Arhiva 26.08.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

MTČ: Zašto im direktor ne da plaću?

Nakon burnih događanja u MTČ Tvornici čarapa u Čakovcu, u kojima je Uprava posegnula za radikalnim potezom otpuštanja sindikalistica, kao bi spriječila inicijativu za pokretanje stečajnog postupka, stanje se polako normalizira.
U Čarapariji je isplaćen prvi dio plaće za srpanj, a pet otpuštenih predstavnica sindikata dobilo je punu plaću za 7. mjesec. Predstoji sudski postupak za njihovo vraćanje na posao. Mirjana Srnec, Marina Špiranec, Ljubica Kocijan, Danica Novak i Mihaela Pintarić proteklog su nam se tjedna obratile pisanom izjavom u kojoj su reagirale na izjave Franje Veblea, povjerenika SSSH-a, pitanjem zašto se pravi problemi u tvornici stavljaju “pod tepih”, a javnost obmanjuje.
- Pravo pitanje za povjerenika SSSH-a bilo bi kako je moguće dati otkaz članovima Radničkog vijeća i sindikalnim povjerenicima, bez primjene obaveza iz Zakona o radu, te zašto se krše prava radnika u toj tvornici? U MTČ Tvornici čarapa nema rata između dva sindikata, već su radnički predstavnici u ime radnika od Uprave društva tražili da poštuje Kolektivni ugovor i Zakon o radu. Ako su radnici izvršili svoje obveze iz radnog odnosa, u skladu s naravi i vrstom rada, poslodavac, osim što je obavezan dati posao, obavezan je za obavljen rad isplatiti plaću i naknade plaće.
S obzirom da je poslodavac kršio Kolektivni ugovor i Zakon o radu te druge zakone i međunarodne konvencije, a pod pritiskom nezadovoljnih i zakinutih radnika, sindikalno povjereništvo organiziralo je potpisivanje referendumskog pitanja, uz dvije mogućnosti - pričekati stabilizaciju stanja u tvornici ili, kao druga mogućnost, pokretanje stečajnog postupka. Odgovor Uprave bio je izvanredno otkazivanje ugovora o radu, a nas pet dobilo je otkaz kao primjer drugim radnicima što im se može dogoditi budu li inzistirali na svojim pravima. Drugi sindikat, (SSTOKG, odnosno Radovan Leskovar) organizirao je potpisivanje, u Međimurju objavljene izjave, ali potpise prikuplja predsjednik Uprave Ivan Krajačić, pa se postavlja pitanje u kojem to sindikatu predsjednik Uprave društva, tehnički direktor i šefica pogona cijeli dan zajedno obilaze radnike na radnim mjestima tražeći potpisivanje navedenog očitovanja. Pitanje je također za čiju dobrobit u MTČ Tvornici čarapa brinu SSTOKG i Radovan Leskovar?
Radnice su, isfrustrirane tim postupcima, od sindikalne povjerenice tražile pomoć i zaštitu od maltretiranja i mobinga od strane direktora koji je trajao puna dva dana. Budući da su sindikalne povjerenice dobile otkaz, radnice su ovlastile predsjednicu Sindikata TOKG-a Svjetlanu Šokčević da štiti njihove interese.
Zašto gospodin Veble sada potencira priču o svađi sindikata u Čarapariji kad SSTOKG niti jednom riječju nije reagirao kada je bio pozvan od strane sindikalnog povjereništva MTČ Tvornice čarapa da iznese mišljenje o stanju u Tvornici? Taj sindikat, odnosno Radovan Leskovar, nije pitao poslodavca zašto nije isplaćena plaća na vrijeme ili zašto rate kredita nisu uplaćene bankama, a ustegnute su radnicima s plaća... Gdje je tu svađa ako SSTOKG-u ne smeta što se u Tvornici krše prava radnika koja propisuje ZOR, pitaju se otpuštene sindikalne povjerenice.
V.Trstenjak

Izvor: 2887