Arhiva 28.11.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

MUKE PO KUĆI BISERKE MEDLOBI IZ STRAHONINCA

Našem se uredništvu obratila Biserka Medlobi iz Strahoninca kojoj je posljednjih tjedana mučna postala izgradnja obiteljske kuće zbog lošeg susjedskog odnosa. Njezin suprug Petar je hrvatski branitelj, imaju petero djece, žive kao podstanari u kući u Strahonincu.
Prije desetak godina obitelji Medlobi darovano je gradilište u Ulici Matije Gupca, a Petar je odmah zatražio kredit kod Ministarstva branitelja. Do danas nije dobio odgovor.
- Muž je dao zahtjev, međutim, nije bio uporan pri upitu za realizaciju kredita ili bespovratnih sredstava. U svakom slučaju, mi smo pripremili svu dokumentaciju i projekte za kuću koja je dvojna, dijelimo je s obitelji Bistrović kojoj je gradilište također darovano iz istih razloga kao i mom mužu. Donedavno je sve bilo dobro, a onda je naš susjed počeo praviti probleme i otežavati nam gradnju - priča Biserka Medlobi.
Naša sugovornica tvrdi da je susjed koristio njihovo zemljište u vrijeme izgradnje svoje kuće, koja je već dovršena, kako bi odlagao materijal i lakše manevrirao tijekom izgradnje s obzirom da su oba gradilišta uska.
- Koristio je naše zemljište i nismo mu ništa otežavali. Sad, kad smo mi počeli izgradnju kuće, on zove inspekciju, stvara nam neprilike. Kaže da nismo dobro zaštitili dio zida koji dijelimo s njegovom kućom i da gradimo protuzakonito. Gradimo u vlastitoj režiji, pomažu nam branitelji i obitelj jer nemamo novaca da platimo nekoj tvrtki da gradi. Susjed Bistrović do te nas je mjere dosad izvrijeđao da se više ne usudimo doći na gradilište - kaže Biserka Medlobi.
Građevinski je inspektor zabranio nastavak gradnje, a rasplet se tek očekuje. U međuvremenu, obitelj muče i drugi problemi.
Boji se najgoreg
- Oboje smo bolesni. Suprug je po dolasku s ratišta lošeg zdravstvenog stanja. Ovih je dana zbog svega vezanog uz gradnju kuće na pragu suicida, stalno ga moram nadzirati. Ja sam dijabetičar na inzulinu, bolujem od kroničnog artritisa, radno sam nesposobna. Živimo od suprugove mirovine koja iznosi 2.600 kuna i dječjeg doplatka za jedno dijete. Podstanari smo već devet godina. Najradije bih prodala gradilište i odselila nekamo - priča nam Biserka.
Novčanu pomoć pri početku izgradnje obiteljske kuće pružili su im branitelji, no, nabavljen građevinski materijal sada stoji na gradilištu.
U ime Bistrovićevih obitelji Medlobi obratila se odvjetnica Ksenija Salopek. Pisanim obraćanjem ukazuje na to da zabatni zid kuće u izgradnji nije adekvantno zaštićen u odnosu na zabatni zid postojeće kuće Bistrovićevih. Također, s obzirom da je između dvaju zidova diletacija, procjep, postoji bojazan da će kiša i snijeg navlažiti zid kuće obitelji Bistrović. Iz tog je razloga građevinski inspektor zatvorio gradilište.
- Sad sve stoji, a ne želim da propada. Susjed sada govori da nas ne želi za susjede i ne vidim rješenje - zaključuje Biserka Medlobi i ističe kako se nada da će uspjeti nastaviti izgradnju obiteljskog doma, ali teško prepoznaje uvjete u kojima bi dijelili zid s onima koji to ne žele.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3005