Arhiva 10.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Mladenačka energija oplemenila život bake Julijane

Mladi okupljeni u Udruzi mladih Mali Mihaljevec svoje su dobre namjere i socijalnu osjetljivost pokazali u posljednjim danima kalendarske godine, posvetivši se Julijani Đuranec iz susjednog Zasadbrega. Ta 84-godišnja žena do trenutka posjeta svojih mladih prijatelja živjela je u ruševnoj kući, bez struje, vode, plina.
Nakon njihovog prvog posjeta, kad su joj donijeli najpotrebnije životne namirnice i obradovali je uz Božić, pronašli su i rješenje za pomoć u obnovi njezina malog doma.
- Ostali smo zatečeni jer je kuća gospođe Julijane bila i više nego ruševna. Pitali smo se kako preživljava iz dana u dan, bez osnovnih uvjeta za život, dok mi mladi, koji tek počinjemo život, imamo puno više od nje. Krenite samo od mobitela koji ima svatko od nas. Odlučili smo obnoviti joj kućicu i uljepšati ne samo božićne blagdane, već i svakodnevicu. Snimili smo kratak video, objavili ga na internetu i tako privukli donatore koji su se željeli uključiti u akciju, kaže predsjednik Udruge mladih M. Mihaljevec Vedran Kovačić.
Nakon što su prikupili potrebno za obnovu kućice u šumi, poput groma iz vedra neba javio se “glas” koji je tvrdio da starica ne živi u kućici, već nekoliko stotina metara dalje, u uređenoj obiteljskoj kući. Mladež je ostala zatečena pričama koje su počele kružiti, no, nisu ostali bez riječi i djela.
- Za naše dobre namjere znao je načelnik Općine Sv. Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović i potvrdio nam je da Julijana Đuranec živi u kući sa sinom Dušanom, u kući pokojne sestre, te da joj je i Općina pomogla poklon-bonom, novcem za nabavku drva za ogrjev i paketom Crvenog križa. No, to ne znači da je pozadina ove priče išta bolja za sirotu baku Julijanu. Njezin sin, s kojim živi u kući, također ima težak životni put, nezaposlen je, a tugu liječi alkoholom. Pitanje je ne potroši li njihova mala primanja baš na tu ovisnost. Julijana tako cijele dane provodi u kućici u šumi, kojoj samo što se nije srušio krov, ističe Damir Perhoč, također aktivist Udruge mladih.
Mladi ipak
preuredili kućicu
Da dobronamjernost ipak nema granicu, niti može biti obeshrabrena kuloarskom pričom, mladi su posvjedočili 28. prosinca, kad su prikupljen materijal počeli koristiti - i obnavljati kućicu u šumi. Dvadesetak članova Udruge mladih Mali Mihaljevec i simpatizera krenulo je u akciju i obnovilo Julijanin životni prostor.
- U vrijeme radova posjetio nas je i načelnik Nagrajsalović, pohvalio nas i naše namjere, kaže Damir Perhoč.
Udruga mladih Malog Mihaljevca ističe da svoj rad i dalje želi držati prepoznatljivim te da ovo nije posljednja akcija u zajednici kojoj su se priklonili. Ističu zahvalnost načelniku Općine, Mjesnom odboru Mali Mihaljevec, Udruzi mladih iz Mihovljana i njihovoj predsjednici Kristini Bajs, Udruzi mladih iz Šenkovca i predsjednici Kristini Zadravec, Andreju Vugrincu, Renatu Brezu, Mirjani Komar, Lauri i Lei Tkalčec na donacijama te potvrđuju da tu neće stati - već za Uskrs razveselit će još nekoliko obitelji.
Aleksandra Ličanin
fotografije: Udruga mladih Mali Mihaljevec

Izvor: 3063