili im od pomoći ribiči Žužičke. Popodne je izveden program svih uzrasnih kategorija Kotoripskih mažoretkinja koje je ispod šatora gledalo više stotina ljudi. Tijekom prijepodneva bila je otvorena zavičajna zbirka Stari farof koju su obišle i članice Kluba žena liječenih od bolesti dojke Nova Nada iz Čakovca. Oni su svoj članici Ljiljani Marđetko iz Kotoribe čestitali 30-godišnjicu novog života od druge amputacije dojke. Čestitke je u ime kluba gospođi Marđetko s buketom cvijeća uručila Jasenka Štefić, predsjednica Kluba, a Husein Saghir, dr. med., joj je uručio zahvalnicu u ime Županijske lige protiv raka Čakovec. Ljiljana je zbirci poklonila svoje brojne rukotvorine jer se rukotvorstvom bavi otkada je oboljela. Manifestacija je završila duboko u noć.
Mladen Grubić

Izvor: 2927