Arhiva 05.01.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Mustafa Nadarević ispunio Leninu želju

Mustafa Nadarević neposredno prije Božića saznao je da Lena Novak – Đura iz Mačkovca, sedmogodišnja djevojčica sa sindomom Down o kojoj smo pisali u prošlom broju, ima žarku želju upoznati ga. To je, osim želje da njezin bratić Lovro do kraja ozdravi od leukemije, napisala u svom pismu Djedu Mrazu. Odlučio je iznenaditi Lenu svojim posjetom, posebno oduševljen što takvo dijete ne propušta nijednu epizodu humoristične serije Lud, zbunjen, normalan u kojoj Mustafa glumi Izeta Fazlinovića. Stigao je u Mačkovec iz Zagreba, u stanci prenatrpanog rasporeda snimanja nove serije, i tiho otvorio vrata obitelji Novak. Lena je sat prije zbunjeno gledala oko sebe jer joj nije bilo jasno zašto je oko nje desetak nepoznatih ljudi, fotografi i televizijska kamera. Svi su čekali Izeta. On se tiho zaustavio ispred kuće i iznenada otvorio vrata. Kad ga je Lena ugledala, prišla mu je ne vjerujući svojim očima.
- Gdje si tako dugo, jako dugo sam te čekala. Braćo moja mila – uzviknula je djevojčica.
- Ljubice, ali ja sam doputovao iz Zagreba, a to je daleko, znaš?
- A nemaš bradu – odmah je uočila Lena
- Znaš, malena, danas sam se obrijao zbog tebe.
Povela ga je u dnevni boravak kao da se poznaju sto godina. Mama Arabela i tata Ljubomir nisu mogli vjerovati da se Lena jednostavno usredotočila na Mustafu i da je sve drugo za nju nebitno. U dva sata druženja on joj je posvetio gotovo svu pažnju slušajući je kako priča i glumi njegove scene. Zapravo, ona nije znala da se glumac zove Mustafa Nadarević i da je jedno od najpoznatijih imena hrvatskog glumišta. Mustafa joj je pričao da puno radi i da trenutno snima u Sloveniji. U nekoliko navrata joj je pokušao objasniti da je Izet samo jedna od uloga u njegovom životu, no Lena je u njemu vidjela samo Izeta. Povela ga je do akvarija i pokazala zlatnu ribicu koju je nazvala njegovim imenom. Srdačno se smijao kad je glumila neke njegove scene i citirala rečenice koje je on izgovarao u svojim epizodama. Ispričala mu je kako jaše i pliva. Pažnju je posvetio i Leninom bratiću Lovri koji se dvije godine liječio od leukemije. Mustafa se samo kratko obratio ostalima i rekao da nije očekivao ovakvo što i potresen je svime što se događa.
- Lena, ovo nije naš zadnji susret, znaš. Ja te moram vidjeti kako rasteš i doći ću opet. Ići ćemo zajedno na jahanje, a do tada čuvaj Lovru da nam do kraju ozdravi. Nimalo ravnodušan, nakon dva sata, rekao je da mora ići jer ga čeka snimanje. Djevojčica mu je poklonila svoju fotografiju koju je privinuo na grudi.
- Ne idi još – vikala je Lena, ali Mustafa se ispričao da zaista mora ići radi obaveza. Na vratima je srdačno zahvalio domaćinu i rekao da mu je jako drago što je posjetio Lenu i Međimurje.
- Jednom davno, našalio se 67–godišnji glumac - još dok sam bio student, bio sam zaručen djevojkom iz Nedelišća, ali ipak, stjecajem okolnosti, nisam postao međimurski zet. Pamtim da sam bio na jednoj međimurskoj svadbi koja je trajala tri dana. Ali sve je to bilo davno – rekao je sa smiješkom i otišao poljubivši Lenu.
Još iste večeri nazvao je obitelj Novak – Đura, tražio Lenu i rekao joj da je njezinu fotografiju stavio na zid svoje radne sobe. Ponovio je još jednom da će se uskoro opet vidjeti.
Zinka Čižmešija

Izvor: 2906