Arhiva 23.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

MUKE KOCIJANOVIH IZ SELNICE: Imamo 411 potpisa podrške mještana da radimo dalje

Nije iznimka, ali nije ni čest slučaj da u Međimurju poljoprivrednicima općinske vlasti uskraćuju suglasnost na gradnju objekata potrebnih za neku od poljoprivrednih proizvodnji. Najsporniji su obično peradarnici premda bi i svinjogojci i govedari mogli ispričati pokoju priču o nasilnoj urbanizaciji naših sela iz kojih se protjeruju farme, ma kako uređene bile.
Danica i Toni Kocijan, zapravo Peradarstvo i voćarstvo Kocijan, vlasnici su peradarnika u Selnici koji je više od 100 metara udaljen od građevinske zone. Zbog mirisa koji se šire iz tog peradarnika, osamdesetak se mještana peticijom požalilo općinskoj vlasti, sa zahtjevom “da se nešto poduzme” s tim peradarnikom jer neizdrživo smrdi, jervlasnik(ci) ne brine, jer nije poduzeo sve što treba da se spriječi širenje neugodnih mirisa...
USKRAĆENA SUGLASNOST
Problem je došao i pred Općinsko vijeće. Vijećnici su - s obzirom da je Peradarstvo i voćarstvo Kocijan najavilo da namjerava graditi još jedan paradarnik uz postojeći, postavili uvjete pod kojima može dalje raditi postojeći peradarnik, a načelnik Ervin Vičević izdao je (28. ožujka) zaključak kojim se odbija zahtjev za izgradnju novog objekta farme brojlera te uz to dopisao široko obrazloženje. Toni Kocijan, međutim, tvrdi da su stvari drugačije nego su predstavljene vijećnicima na sjednici Općinskog vijeća Selnice te da, s obzirom na lokaciju peradarnika, nema zakonskih ni drugih propisa (višeg reda) koji bi branili namjeravanu gradnju još jednog objekta za tov pilića.
Štoviše, tvrdi da je sve uvjete tražene od Općine ispunio (osim što ne može zelenu zavjesu od čempresa uz ogradu prisiliti na brži rast), a u obilasku doista urednog peradarnika s jednako urednim okolišem pokazuje što bi vijećnici trebali doći vidjeti te kaže:
- Mislim da bi bilo dobro da prije nego se o nečemu odlučuje ljudi vide kakvo je stvarno stanje stvari i je li to tako kako se opisivalo. Načelnik je izdao zaključak kojim mi se uskraćuje suglasnost za gradnju još jednog peradarnika, a ja sam sad uložio prigovor jer sam ispunio uvjete preusmjeravanjem ventilacijskih okana, a prigovoru sam priložio listu s 411 potpisa sumještana koji se ne protive gradnji peradarnika. Sad me zanima - koliko vrijedi ta “peticija” u odnosu na onu zbog koje mi je uskraćena općinska suglasnost? Sve zakonske preduvjete za to imam, postojeća farma podignuta je prije nego se uopće u Selnici raspravljalo o prostornim planovima, na zemljištu koje je takvo da se planiralo gradnju ne samo jednog peradarnika, a drugi peradarnik bio bi udaljen od građevinske zone više od 200 metara! Budući da se radi o objektima koji su namijenjeni tovu ne više od 40.000 peradi (tako se definira u zakonu), mi čak ne moramo dati izraditi ni studiju utjecaja na okoliš!
FARMA ZA
PRIMJER
- Kakav je objekt i kako se radi, ne jednom je kontrolirala veterinarska inspekcija koju su zvali. Bio je ovdje svojevremeno viši veterinarski inspektor Ljubomir Kolarek i pregledao sve, konstatirao da je farma u potpunosti usklađena s najvišim standardima i zootehničkim i veterinarsko-sanitarnim mjerama te još dodao da nije vidio baš puno tako urednih farmi.
Istina je - što je naveo u svom zaključku načelnik - da ne plaćam komunalnu naknadu, ali to je zato što naša općina takvu naknadu niti nema propisanu! A istina je isto tako da moja farma, baš tu gdje je, nije ni najbliža građevinskom području, niti na farmi teče gnojnica, niti ima otvoreno gnojište, a unutar naselja ima farmi... Uvjeren sam da nema ni zakonskih ni bilo kakvih drugih zapreka za gradnju farme, a osim toga - o tome će svoj sud reći i nadležni županijski ured za graditeljstvo...
Marijan Belčić

Izvor: 3082