Arhiva 15.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Moharić na sudu: Nisam oštetio općinu!

U utorak, 7. veljače na Općinskom sudu u Čakovcu Mario Moharić, načelnik Općine Goričan i saborski zastupnik SDP-a, nakon što mu je u uobičajenoj saborskoj proceduri 27. siječnja ukinut zastupnički imunitet, prvi je put bio u prilici da se izjasni o optužnom prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva u Čakovcu kojim mu se na teret stavlja zloporaba službene dužnosti i nesavjestan rad u službi.
Naime, ODO Čakovec u svom optužnom prijedlogu tereti M. Moharića da je ispod tržišne cijene i bez prethodno pribavljene procjene vrijednosti iz nadležnog poreznog ureda kao načelnik općine 2006. godine prodao stan u vlasništvu Općine Goričan, a k tome i da je općinskim zaposlenicima od 1. listopada 2005. do 1. kolovoza 2006. - bez odluke Općinskoga vijeća - nezakonito isplaćivao uvećane plaće te dijelio stimulacije.
Prema mišljenju ODO-a Čakovec, time je općinski proračun u slučaju prodaje stana oštetio za oko 216.000 kuna, a s uvećanim plaćama i stimulacijama za još oko 130.000 kuna.
NISAM KRIV!
Nakon iznošenja optužnog prijedloga, M. Moharić rezolutno je izjavio: Apsolutno se ne osjećam krivim! te nakon toga krenuo u opširnu obranu iznoseći detalje koje je javnosti već predočio u nedavnom razgovoru za list Međimurje, prije početka suđenja. Svoju je obranu zaključio konstatacijom da Općina nije oštećena ni za lipu!
Naime, u svojoj je obrani M. Moharić naveo da zbog neiskustva nije znao da je prije prodaje spornog stana iz Porezne uprave morao pribaviti procjenu vrijednosti, ali isto tako i da je naknadna procjena pokazala da je stan prodan po cijeni sukladnoj procjeni poreznika, odnosno tržišnoj vrijednosti.
HDZ JE PREPLATIO STAN
Ali, ponovio je također da je stan u centru Goričana svojevremeno kupila bivša općinska vlast, HDZ-ova po političkoj boji, još sredinom 90-ih godina, pri čemu ga je prekomjerno platila. Inače se radi o stanu koji je izveden spajanjem dviju stambenih jedinica u jednu, a niz godina bio je prazan, izložen devastaciji i propadanju. Općinsko je vijeće 2005. godine odlučilo da ga se konačno proda na javnom nadmetanju. Postignuta je cijena od 146.000 kuna, a poreznici su naknadnom procjenom - na Moharićev zahtjev - utvrdili da stan vrijedi oko 150.000 kuna, što je tada, kao i danas, bilo podložno tržišnoj oscilaciji.
PO PRAVILNIKU I ZAKONU?
U pobijanju tvrdnji ODO-u da je odgovoran za nezakonitu isplatu stimulacija za četvero zaposlenika Općine M. Moharić pozvao se na općinski Pravilnik o plaćama i naknadama zaposlenika, a k tome i na odredbe Zakona o državnim službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi koji takve isplate omogućava.
NASTAVAK SA SVJEDOCIMA
Na sljedećem ročištu, zakazanom za 6. ožujka, vjerodostojnost Moharićeve obrane, odnosno utemeljenost optužbe ODO-a Čakovec provjeravat će se putem iskaza 20-ak svjedoka optužbe i obrane, među kojima su bivši članovi Poglavarstva općine Goričan, iz vremena u kojem su se odvijali sporni događaji, te bračni par kojem je stan prodan, kao i neizbježan u svakom sličnom slučaju – građevinski vještak. (MB)

Izvor: 2964