Arhiva 11.08.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

MTČ TVORNICA ČARAPA: POSLA IMA, NOVCA NE!

Sindikat tekstila, obuće, kože i gume počeo je u MTČ Tvornici čarapa prikupljati potpise za pokretanje stečaja firme u kojoj radi nešto više od 300 ljudi, a Uprava je reagirala tako da je podijelila izvanredne otkaze predstavnicama Sindikata i Radničkog vijeća. Iako posla ima sve više, a i novih narudžbi, stanje u Čarapariji nije sjajno jer se ionako male plaće isplaćuju sukcesivno, uz kašnjenje, ali je Uprava uspjela dogovoriti “moratorij” na dug prema državi i njegovu obročnu otplatu. Od radnika Uprava traži još malo strpljenja, međutim, sindikalna akcija za pokretanje stečaja, čini se, već ima potporu više od pedeset posto zaposlenih. S druge strane, Sindikat ni ne mora podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja, ali sada ima jak argument za pritisak na Upravu. Najava pokretanja stečaja u ovoj situaciji izazvala je iznenađenje, može se činiti kao nelogičan potez, ali i kao zadnje sredstvo pritiska na poslodavca. Direktor Ivan Krajačić cijelog je proteklog tjedna bio na godišnjem odmoru, pa njegovu izjavu nismo mogli dobiti, a ne oglašavaju se niti vlasnici MTČ Tvornice čarapa. Sindikat će 13. kolovoza uputiti zahtjev za zaštitu prava za pet sindikalistica i predstavnica Radničkog vijeća kojima je Ivan Krajačić podijelio izvanredne otkaze nakon što je Sindikat zatražio izjašnjavanje radnika o daljnjoj sudbini poduzeća. Među onima koje su dobile izvanredni otkaz je i Mirjana Srnec, glavna sindikalna povjerenica u MTČ Tvornici čarapa.
Većina se izjasnila za stečaj?
- Ako je ova zemlja pravna država, rekla je Srnec, očekujem da nas se vrati na posao. Tražili smo samo da nam se redovito isplaćuju plaće i naknade, da se uplaćuju rate kredita koje su radnicima skinute s plaća, a nisu uplaćene bankama. U lipnju je bila prava eskalacija opomena iz banaka, blokada žiroračuna ljudima i - pod pritiskom radnika morali smo nešto poduzeti. Uprava nije reagirala na naše pisane zahtjeve, a jednom sastanku koji je direktor sazvao rečeno nam je da ima puno posla, kako bi u devetom mjesecu plaće bile “normalne”, ali da bismo cijele plaće dobili tek u desetom mjesecu. Tu smo da štitimo prava radnika i naprosto smo pokrenuli ono što nam zakon dopušta. Počeli smo prikupljati potpise, s dvije opcije. Jedna je da Sindikat na zahtjev radnika pokrene postupak za otvaranje stečaja, a druga da se čeka listopad, za kada Uprava obećava “bolje dane”. U roku od jednog sata prikupili smo potpise više od 50 posto zaposlenih, a tada nas je direktor pozvao na hitan sastanak te tražio od nas da se pojedinačno izjasnimo stojimo li iza toga i podijelio nam otkaze. Zakon od radu stupio je na snagu 1. siječnja, a do 1. lipnja trebali su se uskladiti kolektivni ugovori u tvornicama i pravilnici o radu, ali u Čarapariji to još nije napravljeno, bez obzira što smo to i pismeno i usmeno tražili. Doduše, održan je jedan krug pregovora na kojima je direktor tražio da se usuglašavanje napravi usmeno. On bi čitao odredbe, a mi bismo se izjašnjavali jesmo li za ili ne, međutim, nismo na to mogli pristati. Ponude i očitovanja moraju se dostavljati u pisanom obliku.
Na pitanje je li pokušaj pokretanja stečaja preradikalna mjera”, s obzirom da posla i narudžbi ima, glavna sindikalna povjerenica rekla je da posla i narudžbi uvijek ima, ali da se ne uplaćuju obveze prema državi (mirovinko, zdravstveno).
- Ako je država dala nekakav predah poslovodstvu na otplatu tih potraživanja, ona to može, radnici ne mogu dati “moratorij” na drugi stup osiguranja koje im se ne uplaćuje. Mislim da ćemo inzistirati na stečaju ako se radnici o tome izjasne, rekla je glavna sindikalna povjerenica. (Vlado Trstenjak)

Zašto je “preskočen” štrajk?
Zanimljivo je kako u MTČ Tvornici čarapa nitko ne spominje štrajk, kao moguće upozorenje poslodavcu. Savo Šmitran iz Sindikata TOKG-a o tome kaže:
- Štrajk nismo pokrenuli jer bi poslodavac lukavo trideseti dan po isteku roka za isplatu plaće, što je jedan od preduvjeta štrajka, “kapnuo” s nekakom plaćicom, tako da bi organizacija štrajka bila iluzorna. Ako se radnici odluče za stečaj, vidjet ćemo. To ne mora značiti da ćemo zahtjev za stečajem odmah i podnijeti. (vt)

Male plaće
Prosječna bruto plaća u Čarapariji je oko 3.150 kuna. Šivačica s 25 godina radnog staža, s najvišim koeficijentom za taj posao, mjesečno dobije neto iznos od 2.300 kuna. Pedestak radnica ima doplate do zagarantirane minimalne plaće. (vt)

Izvor: 2885