Arhiva 27.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

MLADEN NOVAK UHIĆEN NA GRANICI SA 74. TISUĆE EURA: Nisam znao!

Ne bježim od odgovornosti i znam da me nepoznavanje zakona susjedne države ne oslobađa odgovornosti, no, odgovorno tvrdim da ne postoje nikakve skrivene ili nezakonite namjere, rekao je, između ostalog, na konferenciji za novinare održanoj u srijedu Mladen Novak (53), predsjednik Skupštine Međimurske županije i ujedno međimurskog SDP-a te vlasnik informatičke tvrtke C-lab do.o. i još nekih.
Novak se našao u središtu medijske pozornosti prošli tjedan, nakon što je objavljeno da su u njegovom passatu na granici s Bosnom i Hercegovinom, kod Gradiške pronađene 73.000 eura keša. Novac se nalazio u pretincu kod suvozačkog sjedala u apoenima od 100 eura, a bez da je to prijavio carini, pokušao ga je unijeti u Hrvatsku. Prema napisima nekih medija, Novak se carinicima navodno hvalio svojim utjecajem, odnosno rekao da je „dobar prijatelj“ s generalom Antom Gotovinom. Taj je dio „priče“ na konferenciji u sjedištu svoje tvrtke u Čakovcu odbacio te, opisujući tijek događaja, rekao sljedeće:
Nije znao da novac mora prijaviti
- Radi se o mojoj nespretnosti. Od prijatelja iz BiH, kao privatna osoba, posudio sam novac za potrebe tekuće likvidnosti svoje tvrtke. Posudba je popraćena i adekvatnim ugovorima. U svom poslovanju nekoliko sam puta došao u manje probleme s likvidnošću te sam ih uvijek rješavao pozajmicama. No, ovo je prva, ali vjerojatno i posljednja posudba iz BiH. Ni na kraju pameti nije mi bilo da bih prilikom izlaska iz spomenute zemlje trebao prijaviti novac. Smatrao sam da to trebam pri ulasku u Republiku Hrvatsku, što bih i učinio, tvrdi Novak.
Nakon što su carinici u pretincu pronašli novac, nastavlja, oduzeli su mu ga i napravili zapisnik.
- Ništa nisam skrivao, no, oni su, obavljajući svoj posao, vjerojatno zaključili da nešto tajim s obzirom da novac nisam prijavio. Proteklih nekoliko dana proveo sam u BiH i uspješno dokazao njegovo porijeklo. Bit ću kažnjen za carinski prekršaj, za što je najveća predviđena kazna 150 konvertibilnih maraka, odnosno oko 600 kuna, ističe Novak. Dodaje kako je jedina istina da se radi o privatnoj pozajmici koju namjerava iskoristiti za premošćivanje trenutnih poteškoća s likvidnošću.
Posudio si je 76.400 eura, što je otprilike ekvivalent 150.000 konvertibilnih maraka.
Pozivnica
Zrinske garde
Kad je riječ o navodnom hvalisanju i pozivanju na utjecaj, pojasnio je da je vjerojatno došlo do zabune ili krive procjene carinika.
- Na zadnjem sjedištu mog automobila nalazila se pozivnica Zrinske garde Čakovec za sudjelovanje na svečanosti primanja generala Ante Gotovine u počasno članstvo Garde. Kako je poziv bio naslovljen na predsjednika Skupštine, odnosno predsjednika Županijskog odbora SDP-a, vjerojatno je neki djelatnik zaključio da sam „važna osoba“ i to dojavio medijima. Nisam se pozivao na ugled i poznanstva.
Uostalom, pa bio bih lud da se na granici Republike Srpske hvalim prijateljstvom s generalom Gotovinom, naglasio je Novak, pripomenuvši da Gotovinu ne poznaje - jednom ga je vidio. Kad se prošli utorak preko istog graničnog prijelaza konačno vraćao iz BiH, nakon što je razriješio sva pitanja oko počinjenog prekršaja, u smjeni su, kaže, bili isti službenici. Oni su mu rekli da nitko od njih ništa nije dojavio medijima te se očekuje i službeni demanti dijela napisa vezanog uz „prijateljevanje“ s Gotovinom.
Novak je posebno naglasio da čitav slučaj nema nikakve veze s Međimurskom županijom ili SDP-om, već isključivo s njegovom privatnom tvrtkom.
Na novinarski upit je li, budući da često putuje u druge države, nailazio na slične situacije, odgovorio je niječno.
- Obično su rutinski obavljali pregled vozila, prtljažnika, kao i kod svake osobe koja prelazi granicu.
Vezano uz spomenuto, na daljnje novinarsko pitanje smatra li da se radi o slučaju ili je u pozadini nešto drugo odgovorio je: Kao da je bila nekakva dojava, mislim da je tako.
Sve sam radio kao privatna osoba
Obrazlažući novinarima potrebu za posudbom novca, dok je na glasu kao uspješan poduzetnik, rekao je da sve obveze prema državi podmiruje na vrijeme, nema poreznih ili dugovanja za doprinose.
- Tvrtka radi stabilno i dobro, no, zbog velikog obima posla koji radimo paralelno, posebno kraj godine uvijek nam je „kritičan“. Zato mi je trebala pozajmica. Novac ću kao privatna osoba položiti na račun tvrtke. Nema ničeg nelegalnog, ponovio je. Ujedno je odbacio informaciju koju su plasirali pojedini mediji da je suvlasnik kladionice u BiH.
- Radimo programe za kladionice u više država, kaže.
Podsjetimo, u nedavno objavljenom opširnom razgovoru za naše novine, Mladen Novak, diplomirani inženjer građevine po struci, uz ostalo je rekao da potječe iz skromne radničke obitelji. Danas je uspješan poduzetnik – vlasnik i suvlasnik nekoliko poduzeća.
Tada je izjavio i da je prosječna plaća njegovih zaposlenika 9.000 kuna te da pomaže i brojne studente, posebice iz Slakovca u kojem živi. Iza njega je i plodna politička godina. Postao je predsjednik Županijske skupštine, a nedavno i prvi čovjek međimurskog SDP-a. U toj je stranci od 1997. godine.
Velimir Kelkedi
Snimio V.Kelkedi

Izvor: 3061