Arhiva 31.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:50.

Mošt je odličan!

Grupa malih vinara dosjetila se kako produžiti i turistički dodatno oplemeniti vrijeme tradicionalnih martinjskih veselica. S obzirom da je berba grožđa ove godine uranila zbog posebnih vremenskih uvjeta, mošt je zavrio i sve više poprima osobine mladog vina. Kako je do pravog krštenja mošta ostalo još dosta vremena, nestrpljivi vinari Zvonko Novak Gornje Dubrave, Antun Balenta iz Čakovca, Martin Lesničar Badžo iz Martinuševca, Milivoj Kossi iz Nedelišća i Marijan Serec iz Nedelišća u svoje su vinograde (i podrume) u Svetom Urbanu, Železnoj Gori, Štrigovi i Rimščaku pozvali brojne prijatelje, kako bi zajedno probali i ocijenili mošt. Krenulo se od lagva do lagva, od podruma do podruma, kušalo se, jelo i pjevalo Božjoj kapljici, uz posebnu molbu dragom mošteku: da nam ne buš v glavu vudril!
U takvim prilikama obvezno se pri ruci - zlu ne trebalo, nađu i harmonika, tamburica i bubanj, a nekoliko lijepih riječi o vinu rekao je i “biškup” Andrija Sitar.
Ako se zbroje ocjene svega što su probali, može se reći da će međimursko vinogorje ljubiteljima kapljice ponuditi odlična vina iz ovogodišnje berbe.
Sve se to događalo u četvrtak, 11. listopada, točno mjesec dana prije pravog Martinja. Do tada će se još nekoliko puta na taj i sličan način obići i kontrolirati jogunasti moštek, a sve u cilju što temeljitijih priprema za pravo martinjsko krštenje! (gu)

Izvor: 3053