Arhiva 01.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

MTČ d.d.: Dugovanja veća od 100 milijuna kuna!

Na oglasnoj ploči Trgovačkog suda u Varaždinu objavljena su potraživanja vjerovnika prvog i drugog isplatnog reda MTČ-a d.d. u stečaju, a na žalost, ispalo je da su prvotne procjene MTČ-ovih dugovanja bile daleko niže od stvarnih. U prvi mah baratalo se brojkama od osamdesetak milijuna kuna, međutim, prijavljeno je 110 milijuna kuna(!). Od prijavljenog, vjerovnicima su priznata 92 milijuna kuna. Čak 24 milijuna kuna priznatih potraživanja odnosi se na radnike (plaće, otpremnine...), a nešto više od 68 milijuna kuna potraživanja priznato je tvrtkama iz drugog isplatnog reda (HEP, Međimurske vode, Međimurje plin...).
Tu su i tražbine razlučnih vjerovnika koje su premašile iznos od 76 milijuna kuna, od čega 35 milijuna kuna potražuje Hrvatska poštanska banka. Kao sredstvo osiguranja, HPB je “sjela” na pogone u kojima se proizvodila trikotaža i konfekcija. Država, odnosno Ministarstvo financija – porezna uprava, svoja je potraživanja osigurala strojevima i nekretninama i jednim dvosobnim stanom od 54 “kvadrata”. Porezna je drugi najveći vjerovnik kojemu MTČ s osnova neplaćenih poreza i doprinosa duguje nešto manje od 30 milijuna kuna.
Dug MTČ-a prema Međimurskim vodama je dva milijuna kuna, otprilike toliko kolika je projekcija ovogodišnjeg minusa istog poduzeća. Taj se minus želi pokriti nedavno predloženim povećanjem cijene vode svim građanima Međimurja. Tako će ispasti da će građani, ako se odobri povećanje cijene vode, opet sanirati nesposobnost uprava propalih tvrtki i nesposobnost političkih elita koje su pod svaku cijenu željele sačuvati socijalni mir. Ali, računi kad-tad dođu na naplatu. Dug prema Međimurje plinu iznosi oko 4 milijuna kuna. Danas, utorak, će se na Trgovačkom sudu održati ispitno ročište na kojem će stomilijunske dubioze i formalno biti potvrđene.
V.Trstenjak

Vrijednost MTČ-a
Ukupna procijenjena vrijednost MTČ-a d.d. u stečaju iznosi 61,4 milijuna kuna. Čine je uglavnom nekretnine, odnosno proizvodni i prodajni prostori, od strane vještaka procijenjeni na iznos od 50 milijuna kuna. Vrijednost pokretnina iznosi 8,6 milijuna kuna, financijskih potraživanja 2,6 milijuna kuna, dok sirovina i gotovih proizvoda gotovo nema - njihova je ukupna vrijednost procijenjena na oko 115 tisuća kuna. (vt)

Izvor: 2879