Arhiva 14.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

MTČ Ipak stečaj!

Protekle srijede Trgovačkom sudu u Varaždinu podnesen je zahtjev za pokretanje stečaja Međimurske trikotaže Čakovec d.d. Zahtjev za pokretanje stečaja potpisalo je 60-ak od 145 zaposlenih jer im nisu isplaćene plaće u cijelosti za siječanj (za koji je isplaćena samo akontacija od 1.200 kuna), plaće za veljaču, jubilarne nagrade, otpremnine i dug za drugi stup mirovinskog osiguranja.
Dodatne probleme MTČ-u d.d. stvorilo je prošlotjedno prisilno iskapčanje struje zbog duga od milijun kuna. U četvrtak je dio duga za struju ipak podmiren, tako da je proizvodnja trebala bitio nastavljena jučer (u ponedjeljak). Međimurska javnost još uvijek pamti radničko preuzimanje tvornice u rujnu protekle godine, da bi već u listopadu bili održani prethodni postupci radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnih postupaka u MTČ – Tvornici rublja i MTČ-u d.d. MTČ Tvornica rublja otada je u stečaju, a za MTČ d.d., koji je već tada bio u dugotrajnoj blokadi za iznos od 30 milijuna kuna, ishođeno je prolongiranje pokretanja stečaja, za što je svoj zahtjev potpisalo 143 radnika. Vlado Bošnjak u ime d.d.-a i Rajko Dondur u ime MT-a d.o.o. (tvrtke kćeri d.d.-a preko koje je uz blagoslov Trgovačkog suda išla isplata plaća) ) Sudu su predočili pisanu izjavu u kojoj se obvezuju na određenu dinamiku u isplati plaća. Stvorena je klima kakvog–takvog međusobnog povjerenja, međutim, činjenica je da se Uprava nije držala preuzetih obveza i dogovora s radnicima, uz obrazloženje da d.d. ne može naplatiti isporučenu robu. Radnici su tada tvrdili da je to zadnja šansa vlasnicima i Upravi, da će inzistirati na izvršenju obveza i da se više neće dati prevariti. Vlasnika Branka Težaka, koji je kod svog dolaska obećavao “brda i doline” (uostalom, kao i svi njegovi prethodnici), nitko nije vidio od štrajka u tvornici.
Čini se da su radnici i ovaj put spremni progutati obećanja vlasnika i Uprave ako se opet isplate plaće. Veći dio njih ne želi pokretanje stečaja, međutim, sada sve ovisi o odluci Trgovačkog suda koji će najvjerojatnije već za ovaj tjedan sazvati ročište i po svoj prilici donijeti odluku o pokretanju stečaja za koji su stvoreni svi preduvjeti. U isto vrijeme, MTČ Tvornica rublja u stečaju radi normalno koliko se to da, plaće se redovito isplaćuju, no nakon što je d.d.-u iskopčana struja, i Rublje se našlo u problemima. Ovisnost dvaju društava (d.d. je većinski vlasnik Rublja) mogla bi značiti velike dodatne probleme. Kako saznajemo, da bi se izbjeglo urušavanje čitavog sustava, od županijske razvojne agencije REDEA zatraženo je da izradi projekt kojim bi se stvari nekako “poravnale”. Tu postoji određena šansa jer, ako postoji dobar program, i poduzeća u stečaju mogu dobiti određenu potporu države. Za pomoć je zamoljen i međimurski župan Ivica Perhoč.
V.Trstenjak

Izvor: 2868