Arhiva 15.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

MTČ TVORNICA RUBLJA: Gubici na duši Jadranke Sermek!

Nakon nedavne konferencije za novinare potpredsjednika Sindikata TOKG-a Nenada Lečeka, regionalnog koordinatora Save Šmitrana i predsjednice Odbora vjerovnika i glavne sindikalne povjerenice u MTČ Tvornici rublja u stečaju Jadranke Sermek, koji su aktualnog stečajnog upravitelja Zlatka Koseca optužili za nesposobnost u vođenju stečajnog postupka i nanošnje štete tvrtki, svoju je pressicu proteklog petka održao i prozvani stečajni upravitelj. U društvu, također od sindikalista prokazanog rukovoditelja sektora pravnih, kadrovskih i općih poslova, Kosec je odbacio optužbe trojke nazvavši ih neistinitima i neutemeljenima. Stečajni upravitelj svoje je argumente iznosio više od sat vremena, od čega je veći dio bio posvećen napadu na Jadranku Sermek. Kosec je Sermekovu optužio za “forsiranje” lohn poslova za ino tržište, ali preko tvrtki sa sjedištem u Hrvatskoj, a ti su poslovi najgori i najniže plaćeni te stvaraju samo gubitak.
- Iako su gospođi Jadranki Sermek puna usta modne linije MTČ by Enigma, u praksi to baš i nije bilo tako jer se ona nogama i rukama borila da MTČ Tvornica rublja u stečaju radi što više lohn poslova, i to po bijednim cijenama, čemu se mogu zahvaliti i današnji gubici - rekao je Kosec.
Kosec na izravno pitanje o kojim se tvrtkama radi nije želio odgovoriti, ali je potvrdio da je bio i protiv prijedloga, za što se Sermek također zdušno zalagala, o osnivanju nove tvrtke unutar MTČ Tvornice rublja. Stečajni je upravitelj čak bio spreman pomoći osnivanje tvrtke s posudbom od 20 tisuća kuna za temeljni kapital, ali ta tvrtka ne bi smjela imati nikakve veze s MTČ Tvornicom rublja. Također je predsjednici Odbora vjerovnika predbacio da niti jednom u 16 mjeseci nije sazvala sjednicu Odbora, a kao odgovor na tvrdnje kako nije dovoljno prisutan u tvrtki prezentirao je tablicu “navodno poslovnih” i “navodno odrađenih” izlazaka glavne sindikalne povjerenice iz tvrtke za vrijeme radnog vremena.
Sumnje sindikalista da se opet javljaju bivši vlasnici kako bi uzeli ono što je još ostalo Kosec odbacuje, ali i napominje da je upravo Jadranka Sermek odlično surađivala sa svima njima, za što je bila i nagrađena kancelarijom i udvostručavanjem bruto plaće. Stečajni nije ostao dužan niti za iznesene iznose o njegovoj plaći i plaći njegovog “pomoćnika”, iznijevši kako je Jadranki Sermek od 14. listopada 2009. do kraja 2011. godine (u stečaju) isplaćeno više od 236 tisuća kuna bruto te oko 38 tisuća kuna na ime naknada i putnih troškova. Ovome je Kosec pridodao i tvrdnje kako je glavna sindikalna povjerenica maltretirala brojne radnike...
U svom jednosatnom monologu stečajni upravitelj kao da je zaboravio kako od svega što je imao reći javnost i radnike najviše ipak zanima hoće li nakon 15 veljače, kada zaposlenima istječu ugovori o radu, biti nastavljena proizvodnja. Kosec je pomalo neodlučno, tek nakon inzistiranja novinara, potvrdio da će proizvodnja biti nastavljena, ali koliko će ljudi dobiti nove ugovore, nije mogao reći.
V.Trstenjak

Država oštećena za 30 milijuna kuna?
Mi smo o tome već davno pisali, a stečajni upravitelj sada je potvrdio da se vodi istraga vezana uz preusmjeravanje novca cesijama na sindikalne račune. Od 2004. do 2008. godine preko dva sindikalna računa ukupno je prošlo blizu 87 milijuna kuna. Ovakvim zaobilaznim putem i Jadranka Sermek sebi je isplaćivala naknadu za rad u NO-u, a i sindikalna članarina obračunata je na taj način. Takvim poslovanjem, tvrdi Kosec, Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava oštećeni su ni manje ni više nego za 30 milijuna kuna. (vt)

Država najveći vjerovnik
Stečajni postupak nad MTČ Tvornicom rublja otvoren je 14. listopada (rješenje je doneseno dan ranije), a na dan otvaranja stečaja neprekidna blokada žiro-računa trajala je 1.086 dana i iznosila je 51,5 milijuna kuna. Priznata potraživanja vjerovnika iznosila su 80,7 milijuna kuna, od čega je veći dio bio dug prema državi. (vt)

Sindikalisti
zbog privatnih
interesa napadaju Koseca?
Stečajni upravitelj izrazio je čuđenje zašto su sindikalisti tek sada reagirali, a punih 27 mjeseci od dana otvaranja stečaja nisu iznijeli niti jednu pimjedbu. Čudi ga što su ovako žestoke i neistinite primjedbe na njegov račun iznose baš u vrijeme u kojem je krenuo potupak prodaje imovine. “Radi lakšeg razumijevanja cjelokupne situacije”, Kosec je novinare “počastio” podatkom da je 31. siječnja (tri dana prije sindikalne pressice) Jadranki Sermek i Martini Leček (kćeri potpredsjednika Sindikata TOKG-a Nenada Lečeka) prestao ugovor o radu na određeno vrijeme. Novi im nije ponuđen. (vt)

Druga javna dražba
Ključni podatak za sudbinu MTČ-a je da je za 23. veljače zakazana druga javna dražba za prodaju pokretnina i nekretnina po cijeni od 33,2 milijuna kuna za proizvodne pogone i 4 milijuna kuna za strojni park. Ako ne uspije niti druga javna dražba, cijena po kojoj će se ići u prodaju značajno će pasti...(vt)

Izvor: 2964