Arhiva 14.01.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:02.

Na 153 biračka mjesta u Međimurju Ivo Josipović pobijedio na njih 148

 „Čestitam u ime koalicije stranaka okupljene za ove izbore, svoje stranke, po funkciji kao župan, ali i svoje osobno ime, novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar – Kitarović, za koju sam uvjeren da će biti dobra predsjednica kao što je i Ivo Josipović bio dobar predsjednik u prošlom mandatu, dakako od 19. veljače kada i formalno stupi na dužnost.“ Tim je riječima predsjednik Županijske organizacije Hrvatske narodne stranke Matija Posavec otvorio konferenciju za medije koja je poslužila kao prilika da stranke okupljene oko još aktualnog predsjednika te predsjedničkog kandidata Ive Josipovića analiziraju rezultate i naprave osvrt na iste ostvarene na županijskom i nivou države nakon drugog kruga izbora za predsjednika Republike Hrvatske. Odrađeno je to uz prisustvo te obraćanje predsjednika HDSS-a Ivana Martana, predsjednika lokalnih podružnica stranaka MDS-a Željka Pavlica, SDP-a Mladena Novaka, NS - Reformista Sandre Herman i tajnika HSU-a Franje Kravaščana. 

 

Međimurska županija na ovim je izborima Ivi Josipoviću dala 72,6 posto svojih glasova podrške, što je drugi najbolji rezultat u RH u njegovu korist nakon Istarske županije, dok je po izlaznosti Međimurje bilo 7. te ga je samo 2 posto dijelilo od prvog mjesta. „Time su međimurski birači pokazali građansku pristojnost poštivanja trenutka festivala demokracije što jesu izbori, sa 59,88 posto, što je više od prosjeka države“, nastavlja Posavec i dodaje kako smo jedina županija gdje je u svim općinama i gradovima Ivo Josipović odnio pobjedu, u prvom i drugom krugu. U okviru 153 biračka mjesta, na njih pet pobjedu je odnijela Kolinda Grabar – Kitarović, a dok je najmanja podrška Ivi Josipoviću ostvarena u Dekanovcu, u Strahonincu je ona bila najveća s  81,86 posto.

 

„Mi smo kao koalicija, grupa stranaka vodili pozitivističku kampanju, nastojali govoriti o prednostima našeg kandidata bez osvrtanja na drugu stranu, jer smo htjeli pokazati ono što nam je najvažnije, a to je ponajviše gdje je pozicija Međimurja u Hrvatskoj“, objasnio je Mladen Novak, na što se nadovezao Željko Pavlic istaknuvši sličnosti programa Ive Josipovića i MDS-a. „Zajednički težimo decentralizaciji i regionalizaciji, ali i da jedna od tih pet do osam regija na kraju bude Međimurje, pa mi je žao da nije došlo do reizbora našeg kandidata, jer sada možemo očekivati po tom pitanju tek nastavak stagnacije kakva je bila dosad“, rekao je. Sandra Herman naglasila pak je da je važno očuvanje Međimurja kao samostalne regije, povećanje proračunskih prihoda, uvođenja preferencijalnog glasovanja i ograničenje prava hrvatskim vladama na prekomjerno zaduživanje. „Nadam se da će to buduća predsjednica znati prepoznati i u okviru svojih predsjedničkih ovlasti podržati reforme za koje se zalažemo.“ Predsjednik HDSS-a uvjeren je kako je iza nas uspješno vođenje zemlje još aktualnog predsjednika te smatra da upravo političar kao on može vratiti povjerenje građana u politiku i političare. „Drago nam je što je ovaj dio zemlje dokazao da vjeruje i razumije predstavljeni program i najavljeni rad, a samim time u velikom postotku dao glas za boljitak“, objašnjava Martan, dok je u ime HSU-a Kravaščan objasnio da se unatoč godinama u stranci bore bez prestanka za samo jedan cilj, a to je razvoj Međimurja za što bolji standard umirovljenika. „Probat ćemo se izboriti za cjelovitost Međimurja, gospodarstvo i poljoprivredu ovog kraja“, dodao je.

 

Izborni stožer za Međimursku županiju

 

Izvor: 3116