Arhiva 24.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

MLADENCI NA 400 STARIH FOTOGRAFIJA

IZLOŽBA IW KLUBA ČAKOVEC KAKVU JOŠ NISTE VIDJELI

U petak je u čakovečkom kafeu Littera otvorena izložba starih vjenčanih fotografija imena Ftičeki se ženiju. Priredile su je članice Inner Wheel kluba Čakovec vođene idejom predsjednice Snježane Petrović Tkalčec. Impresivan odaziv donositelja fotografija učinio je izložbu vrelom uspomena, a odaziv publike na njezino otvaranje toplim druženjem u prostoru koji je bio daleko premalen da primi sve zainteresirane.
Gužva u kojoj se čovjek osjeća ugodno i opušteno ipak je ostavila mjesta za svirku Pajdaša i Zbor umirovljenika Čakovec čije su članice uvodno otpjevale dvije izvorne međimurske skladbe. Iz Nedelišća je stigao dio ansambla KUU-a Seljačka sloga i izveo ulomak iz višestruko nagrađivane predstave Ženidba N. V. Gogolja.
- Potaknute Valentinovom i željom da pomognemo Domu za psihički bolesne odrasle osobe u Orehovici kojem ćemo uputiti prihod s ove izložbe, priredile smo izložbu Ftičeki se ženiju. Očigledno smo potaknule naše sugrađane da zavire u albume ili da sa zidova skinu i s povjerenjem nam za izložbu ustupe oko četiristo starih vjenčanih fotografija - svojih i svojih predaka. Veći dio ih je nastao u Međimurju, no neke su davnih godina snimljene i na vjenčanjima naših ljudi u inozemstvu, što daje dodatan čar temi “ftičeka” - rekla je među ostalim za otvaranja izložbe Snježana P. Tkalčec.
Kako smo i najavljivali u listu Međimurje, žiri sastavljen od troje fotografa - Olge Merlić, Ksenije Plavec-Fiket i Željka Vidovića, odabrao je po tri najljepše fotografije u četiri kategorije. Kušnja na koju su kao stručnjaci stavljeni bila je velika, stoga su ih, vođeni onime što vide, sami osmislili još nekoliko. Donositeljima nagrađivanih fotografija brojni su sponzori osigurali nagrade i izašli ususret ideji u cjelini.
Najstarije fotografije, nastale prije 1900. godine, donijeli su Miljenko Zorko, Ivanka Haček, Marina Breglec, Goran Horvatić, Andrea Strnad i Josip Fuss. Najljepše fotografije donijeli su Renata Strbad, Marija Buhač i Marijan Topolnjak. Najljepše mladenke su na fotografijama donositelja Rozalije Vagaj, Štefice Oreški i Rudolfa Kavrana, a najljepši mladenac na fotografijama koje su donijeli Dragica Megla, Josip Šafranec i Vanja Detić-Veseli.
Dodatne kategorije bile su fotografija grupe, a donijeli su ih Amalija Ptiček, Zdenka Majerić-Varga i Ljubica Benčik. Zapažen je i najzanimljiviji buket na fotografiji koju je donijela Silvija Borko. S obzirom na vrijeme nastanka, 1938. godinu, žiri je označio i najneobičniju fotografiju, a donijela ju je Eva Bubek. Jedna štićenica Doma u Orehovici, koja se predstavila samo kao Regina, donijela je staru vjenčanu fotografiju na kojoj dominira izuzetno lijepa dama, pa je tako izabrano i najljepše lice mladenke. Ivan Novak donio je fotografiju koja je nagrađena u kategoriji stara-moderna fotografija s obzirom da su se mladenci 1957. godine fotografirali uz automobil.
Članice Inner Wheel kluba pripremile su kolače, višnjevac, orahovac, suvenire, šampanjac i poklon pakete ponuđene publici koja je ovoj gesti uzvratila donacijom u novcu namijenjenom Domu u Orehovici. Izložba će u Litteri (bivši časnički dom) biti postavljena do 1. ožujka. Ako već niste, iskoristite priliku i razgledajte 400 starih vjenčanih fotografija.
Aleksandra Ličanin
Snimio Dubravko Lesar

Izvor: 2861