Arhiva 18.04.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 22.05.2018. 18:38.

MTČ: Kaznene prijave i optužnica

Oko MTČ Tvornice čarapa u stečaju zadnjih se dana vodi pravi mali rat, a u cijelu su se priču uključili policija i Državno odvjetništvo. Sindikat TOKG-a podnio je kaznene prijave protiv stečajnog upravitelja Želimira Uršulina koji je u četvrtak pozvan u policiju na obavijesni razgovor. Ušulin nam je potvrdio da ga je policija ispitala, a o sadržaju kaznene prijave nije želio puno govoriti:

- Ogorčen sam glupostima i gadarijama koje su navedene u kaznenoj prijavi. Toliko sam se borio i mučio da bi mi sad ovako vratili, ogorčen je Uršulin na šeficu Sindikata TOKG-a Svjetlanu Šokčević koja je potpisala prijave. Nama Šokčević u subotu nije bila dostupna za komentar, a njezin povjerenik Savo Šmitran još u petak nam je tvrdio kako Sindikat TOKG-a nije podnio nikakve prijave. E, sad, ili regionalni povjerenik ne zna što mu šefica radi u “slučaju Čaraparija”, ili nam je lagao... U svakom slučaju, stečajni ne odustaje od nastavka proizvodnje u propaloj Čarapariji. Nakon što je u petak prije Uskrsa potpisan ugovor o jednogodišnjem zakupu pogona MTČ Tvornice čarapa u stečaju s varaždinskom T7 grupom (T7, VIS, Industrija pamuka Duga Resa), ovaj bi se tjedan trebale razjasniti sve nejasnoće koje su ostale visjeti u zraku. A nejasnoća ima dosta (od obima proizvodnje, preko broja ljudi, do sindikalnog organiziranja), pa ih smo pokušali razjasniti i s Jasminom Prokop Romić, članicom Uprave T7. Međutim, do kraja proteklog tjedna, uz obrazloženje kako u T7 trenutno imaju puno posla, nismo dobili nikakav odgovor, pa se čini kako niti zakupac Čaraparije još nije do kraja sve posložio.

Sigurno je da će u Čarapariji ostati stotinjak ljudi, od toga šezdesetak u proizvodnji. Stečajni upravitelj potvrdio nam je da je za jučer (ponedjeljak) na posao pozvao 30 šivača, a od danas (utorak) do kraja tjedna na posao bi trebalo doći i tridesetak pletača jer bi u ponedjeljak trebala stići naručena sirovina koja se u postupku primopredaje strojeva zakupcu nije naručivala.

U svim ovim igrama i borbi različitih interesa oko Čaraparije činilo se kako su pomalo sa strane ostali bivši vlasnici i uprava koje su radnice na osmomartovskom javnom prosvjedu u organizaiji Sindikata TOKG-a najviše prozivale. Zbog prosvjeda, ili dopisa koji je župan Ivica Perhoč uputio na adrese Ministarstva pravosuđa, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva poduzetništva i obrta te Vladi RH, u kojem ih sve redom pita što su učinili “...kako bi se ispitale navedene nečasne i kriminalne radnje uprava i vlasnika, tko je omogućio da se godinama radnicima ne plaćaju zdravstveni i mirovinski doprinosi...”, ili su se državne institucije konačno same pokrenule - protiv Darinke Kričke i Ivana Krajačića, zadnjeg direktora MTČ Tvornice čarapa, proteklog je tjedna podignuta optužnica.

Sporni BMW

Protiv prvookrivljenog Ivana Krajačića u svojstvu predsjednika Uprave i drugookrivljene Darinke Kričke provedena je istraga zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti. Radi se o sumnji na (pre)prodaju BMW-a X5 3,0 D Kseniji Preininger za iznos od 72.000 kuna, čime su drugoj fizičkoj osobi pribavili znatnu imovinsku korist. Tijekom istrage oboje su se branili šutnjom. (vt)

Izvor: 2973