Arhiva 26.07.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

MURA OPET PRIJETILA: Izvanredna obrana od poplave!

Zbog naglog rasta vodostaja Mure, u ponedjeljak, 23. srpnja, u 3 sata ujutro proglašena je uspostava izvanredne obrane od poplave za područje od Vološćaka do Podturna i od Podturna do granice sa Slovenijom.
Vodostaj Mure na mjernoj stanici u Murskom Središću u ponedjeljak, u 3 sata iznosio je 410 centimetara, uz tendenciju rasta. U nedjelju u poslijepodnevnim satima u Murskom Središću održan je sastanak koji je sazvao zapovjednik Stožera zaštite i spašavanja Grada Mursko Središće Dražen Srpak na kojem su dogovorene preventivne mjere radi sprečavanja posljedica očekivane poplave.
U suradnji s Hrvatskim vodama, dopremljene su vreće i pijesak te su ubrzo pripadnici postrojbe Civilne zaštite i komunalni radnici Grada počeli s postavljanjem zečjeg nasipa uz rijeku Muru u Murskom Središću i Hlapičini, u cilju zaštite ljudi, kuća i drugih materijalnih dobara. Uspostavljeno je dežurstvo koje će idućih dana pratiti razvoj stanja.
Međutim, nema nikakvog razloga za paniku ili uzbunivanje stanovništva budući da se očekuje kako će najveći dio poplavnih voda Mure ostati unutar inundacijskog područja.
Najviši očekivan vodostaj mogao bi se kretati na oko plus 450 centimetara, ili nešto malo više, pa razloga za preveliku zabrinutost nemaju niti stanovnici nizvodno od Murskog Središća budući da je najveći dio murske obale i na tom dijelu zaštićen novim ili obnovljenim nasipima sve do Kotoribe.
Nešto problema zbog propusnosti terena ima oko novog nasipa u Podturnu, ali je i taj dio saniran.
V. Trstenjak

Izvor: 2987