Arhiva 17.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Na današnji dan prije 23 godine oslobođena čakovečka vojarna

Prošle godine dužnosnici Grada Čakovca započeli su davati počast poginulim braniteljima čije se slike nalaze na spomen-zidu postavljenom na zgradi Knjižnice i čitaonice "Nikola Zrinski" u Čakovcu. Prošlog tjedna svijeće su upaljene u spomen na Krešu Madića, Christijana Požgaja, Božidara Marđetka, Danijela Horvata, Damira Golubića i Stjepana Jurića. Danas pak su svijeće zapaljene podno slika Marijana Đurana i Zvonka Zrne.



Kako se danas obilježava 23 godišnjica oslobođenja vojarne u Čakovcu, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, prilikom odavanja počasti poginulima, osvrnuo se činjenicu da je Čakovec bio jedan od prvih oslobođenih gradova u Hrvatskoj te da je oružje koje je zarobljeno kod nas odigralo prekretnicu u Domovinskom ratu. "Vojarnu u Čakovcu te 1991. godine oslobodili smo vlastitim snagama, ali JNA se iz Čakovca nije povukla sa svim naoružanjem, već je ono zarobljeno te iskorišteno u oslobađanju Varaždina. I onda smo mi Čakovčanci pokazali izuzetnu organiziranost i spremnost u obrani svojih domova. Ponovno smo to pokazali i ovog vikenda kad su nam zaprijetile poplave.", rekao je među ostalim gradonačelnik Kovač. 



"Svijeće koje smo zapalili podno spomen-zida gdje se nalaze portreti vaših poginulih suboraca i prijatelja, pokazuju da ne zaboravljamo one koji su te 1991. godine uzeli oružje u ruke te položili život na oltar domovine. Također, svim mi imamo i zadatak da sjećanje na njih, na te dane i događaje prenosimo na nove generacije današnje desetogodišnjake, teenagere, sve mlade koji o tome mogu čuti samo od nas ili pročitati u knjigama.", završio je Kovač.

Izvor: 3099