Arhiva 18.01.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

MTČ TVORNICA ČARAPA: Neizvjesna sudbina 300 radnika!

Kao što smo i najavili, protekle srijede - niti dva mjeseca nakon otvaranja stečaja MTČ Tvornice dječje trikotaže Prelog i godinu i pol nakon stečajeva MTČ Tvornice rublja i MTČ d.d.-a, otvoren je stečajni postupak nad MTČ Tvornicom čarapa, jednom od najvećih još preostalih međimurskih tekstilnih tvrtki. Time je od nekadašnjeg diva, jedinstvenog MTČ-a, koji je svojevremeno podijeljen na devet tvrtki s prefiksom MTČ, a bez dodatka “u stečaju”, ostao još samo štrigovski MTČ.
Sve ostale tvrtke, u nikad do kraja razjašnjenim vlasničkim odnosima nakon privatizacije, odnio je val stečajeva do kojih su tvrtke doveli brojni vlasnici i uprave koji su se (na papiru) izmjenjivali kao na tekućoj traci, poslujući često na samom rubu, ili s druge strane zakona. Bilo je istraga, neke još traju, mnoštvo kaznenih prijava, nekoliko “sitnih” riba koje su služile samo kao paravan pravim vlasnicima - završilo je u pritvoru i sada na slobodi čekaju presude... Bilo je štrajkova, skupova radnika, prijetnji radnika izlaskom na ulice, međutim, sada je, što se MTČ-a tiče, sve gotovo. Čaraparija je bila zadnji simbol nekadašnjeg tekstilnog giganta koji je upravo kao i propali GK Međimurje desetljećima prehranjivao dobar dio Međimurja.

Stečaj s nastavkom proizvodnje?

Trgovčki sud u Varaždinu donio je protekle srijede, kako se to suhoparnim pravničkim jezikom kaže, “rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom MTČ Tvornica čarapa d.d. Čakovec, Neumannova 2... s danom 11. siječnja 2012. godine, u 13,00 sati”.
Zahtjev za pokretanje stečaja podnijela je Uprava tvrtke u kojoj je do pokretanja stečaja radilo tristotinjak radnika, a prema podacima kojima raspolažemo, žiro-račun tvrtke duže od 200 dana bio je u neprekidnoj blokadi, Čaraparija duguje 20-ak milijuna kuna za poreze i doprinose, dug za energente (struja i plin) iznosi preko dva milijuna kuna, a dug prema ostalim dobavljačima znat će se kad vjerovnici Trgovačkom sudu prijave svoja potraživanja. Prije pokretanja stečaja uprava je s Intersocksom sklopila ugovor o najmu poslovnih prostorija i strojeva, a “strateški partner” u najam je stupio prvog dana prosinca, uz namjeru da Čarapariju i dalje opskrbljuje poslovima. Namjera je bila i da radnici (koliko njih i kako zasada je nemoguće znati) prijeđu kod novog poslodavca, Intersocksa, ako bi Intersocks od razlučnih vjerovnika (u tijeku stečajnog postupka) na javnoj dražbi otkupio nekretnine i pokretnine radi nastavka proizvodnje.
Naravno, sada, kad je pokrenut stečaj, svi ti ugovori više nemaju važnost jer s pokretanjem stečaja bivša uprava biva u potpunosti “razvlaštena”, a “gazda” postaje stečajni upravitelj, pa je najvažnije pitanje kako će se postaviti stečajni upravitelj Želimir Uršulin iz Ivanca, odnosno Skupština vjerovnika. Prema onome što smo uspjeli saznati od Save Šmitrana iz Sindikata TOKG-a, sa stečajnim upraviteljem pokušat će se dogovoriti reaktiviranje ugovora s Intersocksom i nastavak proizvodnje u stečaju. Hoće li to biti moguće, znat će se kad se stečajni upravitelj detaljnije upusti u predmet MTČ Tvornica čarapa. Jedno od velikih pitanje je i što će sada biti s vlasništvom MTČ Tvornice čarapa u susjednoj tvrtki, Čateksu Čakovec, u kojoj je Čaraparija bila najveći pojedinačni vlasnik s oko 33 posto. Ovo vlasništvo također ulazi u stečajnu masu, a na eventualnoj javnoj dražbi, ako ih prije ne “razgrabe” vjerovnici (vjerojatno banka ima založno pravo na njih), teoretski bi ih ponovo mogao kupiti Čateks...
Vlado Trstenjak

Ispitno i izvještajno ročište u ožujku
Ročište vjerovnika na kojem će se ispitati prijavljene tražbine (ispitno ročište) održat će se 6. ožujka u Trgovačkom sudu u Varaždinu. Za isti dan zakazano je i izvještajno ročište na kojem će se, na osnovi izvješća stečajnog upravitelja, odlučivati o daljnjem tijeku stečajnog postupka nad MTČ Tvornicom čarapa. (vt)

Radnici na burzu
Svih tristotinjak radnika koji potražuju plaće od druge polovice rujna, a u zadnje vrijeme, umjesto plaće, nuđene su im čarape, do utorka, 11. siječnja bili su na godišnjim odmorima ili “preraspodjeli” radnog vremena. Od dana pokretanja stečaja odrađuju otkazne rokove, a s novim “poslodavcem”, stečajnim upraviteljem Uršulinom potpisat će raskid ugovora o radu i završiti na burzi. Kakav će se stečaj odvijati u Čarapariji, znat će se u ožujku. (vt)

Izvor: 2960