Arhiva 19.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

MTČ: Radnici više ne žele stečaj?

Trgovački sud dopustio je još jednu odgodu otvaranja stečaja nad MTČ d.d.-om Čakovec, nakon što su Vlado Bošnjak u ime d.d.-a i Rajko Dondur u ime MT d.o.o.-a (tvrtke kćeri d.d.-a ) Sudu predočili pisanu izjavu u kojoj se obvezuju na određenu dinamiku u isplati plaća. Svi radnici protekle srijede, četvrtka i petka bili su na kolektivnom godišnjem odmoru, a od jučer (ponedjeljak) je ponovo trebala krenuti značajnija proizvodnja. O trenutnoj situaciji u MTČ d.d.-u razgovarali smo proteklog tjedna s predstavnicima radnika i sindikata Branimirom Novakom i Stankom Posavcem.
- Upravo smo održali zbor radnika, rekli su nam sindikalisti, na kojem se Uprava obvezala isplatiti plaću za rujan do 5. studenoga, plaću za listopad do 31. studenoga, uz uvjet da se pred Trgovački sud ide s odlukom radnika o prolongiranju otvaranja stečaja za još mjesec dana. Postoje i naznake o isplati plaća s putnim troškovima prije Božića za studeni. Pristali smo na to, Sud je također donio takvu odluku, pa ćemo 10. prosinca vidjeti što dalje. Ako se ova obećanja ispune, postoji realna mogućnost da se na idućem ročištu niti ne pojavimo. Međutim, o svemu tome odlučit će radnici, pa ćemo nakon ovih isplata organizirati još jedan skup radnika i odlučiti hoćemo li odustati od zahtjeva za stečajem ili ne.
Zahtjev za pokretanje stečaja potpisalo je 143 radnika, pod pretpostavkom da se ljudi na zboru odluče o povlačenju zahtjeva. Nas petero koji ih zastupamo potpisat ćemo zahtjev u njihovo ime. Čini nam se da se ipak stvara nekakvo međusobno povjerenje između radnika i Uprave. Od ponedjeljka bismo trebali konačno raditi pojačanim kapacitetom jer je navodno nabavljeno dovoljno pređe. Međutim, nećemo se dati još jednom prevariti, inzistiramo na izvršenju obveza, a ovih mjesec dana je zaista zadnje što smo spremni Upravi i vlasniku ponuditi. Više povratka neće biti, rekli su nam predstavnici radnika.
V.Trstenjak

Izvor: 2847