Arhiva 07.10.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Moguće eksplozije, potresi, poplave i potonuća objekata!

Gradsko vijeće Murskog Središća usvojilo je procjenu ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša od katastrofa i velikih nesreća te plan zaštite i spašavanja koje je za područje Grada izradila ustanova Defensor. Obiman materijal u kojem su obrađene prirodne, tehničko–tehnološke opasnosti, posljedice katastrofa po kritičnu infrastrukturu, položaj i karakteristike područja vijećnicima je prezentirao Franjo Logožar, umirovljen brigadir Hrvatske vojske. Logožar je pojasnio da, uprkos blizini Mure, Mursko Središće nije ozbiljno ugroženo od katastrofalnih poplava, osim pojedinih manjih lokacija, ali da i dalje treba vršiti kontinuiran pritisak prema vodno–gospodarskoj osnovi, radi sanacije i utvrđivanja najkritičnijih lokacija s obzirom da je Vlada RH najavila velik investicijski ciklus upravo uz pomoć Hrvatskih voda.
Potresi također nisu prevelika opsanost, cijelo se Međimurje nalazi u zoni ugroze šestim stupnjem.
- Ako se gleda tijekom povijesti (razdoblje od 200 i 500 godina), mogu se naći i područja sa sedmim stupnjem, a na drugoj strani Mure, prema Nagykaniszi, prije 500-tinjak godina zabilježen je i jači potres, što je ipak širi kontaktni prostor. Maksimalna ugroza tako bi bila sedmog stupnja, što bi za Mursko Središće značilo pojedinačne poginule osobe, više desetina povrijeđenih, ali najteže bi stradali objekti građeni prije šezdesetih godina proteklog stoljeća. Međutim, oni se danas praktično više ni ne koriste, osim kao pomoćni objekti, objasnio je Logožar.
Kod potresa je najvažnije spriječiti paniku i neugodne incidencije koje se događaju nakon potresa (krađe). Budući da bi potres obuhvatio širu regiju, teško je očekivati trenutačnu pomoć
Ostale prirodne nepogode (snijeg, suša, tuča) događaju se više-manje stalno, ali tu konkretnih pomoći, u smislu njihova preveniranja, nema.
Ono što se također može dogoditi na području Grada je potonuće nekoliko objekata zbog ostataka bivših rudnika, a potencijal ugroze ima i odlagalište otpada Hrastinka.
Tehičko-tehnološke opasnosti poseban su dio priče zbog državne ceste s graničnim prijelazom. Tu je velika koncentracija ljudi, a svakodnevno se vrši provoz cisterni s po 60 kubnih metara goriva. U slučaju eksplozije cisterne, zona neposrednog uništenja bila bi najmanje 300 metara. Srećom, to se još nije dogodilo u Murskom Središću (prije mnogo godina gorjele su željezničke cisterne s gorivom) niti se ne događa često i u širim okvirima, ali...
Epidemiološke i sanitarne opasnosti za ovo područje također su niskog intenziteta. (V.Trstenjak)

Izvor: 2893