Arhiva 12.10.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

MTČ d.d. na koljenima - RADNICI PREUZELI TVORNICU I POSTAVILI STRAŽE

Radnici MTČ d.d.-a proteklog su petka preuzeli kontrolu nad tvornicom i postavili radničke straže kojima žele spriječiti bilo kakvo otuđivanje imovine i zabraniti ulazak, kako kažu, "lopovima koji su firmu doveli na prosjački štap.
Stvari su se počele komplicirati kada niti nakon brojnih obećanja vlasnika i uprave o isplati zaostalih plaća i ostalih potraživanja ništa nije ostvareno, a nakon neuspjelog pokušaja mirenja u ponedjeljak, radnici su proteklog utorka, u 6 sati ujutro krenuli u štrajk. U prvi mah se čak činilo da će štrajk donijeti rezultate jer je počela isplata plaća dijelu radnika, međutim, na tome je i stalo. Plaću je dobilo 50-ak radnika, od njih nešto više od 160. Očito prokušan pokušaj da se namirivanjem samo dijela radnika među njima stvori raskol - nije uspio.

U štrajku su svi, i oni koji su dobili plaću za srpanj, što je bio osnovni zahtjev prije pokretanja štrajka. Cjelotjedni štrajk svoju je kulminaciju doživio u petak u podne, kada je trebao biti održan sastanak s upravom Društva i vlasnicima koji bi radnicima objasnili vlastite vizije o daljnjoj sudbini MTČ d.d.-a i sudbini radnika.

Gazdu baš boli briga za nas

Međutim, nitko se od vlasnika (najveći pojedinačni vlasnik d.d.-a je Težak s 22 posto) nije javio, što je izazvalo veliko ogorčenje ljudi kojima su na taj način, kako kažu, vlasnici pokazali da im do radnika uopće nije stalo te da je jedino što ih zanima da do kraja opljačkaju što se opljačkati da.
Pred radnike je stao jedino direktor Vlado Bošnjak koji je izrazio razumijevanje za probleme zaposlenih, ali ih i pokušao vratiti za strojeve jer, ako se neće proizvoditi, odakle da se uzme novac? Problem je nastao zbog smanjenja prodaje, tvrdio je Bošnjak okupljenima, a najveći dužnik d.d.-u je Tvornica rublja (MTČ d.d. je većinski vlasnik Tvornice rublja, a za Rublje je već podnesen zahtjev za stečaj, op.nov.). Bošnjak je obećao da će plaća biti, da on intenzivno radi na tome i zamolio za još malo strpljenja. Nije mu uspjelo, a dodatno je ulje na vatru dolila informacija da je Težak telefonski prijetio sindikalcima. Savo Šmitran, regionalni povjerenik Sindikata tekstila, obuće, kože i gume, Bošnjaku je rekao neka Težaku poruči da se ne igra s radnicima i radničkim predstavnicima.
- Koliko je Težaku stalo do ovih ljudi, pokazuje i to što ga nema ovdje. Od danas radnici preuzimaju tvornicu, rekao je Šmitran, uz odobravanje štrajkača.
U vrlo kratkom vremenu dogovoreno je da se ulaz u tvornicu zatvori lancima i postave radničke straže do ponedjeljka, kada će se u tvornici pojaviti sve tri smjene, a potom će se krenuti u skupljanje potpisa na zahtjev za pokretanje stečaja.
Tako će Trgovački sud, uz zahtjev za stečaj Tvornice rublja, sve je izvjesnije, uskoro dobiti izahtjev za pokretanje stečaja nad MTČ d.d.-om.
U ponedjeljak je trebao biti održan sastanak Branka Težaka s radnicima, ali se on nije pojavio. Do zaključenja ovog broja prikupljeno je oko 130 potpisa za pokretanje stečaja.

Izvor: 2840