Arhiva 09.01.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

MLADEN HORVAT: Ne bojim se protukandidata!

Načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat (65), jedan od istaknutijih SDP-ovih općinskih dužnosnika, privodi kraju mandat na dužnosti na koju nije došao neupućen ili neiskusan. U mandatu prije bio je predsjednik Općinskog vijeća Nedelišća, pa je rad samo nastavio u drugoj ulozi.
● Da razjasnimo odmah: idete li u kandidaturu za još jedan mandat, ima li motiva, ima li nedovršenih poslova koji motiviraju na daljnju tučnjavu s političkom konkurencijom?
- Kolegama u stranci najavio sam da sam spreman i motiviran raditi još jedan mandat, i to na vrijeme, jer o tome se ne razgovara kad se raspišu izbori. Što se mene tiče, sve je jasno - zadnja je odluka na općinskom ogranku SDP-a. S otvorenim razgovorom sve se mora razriješiti, a mislim da sam uspio stvoriti atmosferu u kojoj se u timskom radu otvoreno razgovara do razine zdrave kućne svađe jer nakon što se produktivno “posvadimo” – znamo što moramo i hoćemo, bez držanja fige v žepu. Samovolja je neproduktivna, a u timskom radu ostvarila se i jako dobra suradnja s vijećima mjesnih odbora i ljudima koji svoje vrijeme i rad žrtvuju kao volonteri za opće javno dobro.
ZA 800
NOVOZAPOSLENIH
● Što se iz mandata bilježi kao posebno dobro?
- Završili smo projektiranje odvodnje u cijeloj Općini. Vodozaštitna smo zona, nema ni primisli o razvoju gospodarstva bez zaštite dragocjenog resursa u funkciji cijelog Međimurja. Gospodarstvu smo isplanirali tri zone – Gospodarsku zonu Nedelišće (uz prugu i buduću sjevernu cestovnu obilaznicu), Privrednu zonu Pušćine (koja je danas skoro cijela u funkciji) i PZ Goričica, sjeverno od Pušćina, na 17 hektara, koju administrativno sređujemo da bismo krenuli s gradnjom komunalne infrastrukture, i to uz sufinanciranje iz ministarstava (regionalni razvoj i poljoprivreda) i kohezijskih fondova EU, za što smo pripremili svu dokumentaciju. Moram jasno reći: na tom području ciljamo na proizvodne aktivnosti, ne na trgovačke objekte. Računamo da će u Goričici svoje zaposlenje u budućnosti naći barem osam stotina ljudi.
● S druge strane, imate projekt težak okruglo 12 milijuna kuna, a nije na listi gospodarskih...
- Imamo naš SRC “Trate”, dobar projekt, razumno osmišljen i realiziran. Tu se putem prostornog planiranja dugoročno rješava više potreba u pozicioniranju gospodarskih sadržaja (MESAP), nove škole, doma za stare i nemoćne te stambeno-poslovnih objekata i sportskog kompleksa. Kako znate – uz općinska ulaganja, na kvalitetan smo način uspostavili suradnju s privatnim investitorima. ATON je primjer, pa Kermanov tenis-centar, za dom za stare i nemoćne također imamo zainteresirane ulagače. Sportaši su, priznajem, dva puna mandata šutke otrpjeli otežane uvjete rada.
DA NETKO NE
ZAOSTANE
● Općina Nedelišće sa skoro 13.000 stanovnika druga je s tim brojem u Hrvatskoj, pa je logično pitati – ide li razvoj ravnomjerno za sva naselja?
- Na to se posebno pazi, po definiranju gospodarskih zona, moralo se planirati i sadržaje koji su važni za društveni život u jedanaest naselja. Mreža društveno-kulturnih domova nam je pri kraju što se tiče uređenja, što još nije u realizaciji, na stolu su već papiri jer želimo održati kontinuitet u dizanju mjesnog društvenog standarda u svakom naselju.
● Je li bilo neuralgičnih točaka oko kojih su bili i politički sukobi, pa i borbe s višim vlastima?
- Imamo neuralgičnih točaka, ali i spremnost nositi se s problemima. Primjerice: iz projekta kanalizacije ima i teških iskustava.
Nedelišće, Dunjkovec i Pretetinec su završene priče, međutim – ona spoticanja koja smo imali, jer nije u našim rukama investicija, dala su iskustvo s kojim možemo izbjeći probleme i kašnjenja (i zbog neorganiziranosti izvođača radova) u nastavku gradnje kanalizacijskih suatava. Za sva naselja imamo gotovu dokumentaciju (Aglomeracija Čakovec) za natjecanje za sufinanciranje u EU fondovima.
Neuralgične su točke (iz više mandata) i naše cestovne obilaznice bez kojih je život u Nedelišću dalje nepodnošljiv, ali nakon dvadeset godina stvaranja preduvjeta, konačno možemo reći: sigurno kreće gradnja brze ceste Čakovec - Varaždin uz istočni rub Nedelišća i Pušćina (u izradi je dokumentacija za ishođenje dozvola i otkup zemljišta), a za sjevernu obilaznicu imamo jamstva da će također kao investicija Hrvatskih cesta u gradnju u idućih pet godina, što je primjer da sa strateškim dugoročnim planiranjem možemo osigurati novac iz viših proračuna, samo treba znati kako.
Neuralgična točka je i naslijeđeno stanje s bespravnom gradnjom na Dravi. Kontaktiramo s resorima Vlade (zaštita prirode i graditeljstvo), kako bismo našli najmanje štetno rješenje problema (dobrih rješenja zbog zanemarivanja problema više nema). Još 2007. to smo područje željeli regulirati Detaljnim planom uređenja, ali i tad nam je rečeno: to je državni problem!
ZA ŠKOLU I DOM
● Koje programe ni pod cijenu tučnjave s višim vlastima ne želite izostaviti u idućem mandatu?
- To je u prvom redu gradnja nove osnovne škole i doma za starije i nemoćne. Imamo jasno definiran stav: želimo novu školu (preduvjete za gradnju smo osigurali), makar projekte i sve što treba odavno imamo i za proširenje postojeće škole, ali to nije najbolje rješenje. No, odluka nije naša. Županija je osnivač, tamo se odlučuje, samo prilika je najaviti: Nedelišće će se “tući” za novu školu!
Drugi je projekt dom za stare i nemoćne. Imamo sve: od lokacije do inicijalne dokumentacije, samo nikako da pri resornom ministarstvu sa Županijom izborimo uvrštenje tog doma u javnu mrežu, što je osnovni preduvjet pristupa zainteresiranih privatnih investitora. U Nedelišću imamo preko 2.500 umirovljenika i više nije moguće odgađati rješavanje tog problema.
TKO KONSTRUKTIVNO, TKO U DILEMAMA
● Opozicija u mandatu bila je konstruktivna, ili destruktivna, ili nezainteresirana?
- Najjača opozicija je HDZ, no, oni su i najkonstruktivniji. Dobro su ukazivali na ono što je nama na vlasti promaklo i nisu postupali zlonamjerno ili podmetali. Ima i nezavisnih koji su u dilemama, pitanjima, ponekad ne znaju točno definirati što žele, ali to ipak žele – odmah! Dobro je što na sjednice Vijeća dolaze i predstavnici udruga, stranaka koje nisu u Vijeću, mjesnih odbora, županijski vijećnici... Interes je dokaz da smo napravili konstruktivnu atmosferu u promišljanju strateških stvari za Općinu i da se pri tome nikoga ne isključuje!
● Možemo li zaključiti: pobjeđujete li na izborima, odnosno ima li pravih protukandidiata, kao što je, ide glas, Marjan Novak iz HDZ-a?
- Interes i motive iskazao sam, a što su protukandidati jači, bit će mi veća čast natjecati se i – pobijediti! Ne znam je li Marjan Novak kandidat HDZ-a. Znam ga, a za njega vrijedi što i za ostale – utakmice se ne bojim.
Marijan Belčić

Država mora dati
- Planova imamo puno, ali pazit ćemo da se one u kojima država mora dati svoj puni doprinos ne svaljuje na proračun Općine. Tu je Parag i romska manjina sa svojim potrebama koje mora zbrinuti država... Tu je (do)gradnja potrebnih školskih kapaciteta, dvorane u Macincu, vrtića, predškole... Imamo mi, međutim, u rukavu rješenja od kojih država neće moći pobjeći.

Vaš izbor: Perhoč ili Hunjadi?
● Da su na izboru za župana protukandidati Ivica Perhoč i Dean Hunjadi, kome biste dali glas?
- U demokratskom društvu to je pitanje nepristojno! Ne želim odgovoriti, što je i moje biračko pravo. Što se zaokružuje na glasačkom listiću, to se ne iznosi javno!
Inače, SDP će sigurno imati jednog kandidata i ja ću za njega glasati!

● Ivici Perhoču, sadašnjem županu, u vrhu SDP-a u Zagrebu “na silu” se priprema novi mandat, a suspendiran je Dean Hunjadi kojeg je proceduralno uredno predložila Županijska organizacija?
- Ne mislim da se išta radi na silu, ali moram reći da se napravilo nešto što se moglo izbjeći da se više razgovaralo, pa i “posvadilo” unutar četiri zida, bez fige v žepu – kao što mi radimo u Nedelišću. Tako ne bi izazvali zbunjenost birača ili otpor nametanju volje iz Zagreba. Zbog suspenzije kandidacijskog postupka, iznova moramo dokazati da imamo vjerodostojnost u koju se zaklinjemo, a i Ivicu Perhoča središnjica nije stavila u zahvalan položaj. On je osoba nesumnjivog poštenja i dobronamjernosti, no, previše je puta stao korak natrag kad je trebalo pružiti otpor, pa i onda kad ga je neosnovano blatila politička konkurencija čije je grijehove iz prethodnih mandata nastojao ispravljati. Ne može se obavljati tako odgovornu dužnost pazeći da se nikome ne zamjerite!

Poplava u Pušćinama
Jeste li Vi krivi za poplavu u Pušćinama?
- Za sve što se događalo u noći poplave apsolutno nismo krivi ni ja ni moji suradnici Darko Dania i Franjo Logožar. Što je bilo u našoj odgovornosti i nadležnosti – sve smo bez ostatka činili, spašavajući ljude, životinje i imovinu. Tim redom. Da su Hrvatske vode na vrijeme dale procjenu - moglo bi biti poplave, ali mi bismo ljudima bar imovinu digli na kat, ne bi se nikome smočio nijedan štokrlin! Ovako, na nama je bilo spašavanje onoga što se spasiti dalo.

ŠTO KAŽU MJEŠTANI

Marjan Novak (HDZ), poslovni savjetnik:
- Općina Nedelišće ima premalu upravu: kadrovski i po osobnim performansama ljudi, a Mladen Horvat nije to uspio promijeniti. U zadanim okolnostima korektno je radio, no, nije iskorišten potencijal koji ova općina ima.
Stevica Tkalčec, vlasnik NCG-a Aton, poduzetnik:
- Načelnik Horvat korektan je sugovornik. Znam ga i kao predsjednika Vijeća i kao načelnika, ali imam dojam da njegova mora biti zadnja! Moj prigovor mu je: općina se ne vodi kao poduzeće, to je ipak malo drugačiji posao.
Dijana Posavec, nezavisna (oporbena) vijećnica:
- Mladen Horvat je slične energije kao ja, pa ga dobro razumijem. Prema mogućnostima i sposobnosti, u dobroj vjeri, kao načelnik je dao svoj maksimum. Ali Nedelišće već treba i nove ljude, načelnik je ipak stara garda...

Izvor: 3011