Arhiva 25.04.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

MLADI TEHNIČARI HRVATSKE: Jalšovec prvi

U Primoštenu je krajem ožujka održano 54. natjecanje i smotra radova mladih tehničara Hrvatske. Na njega je bilo pozvano 280 učenika koji su se natjecali u sedam područja po redovnom nastavnom programu (H-program) te u pet područja prema programima izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti tehničke kulture (P - program). U okviru natjecanja održana je i smotra učeničkih radova na kojoj su prikazani radovi na zadanu temu Racionalno korištenje energije. U svakom se području natjecao dvadeset jedan učenik. Iz Međimurske županije poziv za sudjelovanje na natjecanju i smotri radova dobilo je 20 učenika.
U H – programu naši su predstavnici postigli sljedeće rezultate: Laura Režek, učenica petog razreda iz OŠ Donji Kraljevec, mentor Nevenka Reif, osvojila je osmo mjesto, Viktorija Stanko iz OŠ Goričan (Katica Mikulaj Ovčarić) bila je peta među učenicima šestih razreda. Antonija Šepić iz OŠ Ivan Goran Kovačić iz Pleškovca (Mladen Beuk) među učenicima sedmih razreda u području natjecanja strojarske konstrukcije bila je dvanaesta, a Dominik Toma iz iste škole u području obrada materijala trinaesti. Vanja Žvorc iz OŠ Prelog (Milan Zvonar) među učenicima osmih razreda u području elektrotehnika zauzeo je osmo mjesto. U području Elektronika Iva Ružić iz III. OŠ Čakovec (Jelisava Živković) bila je osma, Sebastijan Grabar iz OŠ Mursko Središće (Sanjin Tomšić) deseti, a Andreas Herman iz III. OŠ Čakovec dvanaesti.
U području natjecanja robotika mogu se natjecati učenici od petog do osmog razreda. Livio Benčik iz I. OŠ Čakovec (Branko Vujnović) zauzeo je sedmo mjesto, a Benjamin Mihoci iz OŠ Prelog (Milan Zvonar) petnaesto mjesto.
P – program omogućava natjecanje učenika od petog do osmog razreda u istom području. U fototehnici je Marina Kljajić (7.r.) iz OŠ Prelog (Silvio Benč) osvojila trinaesto mjesto, a Melani Vrhar (8.r.) iz OŠ Ivan Goran Kovačić iz Pleškovca (Vera Moharić) osamnaesto mjesto. U području radioamateri Tina Žerjav osvojila je četvrto mjesto, Evald Vinko sedmo, a Andreas Bobičanec osmo. Svi su učenici iz OŠ Mursko Središće i tamošnje sekcije Radiokluba Međimurje. Mentor im je bio Sanjin Tomšić. Raketni modelar Saša Dominić iz OŠ Donja Dubrava (Marina Ostrugnjaj) bio je peti, kao i Tomislav Belović (5.r.) iz II.OŠ Čakovec (Gordan Bartolić) među zrakoplovnim modelarima.
Po količini potrebne opreme i po dobrom poznavanju više grana tehnike, u projektiranju robota Borna Bilas iz OŠ Mursko Središće (Sanjin Tomšić) zauzeo je drugo mjesto.
Na smotri učeničkih radova radovi Energetski samostojna energetska kuća Noe Jalšovca iz II. OŠ Čakovec (Gordan Bartolić) i Solarna energija rad grupe učenika I. OŠ Čakovec koji je prezentirao Leon Aleksić (Branko Vujnović) izdvojeni su među pet najuspješnijih radova na smotri. Naknadnim bodovanjem rad Noe Jalšovca zauzeo je prvo mejsto, a Leona Aleksića četvrto. Oba su rada predložena za sudjelovanje na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2012. koja će se krajem rujna ili početkom listopada održati u Zagrebu. Hrvatska udruga inovatora predložila je da oba naša rada budu izložena na Međunarodnom sajmu inovacija, novih tehnologija i proizvoda IENA 2012., među desetak radova mladih inovatora iz Hrvatske, koji će se od 1. do 4. studenoga održati u Nürnbergu.
U organizaciji i provođenju ovogodišnjeg natjecanja sudjelovali su Željko Medved, kao član državnog povjerenstva zadužen za izradu testova i organizaciju i provođenje smotre učeničkih radova, Enes Bektešević u ocjenjivačkom povjerenstvu iz područja robotika, Leonardo Belović u raketnom modelarstvu i Mladen Beuk u ocjenjivačkom povjerenstvu smotre. (žm)

Izvor: 2974