Arhiva 29.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

Na gospodarstvu obitelji Mirić u Draškovcu

Četrdesettrogodišnji Zdravko Mirić iz Draškovca ne jadikuje kao veliki broj poljoprivrednih proizvođača, već je zasukao rukave, razmislio i pronašao prihvatljivo rješenje u svom obiteljskom gospodarstvu. Posljednjih osam godina bavi se uzgojem koza pasmine alpina, a ključ pozitivnog poslovanja pronašao je u - vlastitoj proizvodnji hrane.
- Činjenica je da kozari teško izlaze na kraj s troškovima, ako kupuju smjesu, zato smo u našoj obitelji odlučili iskoristiti potencijale koje imamo te sami proizvodimo smjesu i obrađujemo parcele. Svježa lucerna u ovo je doba godine prava poslastica kozama. Čim im zamiriše, ništa drugo neće ni probati - kaže Zdravko Mirić, unoseći u kozarnike snopove tek pokošene lucerne. Uz to, radi kao zaštitar u jednoj preloškoj tvrtki, a posao na obiteljskom gospodrastvu Zdravko dijeli sa suprugom Paolom. Djeca bračnog para Mirić Viktorija, Patrik i Robert, iako još mali, uz igru sa životinjama, uče skrbiti o njima.
- Patrik mi se sve češće pridružuje u poslu i sve ga zanima. Bez njega ne mogu sjesti na traktor i otići u polje. To me veseli jer ovaj će posao vjerojatno netko od njih troje naslijediti i nadgraditi - dodaje Zdravko Mirić. Zdravko svoje koze hrani zdravom hranom, a one mu jednako uzvraćaju.
- Svi u kući redovito pijemo kozje mlijeko i, na osnovi vlastitog iskustva, možemo potvrditi da je zaista najzdravije - dodaje naš sugovornik.
Na ovom obiteljskom gospodarstvu trenutno je 55 koza s podmlatkom. Kad čovjek veći dio dana provodi u skrbi za svoje domaće životinje koje ga hrane, neizbježno je i vezivanje. U kozarniku obitelji Mirić svoje “prijestolje” ima i jarac kojeg Zdravko odmila zove - Đuro.
Željka Drljić
Snimio D. Lesar

Izvor: 3044