Arhiva 17.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

MLJEKARI: OPET U ZAGREB NA TRAKTORIMA?

Skupština Udruge proizvođača mlijeka Međimurja održana je u petak, 5. veljače u restoranu Fortuna u Mačkovcu u zapravo mirnom tonu iako se prema izvješću o ključnim aktivnostima Udruge i problemima u proizvodnji mlijeka na farmama više od 130 članova UPMM-a moglo jasno vidjeti: za mljekarima je teška godina, a u novoj, 2010. godini više se pripremaju za nove prosvjede nego za rješenja koja nitko ne nudi.
Prema riječima Igora Rešetara, predsjednika UPMM-a, ono što je ovisilo o aktivnostima Upravnog odbora UPMM-a i zalaganju članova pojedinačno jedino je što je zapravo i funkcionoralo u 2009. godini.
U zajedničkoj nabavi repromaterijala, sirovina i pripravaka udruženi mljekari uspjeli su mjestimično postići i do 50% niže cijene od maloprodajnih u trgovačkoj mreži. Radi vlastite edukacije i stjecanja spoznaja o tome što mljekare čeka na ulasku Hrvatske u EU organiziran je niz stručnih ekskurzija, a u suradnji s ovlaštenim institucijama provedeno je osposobljavanje farmera za umjetno osjemenjivanje krava.
Prosvjedi u koje se uključio UPMM da bi se resorno ministarstvo upozorilo na neodržive prilike u otkupu mlijeka, na neriješena pitanja u raspolaganju slobodnim državnim zemljištima te neriješeno pitanje legalizacije objekata u kojima se odvija proizvodnja mlijeka (još uvijek) nisu dali rezultata.
Posljednji dogovor koji je postignut s resornim ministarstvom i otkupljivačima prema kojem se od 1. siječnja do 31. ožujka 2010. mlijeko plaća temeljem zaštine cijene od 2,3 kune za litru (standardne kvalitete) plus državna premija istječe za koji dan, a najava da će se postići novi dogovor i osluhnuti argumentaciju mljekara jednostavno još nema.
Zbog toga se čini da će mljekari – opet kroz organizaciju Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka – nakon 1. ožujka ili na sam taj dan krenuti u Zagreb na traktorima.
O tome se na skupštini UPMM-a nije govorilo glasno, ali je očigledno da postoji spremnost da se od borbe za primjerenu cijenu mlijeka ne odustane.
Mljekari su, naime, već argumentirano dokazali da i najviša sada ostvariva otkupna cijena mlijeka zajedno s državnom premijom ne prelazi kritičan prag od 3,91 kune, koliko je proizvodni trošak litre kvalitetnog mlijeka.
U programu rada za 2010. godinu tako nije bilo teško nabrojiti prioritete. Nastojat će se održati komunikacija i suradnja s resornim ministarstvom i u Međimurju sa županijskim rukovodstvom jer mljekari žele biti relevantan partner u donošenju odluka koje utječu na sudbinu stotina obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave mljekarstvom. Na razini Županije teži se obnavljanju poticaja za osjemenjivanje plotkinja, čime se izravno može poboljšati kvaliteta matičnog stada, a mljekari nisu zaboravili ni na potrebu stalnog educiranja o mogućnostima korištenja pretpristupnih fondova EU i razvojnih mjera i programa Ministarstva poljoprivrede RH.
Nastavit će se i s provođenjem ciljanih edukacija i s osposobljavanjem za zanimanje farmer-mljekar, stručnim ekskurzijama i unapređenjem zajedničke nabave repromaterijala i sirovina. (MB)

Izvor: 2860